Абе хора, голям песимизъм е налегнал форума нещо. Вярно, че за няма и 20 години вече втора система фалира пред очите ни, но за това пък на света съществуват и достатъчно по-непреходни неща към които е хубаво да се обърне човек не само когато всичко около него се прецаква.
Все пак темата е за туризма. Мислех си аз тези дни понатрупал пресни впечетления и от други държави, защо ли пък да спасявам нечий чужд туризъм? Дали пък в Италия например туризма е на ей тези момчета които си разхождат коня с моторче?
http://images17.snimka.bg/002769986.jpgИли на някой друг дебелак живеещ из онези прекрасни имения често срещани извън големите градове?
Който е попътувал малко по света сигурно е разбрал, че и там не всичко е по "мед и масло", дори и само като турист. Не искам да изпадам в подробности, знам че ще срещна съпротива и неразбиране и все пак искам да споделя, че за изключително краткия си престой зад граница са се опитвали да ме набият и ограбят по улиците, крали са ме и са ме унижавали по хотели, лъгали са ме търговци, нагли бакшиши са ме тормозили за пари, полицаи са си превишавали правата, за сервитьори и друга паплач да не говорим! Да всичко това ми се е случвало, дори веднъж шофьор на автобус от градския транспорт не спря на спирката на която исках да слезя!!! Убедил съм се, че много неща, за които се пише, че само в жалката България ги има и са си действителност и на запад. С тази разлика, че когато става въпрос за такива като мен никой френски вестник няма да излезе със заглавие:
НЕГРИ ЕДВА НЕ ПРЕБИХА БЪЛГАРСКИ ТУРИСТИ В ЦЕНТЪРА НА ПАРИЖ!!! и отдолу да продължи: Тази нощ около 24.00 часа на централен столичен булевард мъж и жена, български туристи съвсем недалновидно излезли да вечерят на около 60 метра от своя хотел са били нападнати от група негри.Поради езиковата бариера не са известни целите на нападалите. Туристите сами са се спасили поради това, че са били на няколко крачки от рецепцията на хотела си и са успели да избягат, а престъпниците ги спасява това че такива като тях си правят каквото си искат из града по принцип. Грешката на шокираните чужденци е била, че са си мислели, че такива неща се случват се случват само по техните градове и курорти.
Ами такава статия много ясно, че няма излезе никъде освен при нас и под нея да има две хиляди мнения съдържащи самообиди и упреци.
При сходен случай този път в центъра на Брюксел араби се опитаха да ме ограбят. Пак вървях с жена си и от едната ми странанякакъв тип започна да настоява да му дам цигари. Докато любезно му обяснявам, че просто не пуша, арабин притича от другата ми страна и дръпна камерата закачена на врата. Разминах се само прежулване на врата и ушите. Никой наоколо не реагира.
В хотел край Флоренция откраднаха парфюма на жената задигнаха и поне за мен доста скъпа играчка на дететето. Но истинско унижение преживях в австрийски хотел където отказаха да ми подменят видимо използвани чаршафи. Съдейки по гъстите черни косми, все още си мисля, че предишния гост е бил от Близкия изток. В Малта пък два дни се молех за малко сапун!!! Най-накрая дойде един пич с някаква туба и реши въпроса.... В Испания ме изненадаха с такса от 50 евро за почистване на стаята, за целия престой обаче никой не се появи даже боклука да изхвърли. Но да се върнем пак в Италия. Разбрах съвсем ясно какво означава " Виж Неапол и умри" Ниски, дебели и смърдящи неандерталци незнаещи дума на английски, обитават град потънал в мръсотия, мизерия и гнусота и престъпност. Там е по-добре да си гладен отколкото да се храниш в ресторант с мазни вилици добре опипани от някакъв маймуняк не само по дръжките. Да не пропусняа да отбележа, че плащах без да имам инфо кое колко струва и че в олиото на лазанята някога е се е пържило трупче на риба. Просто и в най-селския ресторант у нас първо ползват олито за нещо друго и накрая отива за рибата.
http://images17.snimka.bg/002770047.jpghttp://images17.snimka.bg/002770049.jpghttp://www.jkkk.snimka.bg/photo.php?photo_id=2770001. Не дай си Боже там да те нападнат, няма да му се размине на човек толкова лесно. Единственото спокойно място е около кратера на Везувий въпреки пушека и миризмата на сяра. А, за трафик да не говорим, правила просто няма и е истинско изтезание да си шофьор,но ако се опиташ да се спасиш като пешеходец отново си сбъркал защото мотори хвърчат по тесни и задръстени с боклук тротоари, а споменатата по-горе случка с градския транспорт е отново от там. Когато се прибрах на Кулата се сещам, че ми идваше да слезя от колата и да разцелувам земята!!! Викам си: брей оттървах кожата!
Общо взето съм забелязал, че навсякъде просто гледат да ти вземат от парите, без да се интересуват повече от теб.
Във Валенсия таксито започна с първоначална такса от 4 евро. Стигнахме до хотела за 14 евро показани на апарата, но наглеца поиска 18 евро защото на стикера залепен на достатъчно скрито отзад място пише такса 4 евро! Ама нали започнахме с въпросната сума? Бакшиша си взема обаче колкото си искаше и това е, ами да като съм се качил от летището това е. Повече ядове съм имал с един негодник таксиджия пак в Италия, който въобще не включи апарат и поиска баснословна сума, но въпросната държава вече достатъчно
засегнахме. Навик на сервитьорите в Испания е малко като се разсеяш да ти дръпнат чинията, но нищо не може да се сравни с това: в ресторантите в Барселона по принцип цени има само на храната, напитките не са показани изобщо. Поръчваш на сляпо , но изненадите в сметката не закъсняват - 12 евро бирата, 10 за вино разредено с вода и лед, 9 за портокалов сок...цените са за 1 брой...алоооо къде са ми правата? Ами аз си пия по повечко бири по принцип, нямам ли право да знам кое колко струва предварително? Дерат навсякъде безмилостно. Но друго ме впечатли повече. Пътувахме с влак от Валенсия да Барселона, всичко ОК, влака е чист, бърз, удобен, е над 40 евро е билета на човек, но да кажем че си заслужава. Пейзажите навън обаче не само ме разочероваха, но и подтиснаха. За 380 км не видях една горичка, едно храстче, ливадка, нещо което което малко да зарадва окото. Не просто всичко е застроено, но направо свръх урбанизирано. По Черно море все още има доста повече природа. Там няма педя земя която да не се използва за нещо. Ако не е построена сграда, задължително е или портокалова или маслинова градина и нищо друго и така стотици километри, просто да ти се доповръща от прави линии и човешка дейност. То бива развитие, индустрия, капитализъм, но ние просто сме сменили лицето на Земята. Подобни безнадеждни гледки има из цяла Западна Европа. Но това е друга тема.
За Гърция ще спомена само, че в последните години по ресторантите плащаш нещо, което не си поръчал - вода и хляб. Преди поне бяха безплатни. И там са ми вземали такса 5 евро за гледка към селски път и др простотии, но стига толкова. И за де не ви отегчавам съвсем, случките от любимата ни Германия ще ги оставя за друг път.
И сега като ме питате защо не си седиш на Сънито, Банско или на Созопол , като си такъв многострадалец из Европата? Ами защото естествено не съм останал само тези впечетления описани по-горе, имам неутолима жажда за нови неща и приключения, работата понякога го изисква, пък и не на последно място - да оценя повече собствената си Родина. Макар и само в някой отношения