Главен форум | Main forum > Железопътен моделизъм | Railway modelling

Питане по тендерите на BR 52

(1/8) > >>

novobranec:
Вече съм доста напреднал с материала, ама без вас не мога да мина.

На тоя тендер ли райхсбратята му викат "виенчанка" и "кенгуру"?
Питам, щото си въобразих, че мога да досаждам по разни ж.п. форуми и Господ ме наказа с модел на BR 52. Ама не го искам с такъв тендер (май официално се води К4Т30), а ще е с лодка, мамицата му! BR 52 с друг тендер не го признавам и туйто!

Сaprycorn:
Да, това е тендера "кенгуру". Той е първият тендер на 52 ра серия, лодката е разработена малко по късно. В БДЖ има 7 или 8 локомотива с кенгуру 15.10, 15.24, и на другите не им помня номерата.
При този тендер 4 те колооси са лагерувани в главната рама (без талиги) и затова скоростта на заден ход е ограничена на 60 км/ч, а при "лодката" колоосите са в талиги, и скоростта е 80 км/ч, (както и на преден ход)

Сaprycorn:

Този модел ли си получил? Ако е той, за него се произвежда отделен тендер "лодка" от чехската фирма СМК

novobranec:
Май не е баш тоя, щото заради контакта, който се види отзад на снимката, ми мирише на собствен ход, тоест на мащаб НО. Ама може и той да е, знам ли. За всеки случай пояснявам: аз си дърпам чергата накъде моя си мащаб, а той е 1:72. Те това получих:
http://www.modellversium.de/kit/artikel.php?id=3479
На същия сайт го има даже и сглобен от некакъв ентусиаст:
http://www.modellversium.de/galerie/17-loks/3784-br-52-kriegslok.html
Добре че се е сетил да ги разкара тия умопомрачителни дефлектори. Да ги тръшне чумата всичките китайци, откъде ги измислиха баш тях, дето са експериментални (даже разбрах, че били Entwiklung 147) и хич не ги е имало по серийните локомотиви! Нема начин, ще се правят и дефлектори Witte за моя, то се е видело. Щото 52-ка без такива дефлектори е все едно 52-ка без тендер лодка. Да живее еца!
Да, ама въпросният другар обаче му е плеснал ваденката с орела. Груба грешка! Не защото хакенкройца е просто квадрат, а защото така любимото пиле на Гервасий прилича повече на крилата мечка. Това чудо, Ако и с крила, никога нема да литне!
А за разни чешки фирми не ми говори, молим ти се! Достатъчно съм им кусал попарата, та да знам, че ако си го направя сам тоя любим тендер, ще ми струва много по-малко пари, време и нерви. Да не говориме, че ще стане по-хубав, мерси (последното скромно)  :yes:

Сaprycorn:
Не е точно НО, а е 1/35 :yes:
Колкото до крилата, 52 серия първоначално не е имала никакви крила. Смятало се е, че поради ниската скорост на военните еШелони, няма да са нужни. Но много скоро локомотивните бригади започват самодейно да произвеждат и монтират всякакви типове и размери крила (включително и сковани от дъски, каквито са на този модел). Тогава именно Witte прокарва идеята за малите крила, които са монтирани на повечето 52ки, а след войната и на почти всички серии парни локомотиви.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия