Направих опит за превод на един съществен стандарт , но резултата е:
Или аз хванах грешния преводач от пустият му швабски език... :o
Или стандарта е грешен преди да остарее (правен е през 1992 г.)...

Хм, има и трети вариант - аз съм абсолютно неук [*цензурирано*]... :D
Моля тези които разбират от тези неща да се намесят и да коригират евентуалните мой глупости (че Владо ще вземе и него да го метне отпред - нема да се излагаме я...

).
за да си дойдем на историята де...
Железопътни епохи в България.
Стандарт NEM-803-bg (1992г)
1.Общи положения.
В историята на българските железници , ясно се разграничават различните епохи , в зависимост от техническото им развитие по времето на различните обществени структури. Начина на означаване на епохите е обвързано както с развитието на подвижният парк , така и с архитектурните различия при строежа на пътната мрежа и нейната сигнализация.
2.ОсноваВ част от европейските железници , от гледна точка на моделистите , в V-та епоха няма ясно разграничаване , при прилагането на основният стандарт (виж NEM800) при определянето на подразделите `и.
Погледнато в научна област , такова преливане при прехода от една в друга епоха няма.
Междувременната промяна във външният вид на железниците , изисква едно допълнително разделяне на периодите.Не са пропуснати и признаците за промяната в ландшафта на земеделските стопанствата.Тези норми описват епохите и периодите на развитие в България.
3.Означаване и прилагане. Епохите се означават с римски цифри съгласно стандарт NEM800.Периодите се означават с малки букви от азбуката, като се изписват последователно (пример – „епоха V b”).
Според добре различимите и описани периоди в епохите , те могат да бъдат означени само с една буква .
За по голяма яснота , при модели преминаващи в различни периоди винаги се добавя малката буква накрая.
По отношение на производителите на модели и принадлежности се пропоръчва , точност на спазване при означението епохата .
4.Епохи и периоди.

ами това е ... помощ май ще си трябва!