Ревюта и поддръжка на модели | Reviews and maintenance of models > Създаване, ремонти и усъвършенстване на модели | Creation, repairs and tuning up models

Цветова схема на БДЖ парни локомотиви

<< < (8/20) > >>

pach:
Хммммм, най-после още някой да се дразни от това (Zаzо ти си пич и половина  :pleasantry:).
Цяла година моля , настоявам , дразня се и ядосвам от премълчаването на информация , а тук има мнооооого , но пишем само три/четири човека ... от останалите чувам през две/три ръце информация от типа "еди кой си го знае ,ама няма да го каже , още по - малко във форума!!!
Та точно тези хора се дразнят и опитват да оказват натиск , и малкото пишещи тук да спрат - и защо ?
Да не би някой да научи нещо и да не ги гледа с "благоговение" , сиреч те са единствените и ненадминатите .Корифейте!?!?!?!
Не стига, че не споделят никаква интересна информация, не стига, че оказват натиск с "бели ръкавици" , ами и се сърдят от типа "ако аз и още три-четири човека се махнем от този форум , ВИЕ сте умрели"!!!
От това по-голяма ганьовщина и тъпанарство не съм виждал...
Или в тоя форум ги гледаме с премрежен поглед и зяпнала уста, как говорят общи или вече известни приказки , или да си гледаме работата!!! :sarcastic:
Надявам се все някой ден (както се надявах и за клуба) да има български сайт който по нищо да не отстъпва на чуждоземските , където има всякаква историческа , техническа , документална и т.н. игформация и всички посещаващи го са много доволни и пак се връщат , а пък всички пишещи в него се надпреварват да уточняват и публикуват важното.
И говоря не само за документи,факти и снимки (друга болезнена тема в България) но и различни моделарски техники както за макети и модули , така и за подвижен състав.
Вчера разглеждах за N-ти път един огромен англииски сайт където има подробни инструкции как да си направиш от "меки" буфери и истинско ресорно окачване на вагони и локомотиви , преминава се към направата на различни задвижващи механизми за локомотиви , та се стига до направата на колооси за вагони и локомотиви в първа епоха (ония "лети" джанти дето са като вентилатори ;D).Хората са качили документи , снимки , чертежи и снимки на самият работен процес , както съвети за изработката им , вида на инструментите и т.н.
Абе всеки път ходя като дрогиран след като излезна от този сайт...
И кво - като отворя нашият , лошо ми става...
Щом малко се раздвижат нещата и се започва със завоалираните намеци кой , какво знае , но не се казва нищо конкретно ...Инак имаме най-гръмките заглавия на някой теми , ама са кухи и празни от към съдържание...
Айййййййй, и аз се ядосах....

KRAKOMOBILA:

--- Цитат на: piko1 link=topic=1669.msg25599#msg25599 date=1244704720 ---Кракомобиле бате ако имаш тази информация не я крий под дюшека а давай тука да я видим  :dirol:

--- Край на цитат ---
Това е, че и аз още не съм добарал подобна литература, но ако намеря - ще я видите и тук.

piko1:
аз знам кой я има информацията проблема е че не мога да му намеря телефона в момента понеже Кондаков е в отпуск до другата седмица
и няма как да му намеря телефона на човека другото е да ходя на крак а последния път когат съм ходил до тях беше преди 4 години и смътно си спомням къде се намира ако някой има на Стоичков домашния да ми пише едно лс да му звъннем на човека ако трябва даже да се срещнем с него и най накрая да се спрем със глупостите  защото ако не попиташ не ти казват не е важно само да знаеш кой знае  :shout:
и аз смятам като пача че клубът трябва да се занимава и със тези неща издирване и запазване на документи и снимки и като цяло
запазването на ЖП история на България за идните поколения

Сaprycorn:

--- Цитат на: CaLLlo link=topic=1669.msg25094#msg25094 date=1243336641 ---Имайте в предвид и един скрит подводен камък при пръскането! Колкото и да уточнявате точни цветове и ралове, за да постигнете еднакви крайни резултати имате само 2 варианта при пръскане на червено и зелено върху черно:

1) да пръскате дебело - няколко пъти - 5 и над 5
2) да пръскате тънко - само 1-2 пъти, но върху предварително тънко пръсната светла основа(грунд)

Излиза че ще трябва да уточните И типа, и цвета на грунда, нямате друг шанс за краен успех!
Тук могат да ви помогнат единствено хората с най-голям опит - Васко и Ясен.

--- Край на цитат ---
Когато се пръска със сатен или матова боя, цветът покрива от първата ръка. Само гланцовите бои не покриват, и има нужда от грунд или няколко ръце пръскане. Но гланцовите бои не са добри за подвижния състав, тъй като те подчертават всички дефекти на пластмасата. Матовите бои подчертават много добре детайлите на модела, но цветовете стоят като избелели. От моят сравнително голям опит съм се убедил, че най-добре е, да се ползват т.нар. САТЕН бои (полумат).
Всички бои на фирмата Ревел, чиито номера започват от 301 нагоре са САТЕН и ги препоръчвам за подвижен състав.

1.черно Ревел номер 302
2.червено Ревел, номера 330 и 331, смесени в 1/1 (за съжаление 330 е твърде ярко, а 331 прекалено тъмно)
3.зелено Ревел номер 363 според мен е точно като за БДЖ, но приемам и рецептата на Zazo за смес от 363 и 364 в пропорция 1/1

pach:
Най-после нещо конкретно и конструктивно...благодарим Ясене! :hi:
 :good: :clapping:

Предлагам да започнем една табличка :

Препоръчителни цветове на български железопътен подвижен състав.
цвят за БДЖ     фирма     Фирмен №     смесване     № по RAL     алтернативен          № по FS     черен               REVELL          302               -                9017                     xxxxx                  yyyyyyчервено            REVELL        330/331          1:1              3003                     xxxxx                  yyyyyyзелено              REVELL       363/364           1:1               ???                      xxxxx                   yyyyyyсин                   ААААА          ???                -                5017                     xxxxx                   yyyyyyжълт                ААААА           ???                -                1023                     xxxxx                   yyyyyyсив                  ААААА           ???                -                7042                     xxxxx                  yyyyyyоранж              ААААА           ???               -                 2009                     xxxxx                   yyyyyyсребрист          ААААА           ???               -                 9006                     xxxxx                  yyyyyyслонова кост    ААААА           ???               -                 1014                     xxxxx                  yyyyyyбял                 ААААА            ???               -                 9016                     xxxxx                  yyyyyyцвят                ААААА            ???               -                  ???                     xxxxx                    yyyyyyцвят                ААААА            ???               -                  ???                     xxxxx                    yyyyyyцвят                ААААА            ???               -                  ???                     xxxxx                    yyyyyyЕто и какво се получава за сега .Това са цветовете за нашата 06-серия по Стефан Деянов.

Дизелов локомотив серия 06 на БДЖ.

Дизелов локомотив серия 06 на БДЖ.
цвят за БДЖ               фирма     Фирмен №     смесване     № по RAL     детайли          № по FS     черен
транспортен                  REVELL          302               -                 9017           xxxxx              yyyyyyчервено
рубин                       REVELL        330/331          1:1                3003            кош
    звезди колоси        yyyyyyсин
транспортен                  -------         ???????            ---                5017           xxxxx              yyyyyyоранж
транспортен                  -------         ???????            ---                2009           xxxxx              yyyyyyсребрист                       -------         ???????            ---                9006          покрив            yyyyyyбял
транспортен                  -------         ???????            ---                9016        ливрей кош
          бандажи        yyyyyyсив
транспортен                  -------         ???????            ---                7042       ходова част         yyyyyyслонова
кост                        -------         ???????            ---                1014           xxxxx              yyyyyyжълт
транспортен                  -------         ???????            ---                1023           xxxxx              yyyyyyСега допълвайте и поправяйте (ако нещо съм объркал) и да вървем напред , както се казва!!!
 ;D ;D ;D

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия