Пацо, напълни ми душата с тези снимки!
Локомотива, за който твърдят че е български, вероятно е серия 20, известна като "маджурките",тази серия не само че не прилича на български, а и изобщо не приличат на европейски локомотиви. А другият от варненското пристанище може би е някой от локомотивите с номера 1920, 1921 или 1922, но не съм съвсем сигурен, не знам някой от тези локомотиви да е имал табела с име. В същото време този локомотив има удивителна прилика с пруския Т3.
За този уж "от Варненското пристанище" и аз имам съмнения, че е чуждестранна снимка на Т3 , ама откъдето я взех , явно са лаици на тема български железници и така са я сложили там...
За серия 20 не съм убеден много...да, действително тя е много различна от нашите локомотиви, но на мен с тази извита "ламарина" над цилиндровият блок + малките и ниски странични стъкла на локомотивната будка , ПО ми прилича на ранна снимка на нашата серия 9 преди преустройството му.
Доколкото си спомням, тази серия се състои от един локомотив, закупен от изложението в Брюксел , началото на 20-ти век , даже са се опитвали с него да теглят "Ориент експрес" , но не е бил много читав като характеристики и доста трудоемък за поддръжка (поне преди да го реконструират у нас).
Та на него ми заприличва повече , ако въобще е наш ...щото снимката може и да е от Беломорска Тракия или Сърбия...
Иначе от другите снимки, те са повече, но като съм ги свалял, някой от тях, веднага съм ги прехвърлил на домашният компютър и се оказа , че от тук не всичко качих в мойта галерия(то и тя взе да се зъполва страшно бързо и скоро лимита ми ще е пълен...), най-много ме радват снимката на цистерната (ха познай в кой мащаб ще я имам) и "последният мохикан" - БДЖ-48.06!!!