Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering > Цифрово / дигитално управление | Digital Command Control
Съвместимост м/у цифрово управление и аналогов влак
pach:
--- Цитат на: optron link=topic=1511.msg28950#msg28950 date=1254298878 ---Доколкото ми е известно, при цифровото управление захранването се осъществява като се пускат по релсите постоянно импулси с противоположен поляритет. Вследствие, аналоговите локомотиви бръмчат с честотата на тези импулси и лампите светят и в двете посоки. Всъщност, лампите се редуват, мигайки с честотата на импулсите (ако са светодиоди), но е твърде често, за да го виждат очите. Управлението им се осъществява като се регулира съотношението в ширините на тези импулси, при което ефективната стойност на напрежението по релсите се изменя и локомотивът реагира. Но, дори и застанал на място, през локомотива все пак тече ток и на това се дължи загряването. Дори, тъй като токът постоянно си мени посоката, двигателят вибрира на едно място, та е възможно и механично скапване на машината. Според мен, не е добре да се комбинират аналогови и цифрови машини. Купи си един декодер и си го сложи на аналоговата машина и така тя ще ти служи по-дълго време! Това е моето мнение.
Иначе ти желая успех в начинанието!
--- Край на цитат ---
Хм, кх кх ...(кашлям) :pleasantry: щото малко си объркал цифровото управление (DCC) със последният "писък" на аналоговото управлени а именно управлението по така нареченото ШирочиноИмпулсноМодулиране - ШИМ.
Казаното за частта с "трептенето" на аналоговият двигател при движение и стоп (не пълен - тук някъде съм качил малък пост със схема и обяснениея за такова захранване) е вярно.
Но начина на захранване при DCC ситема е малко по сложен и различен - има достатъчно теми и постове на тая тема в този форум.намерет , прочетете и ще разберете всичко.
Ако все пак има въпроси , давайте ги...
;D
gregary:
Купи си един декодер и си го сложи на аналоговата машина и така тя ще ти служи по-дълго време! Това е моето мнение.
:)Благодаря,така смятам и да направя.
Имам едно друго питане.Стана така че се сдобих с други два лока,единият на PICO другият на ROCO,но отговарят на еднакъв адрес на DIGI 1 на дистанционното.Трябва да се програмира единият от тях,но аз не знам как да го направя.
Моля,ако може някой да даде РЪКОВОДСТВО НА DIGI 1 детейлно или да ми обясни как да го направя.
Благодаря. :hi: :hi: :drinks:
lubomir:
Нищо лично ;D, ама с тези пиковски(а те не са дори пиковски) с-ми направо ще се вкарате в приключение, особенно ако трябва по време на движение да управлявате някой от функционалните изходи над F4. Митето може да сподели от личен опит, че две ръце не стигат за това;D Освен това липсата на дисплей и нормален въртящ регулатор е голям минус. От евтинажите, според мен за предпочитане е мултимауса и централата към него, но за аналогово, иска едно ключе и един регулатор допълнително и така хем аналоговото ще си е аналогово, хем цифровото ще е цифрово. А истината е че всеки трябва за себе си да избере дали да е цифров или аналогов. Останалото са постоянно дразнещи компромиси. От как преди 6-7г започнах цифровизация, практически все още малко останалите нецифровизираните аналогови модели не съм ги карал въобще.
Ако все пак държите непременно да имате и аналогово и цифрово управление в едно, то вероятно и други производители предлагат тази "екстра", но и цените ще са други, понеже всяка с-ма има различни функционални възможности, а пиковската е една от най-ниските в класа си.
Мойта с-ма е ZF5/HR3 на CT Elektronik, и въпреки че може да управлява и аналогови локомотиви, невъзможността да управляваш поне два локомотива едновременно на една релса в аналогов режим, определено ме дразни.
Ето и някои от по-популярните управления, като е описано кои от тях могат и аналогово
http://www.1zu160.net/digital/dcc-zentralen.php
gregary:
--- Цитат на: lubomir link=topic=1511.msg28980#msg28980 date=1254312131 ---Нищо лично ;D, ама с тези пиковски(а те не са дори пиковски) с-ми направо ще се вкарате в приключение, особенно ако трябва по време на движение да управлявате някой от функционалните изходи над F4. Митето може да сподели от личен опит, че две ръце не стигат за това;D Освен това липсата на дисплей и нормален въртящ регулатор е голям минус. От евтинажите, според мен за предпочитане е мултимауса и централата към него, но за аналогово, иска едно ключе и един регулатор допълнително и така хем аналоговото ще си е аналогово, хем цифровото ще е цифрово. А истината е че всеки трябва за себе си да избере дали да е цифров или аналогов. Останалото са постоянно дразнещи компромиси. От как преди 6-7г започнах цифровизация, практически все още малко останалите нецифровизираните аналогови модели не съм ги карал въобще.
Ако все пак държите непременно да имате и аналогово и цифрово управление в едно, то вероятно и други производители предлагат тази "екстра", но и цените ще са други, понеже всяка с-ма има различни функционални възможности, а пиковската е една от най-ниските в класа си.
Мойта с-ма е ZF5/HR3 на CT Elektronik, и въпреки че може да управлява и аналогови локомотиви, невъзможността да управляваш поне два локомотива едновременно на една релса в аналогов режим, определено ме дразни.
Ето и някои от по-популярните управления, като е описано кои от тях могат и аналогово
http://www.1zu160.net/digital/dcc-zentralen.php
--- Край на цитат ---
Аз определено съм се ориентирал към цифровизацията,но по стечение на обстоятелствата попаднах на цифров цет на PICO с DIDI 1,което впоследствие може и да го сменя(но това е в бъдещето-за сега съм доволен). :good:
Молбата ми е,ако може да се намери РЪКОВОДСТВО за DIDI 1 на PICO(подробно)така както благодарение на Pach има за РОСО мултимауса,защото сигурно има много хора с това управление.
:) :drinks: :) :) :hi: :hi:
pach:
Принципно има някъде такова, но на руски език.
Днес не ми остана време да го постна тук, но утре може би...
Впрочем знам поне три такива "DIGI-1" на пико които изгоряха при елементарна употреба само с един локомотив и без видима причина (поне така твърдят собствениците им) така че бъди крайно внимателен при употребата му.
В това отношение подкрепям мнението на Любомир - "DIGI-1" не е най-удачното особено когато започваш да се запознаваш с цифровизацията.
;D
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия