Ревюта и поддръжка на модели | Reviews and maintenance of models > Създаване, ремонти и усъвършенстване на модели | Creation, repairs and tuning up models
Цветова схема на БДЖ парни локомотиви
CaLLlo:
И трите локомотива горе са боядисани фотоАнщрих, но горният се различава малко, щото е по-тъмен - колелата са най-светли, а котелът мисля че е направен с 3 цвята: димна камера - черно матово; пещ - сиво матово; котел - някакъв лъскав сив цвят, но по-тъмен от пещта.
Точно такава е докарана и първата ни пратка машини БДЖ серия 10 произведени от фирма KRUPP - има снимка в книгите на Деянов именно на локомотив 10.11 - първият ни KRUPP локомотив!
CaLLlo:
Лека корекция в терминологията, в посока по-голяма вярност и точност - верното е "ФОТОАНЩРИХ" - нагоре всичко е оправено ...
:good: - > :buba:
lubomir:
Абе, май не е баш така, тъй като масово срещам сиви баварски вагони от оня период(едва ли са ги боядисвали за снимки), както и сиви австрийски парни локомотиви с черни димни камери, от района на Залцбург, Инсбрук и т.н. пак от същия период, при това без характерните "гайтани".
Имам една книга за произдводството на Борсиг по години. Там има такива фотоанщрихт снимки, но те са не повече 10-на при стотиците останали снимки в книгата. При това всички снимки са правени във фабриката. Ще погледна и там да видя от този период дали ще намеря нещо интересно.
Относно десятките. От 10-ната снимки, които имам има поне 4 са с различни разцветки при доставката(или от фабриките) при все че са от два доставчика. Пълна каша стана тая!
lubomir:
Не съм прав! След справка с въпросната книга, процентите са обратни :blush2: т.е. 90 са с такова оцветяване, пък останалите 10% са с друго оцветяване. Оставам с впечатлението че този тип оцветяване е бил стандартен при производството на машините, след като се е ползвал от всички производители.
CaLLlo:
Да, и освен това, в тия книги катно на Борзиг има и машини за износ, където са и наще дори.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия