Общ форум | Chit-chat > Общи приказки извън хобито | Chit-chat away from the hobby
България!
BoRoco:
--- Цитат на: pach link=topic=1752.msg31241#msg31241 date=1258362892 ---
--- Цитат на: zazo link=topic=1752.msg31240#msg31240 date=1258361523 ---За г. Сердика, това е най-подробното, което имам. Някой със сравнително точни спомени, трябва да каже дали е близко до истината или си остава схематично.
(Image removed from quote.)
--- Край на цитат ---
Абсолютно схематично - всъщност си имаше два разменни коловоза , над осем стрелки воден кран, открити , полузакрити и закрити товарни с.кладове, едно голямо павирано разтоварище (колко камиона с дини съм разтоварил като малък там), както и открит склад с ненарязани дърва и въглища на "Топливо".
Въглищата се обработваха с парният багер, дървата се режеха на три бензинови триона на моторна рама (по-старите софиянци си спомнят такива че се "носеха" и по улиците на града) както и в по-ранните години струва ми се ,че там имаше маневрен парен локомотив от серия 47. За последното обаче не съм сигурен , щото си спомням да го зареждаха с вода от крана, но тогава едвам различавах парен локомотив от дизелов , та не мога да бъда на сто процента сигурен дали беше 47-ма...
--- Край на цитат ---
За съжаление и аз се добрах до същата информация, никъде няма по подробна снимка или схема.
Малко допълнение в югозападната част имаше циментови силози още са там, днеска ги гледах с Google Earth, а за маневрения локомотив не се сещам, спомням си ,че локомотива който докарваше композицията беше и маневрен.
Пламене, ти да не живееш в този район, може да се окажеме комшии, на всичко отгоре сме и набори.
pach:
Ха такааа, аз съм на две преки от там.А щом сме набори, не бих се учудил да излезне ,че се познаваме - то в нашата махала бяха доста моделистите (на едно кръстовище по трима :lol: а на четвъртият ъгъл - брата на професор Тасев...) ама се разпиляхме.
Не е лошо да намериш време и да дойдеш на четвъртъчните срещи в "Терасата" да се запознаем (може би)...
Колкото до циметновите силози - да там са...останките от тях, Отгоре от сателита не си личи, но аз ходих на място да им правя снимки и им взех основните размери, обаче освен силозите, нищо друго не е останало. От помещението за машиното има само основите на самите машини а от "бараката" със лебедката за изтегляне и "маневриране" на самите циментовози - само едни бетонни бордюри , които очертават къде са били стените. А самите силози са пред срутване, в страшно балансирано състояние са, чак гледах много да не се завирам под тях , щото не бях сигурен дали няма да се срутят...
Като направя темата за гара Сердика , ще метна и някоя друга снимка.
Надявам се да помагаш в проекта!?
;D ;D ;D
Best Ripper:
Преди години бях открил при майка ми една карта на София от 1940 г. Когато София е свършвала малко след днешния бул. "Гешов" /бивш Димитър Несторов"/... Помня, че там пишеше с.Бояна, с. Горна баня и т.н. :lol: Трябва да я потърся... Даже май беше отбелязан и "царския трамвай" от Павлово до Бояна - аз лично си го спомням, возил съм се като малък на него /сигурно в края на 60-те години или началото на 70-те. Вървеше по днешния бул. "Пушкин". Бяха две трамвайчета, които се разминаваха по средата, някъде около сегашното Околовръстно... ;D
Vlado:
Ако някой намери снимки на гарите по бившата Околовръстна линия, ще е много добре. А гарите по нея не са били малко - то не са Сердика, Стан, Крепостен баталъон, Перловец и т.н. Било си е цяла мрежа от гари и разтоварища. Подробности има в книгата на Деянов за жп мрежата на БЪлгария.
венелин:
Акад. Марин Деведжиев в неговите учебници доста подробно е описал жп маршрутите в БГ както и гари с подробни схеми.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия