Автор Тема: България!  (Прочетена 928023 пъти)

lubomir

• Гост
  • Trade Count: (0)
Re: България!
« Отговор #795 -: 10 Юли 2012, 12:10:09 »

Невероятно!! На тези чертежи се вижда трасе за трамваи в Пловдив! При това, градоустройството упорито ми прилича на това, което съм виждал в Германия и Австрия.
За сетен път се убеждавам, колко по-различен и европейски щеше да изглежда Пловдив, ако сифилистика Гоце и бандитската му компания, подпомагани от съветските окупатори не бяха сменили политическата с-ма в България. Вместо да копираме грандоманските съветски идеи, и да бетонираме градовете си с тези грозни блокове, щяхме да копираме някой от практичните решения от нормалния свят и сега вероятно щяхме да живеем по къщи с китни дворчета и да имаме нормална градска среда, транспорт и всичко останало.
Между в прочем имената на гарите в София - "северна", "западна", "главна" и т.н. пак произлиза от немскоговорящите.

pach

• Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • Публикации: 12377
  • Рейтинг: 1338
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
« Отговор #796 -: 10 Юли 2012, 12:24:38 »
Лелеее, Миро,  снимката от "Аврамови колиби" е страхотна.
Блазе ти, явно този път с автомобил си минал по теснолинейката - нещо което отдавна искам да направя и аз.
Амо то това си е за цяла експедиция, а мойта не ще чак такива "лудории"...
Дай още снимки от трасето!!!
 :hi: :hi: :hi: :yahoo: :yahoo: :yahoo:

Зазо, ако имаш дай и останалите налични от това "чертежче" - бих го сглобил.
Любо, просто на идея си нямаш колко си прав!!!
Интересно, че трамвайната линия е единична, дори и след разклонението - предполагам, че е била проектирана за
"обходна" на гарата и кварталите и. Ама на юг пак слиза единична (Ботев - второстепенен булевард?). :scratch_ones_head:

Навремето когато "падна" социализма, един възрастен човек видял и 2 и 200 благодарение на "народната" власт,
каза така:
" - Какво сте се омърлушили? - (беше десетина дена след 10 ноември)- Сега България ще продължи
от там до където беше стигнала преди 9-ти септември!!!"
След което обаче и той се омърлуши и сякаш на себе си добави по-тихо:
" - Да, ама комунистите - проклетници, практически ни върнаха в края на І-вата световна война..."

За съжаление (или негово успокоение) човека почина преди десетина години, та не видя, че все още тъпчем на място
и не сме "продължили" от там където ни "оставиха" комунистите...

ПРепоръчвам на всички (най-вече Пловдивчани) да се разходите из сайта на списание "Градът-стротелството" - ще си намерите доста интересна (надявам се) информация за Пловдив. Какво, как, кога и с какви пари.
...е не е този план на немците, за съжаление.

ПП. Грешката е моя - съдейки по мащабността на скицата, линията си е двойна, но означена само по осите на трасетата , особено сравнено с изчертаването на железепътните релси.  Интересно каква ли широчина на междурелсието се е предвиждало за Пловдив?
« Последна редакция: 10 Юли 2012, 12:37:35 от pach »

gzo

• Гост
« Отговор #797 -: 10 Юли 2012, 13:06:16 »
Цитат на: lubomir link=topic=1752.msg80117#msg80117 date=1341911409

...За сетен път се убеждавам, колко по-различен и европейски щеше да изглежда Пловдив, ако сифилистика Гоце и бандитската му компания, подпомагани от съветските окупатори не бяха сменили политическата с-ма в България. Вместо да копираме грандоманските съветски идеи, и да бетонираме градовете си с тези грозни блокове, щяхме да копираме някой от практичните решения от нормалния свят и сега вероятно щяхме да живеем по къщи с китни дворчета и да имаме нормална градска среда, транспорт и всичко останало.

Не бъди толкова сигурен !
Нека не забравяме все пак и факта, че след 9-ти сеп. 44' България (и по-специално София) бе в развалини причинени от демократичните бомби, последствията от които се отстраняваха от мръсните комунисти, слуги на СССР с продължение на поне 2 десетилетия.
Пък и кел файда, че сме демокрация щом и без мръсните комунисти продъжават да се рушат паметници на българската архитектура и инфраструктура строени още преди войната ? Иди в Русе и виж как от красивите сгради строени по царско време днес е останала само сградата на театъра. Всичко останало се руши от нехайство на частните собственици и на невъзмножността на "демократичната" ни система да принуди собственици и общество да пазят и отговарят. В Пловдив пък всички скочиха срещу идеята на кмета да се премахнат климатиците загрозяващи фасадите на ретро сградите по главната, а ти ми говориш за "къщи с китни дворчета ". Всъщност ти за колко къщи с китни дворчета се сещаш, защото аз се сещам за еденични случаи. В манталитета на българина не е заложено да се стреми към красота, подреденост, практичност и т.н. а точно напълно обратното- към издигане на бетонни стени и огради зад които да се крие от хорска завис, градски шум, крадливи мангали и данъчни служби. И без кирливия комунизъм бай ганьовщината щеше да вирее както си вирее и днес, на никому неправеща впечатление. Та затова ти и казвам - не бъди толкова сигурен, че комунизма ни е върнал назад. Балканския манталитет е това което ни връща. По време на соца се рушеше това което се строеше по царско, а днес се руши всичко построето по време на соца. Крачка напред, две назад и така докато не се заличим напълно от естествено претопяване и по тези земи не заживеят други племена, кото да носят и друг манталитет- те тогава и България ще се оправи.

lubomir

• Гост
« Отговор #798 -: 10 Юли 2012, 13:19:11 »
Цитат на: pach link=topic=1752.msg80119#msg80119 date=1341912278
...

ПП. Грешката е моя - съдейки по мащабността на скицата, линията си е двойна, но означена само по осите на трасетата , особено сравнено с изчертаването на железепътните релси.  Интересно каква ли широчина на междурелсието се е предвиждало за Пловдив?
Да, линията е двойна, а 9-ти септември е датата, която унищожава възможността за изграждане на единствено правилния транспорт за град Пловдив. Всички знаем, че освен тепетата, терена ни е равнинен и изключително удачен за релсов транспорт. Останалите направени градоустройствени грешки през годините на народната власт са все в същия дух за съжаление. Единствено Иван Панев, като първи секретар на окръжния комитет, имаше донякъде правилно градоустройствено виждане, и ако не беше той и до сега нямаше да има един свестен булевард през града, а щяхме да сме си с улиците от 20-те години.
Жалко, много жалко! За настоящите управници не мога да кажа нищо хубаво, защото и няма с какво да се запомни тяхното управление, гарнирано с корупция, интриганство и отявлени далавери.
Пламене, аз и в друга теме казах че 6г се разправях с общинската бюрокрация за едно нищо и никакво строително разрешително за строеж на 120кв.м на 3000 кв.м моя земя. Наслушал съм се и съм се нагледал на невероятни "законни" еквилибристики, и на чиновници и на административен съд на полиция ина прокуратура и прочие държавен и обществен отпадък.

За мене този герб

винаги е означавал само едно - венец на гроба на българската държава с година на създаването и година на смъртта!

lubomir

• Гост
« Отговор #799 -: 10 Юли 2012, 13:52:52 »
Цитат на: gzo link=topic=1752.msg80125#msg80125 date=1341914776

Не бъди толкова сигурен !
Нека не забравяме все пак и факта, че след 9-ти сеп. 44' България (и по-специално София) бе в развалини причинени от демократичните бомби, последствията от които се отстраняваха от мръсните комунисти, слуги на СССР с продължение на поне 2 десетилетия.
Пък и кел файда, че сме демокрация щом и без мръсните комунисти продъжават да се рушат паметници на българската архитектура и инфраструктура строени още преди войната ? Иди в Русе и виж как от красивите сгради строени по царско време днес е останала само сградата на театъра. Всичко останало се руши от нехайство на частните собственици и на невъзмножността на "демократичната" ни система да принуди собственици и общество да пазят и отговарят. В Пловдив пък всички скочиха срещу идеята на кмета да се премахнат климатиците загрозяващи фасадите на ретро сградите по главната, а ти ми говориш за "къщи с китни дворчета ". Всъщност ти за колко къщи с китни дворчета се сещаш, защото аз се сещам за еденични случаи. В манталитета на българина не е заложено да се стреми към красота, подреденост, практичност и т.н. а точно напълно обратното- към издигане на бетонни стени и огради зад които да се крие от хорска завис, градски шум, крадливи мангали и данъчни служби. И без кирливия комунизъм бай ганьовщината щеше да вирее както си вирее и днес, на никому неправеща впечатление. Та затова ти и казвам - не бъди толкова сигурен, че комунизма ни е върнал назад. Балканския манталитет е това което ни връща. По време на соца се рушеше това което се строеше по царско, а днес се руши всичко построето по време на соца. Крачка напред, две назад и така докато не се заличим напълно от естествено претопяване и по тези земи не заживеят други племена, кото да носят и друг манталитет- те тогава и България ще се оправи.
Последните 23г на нашата псевдо държава не са критерий за нищо! И не си въобразявай че, криминалния контингент избил елита ни през 1944-та е изчезнал. Нищо подобно! Перифразирайки един техен лозунг - "Те пак са тука", ако не те, то децата им, идеологията им че всички са еднакво умни, работливи, и трябва да получават еднакво... И да обърна внимание, левите идеи нямат нищо общо со комунизма=болшевизма=фашизма. Дядо ми е бил ятак на отряд Антон Иванов(но никога не е бил активен борец против фашизма!!!), но малко преди смъртта(1961г.) си е казвал на баба ми, че ако брат му е знаел за какво се е борил и умрял(разстрелян в отряда), ще се обърне в гроба!! Всъщност тези псевдо промени идеално ги устроиха да заграбят икономическата власт, с която лесно могат да манипулират политическата... пък който иска да си мисли, че живее в демокрация. Няма нищо по-глупаво от това! Който е имал възможност да походи по света знае, че има демокрация и демокрация. Въобще шарен свят. Но демокрация, след комунизам без лустрация не става. Евалла на чехите!
Законноста в България отдавна е изпусната и заради царящия хаос никога няма да бъде върната в руслото на нормалното. Пък и криминални престъпници, които ръководят една държава, няма как да искат да има ред в нея! Те просто са скарани със законноста! Те я ползват само за да узаконят безобразията си!
Има една група хора в България, които заради някаква странна за мене любов към чужда нам държава, винаги са били готови да станат предатели и проводници на интресите на тази държава, и ако до 1941-ва все пак сме се опитвали да поддържаме все пак някаква самостоятелна и неутрална политика(изключвам първата световна война), то след 9-ти раболепието и подмазвачеството взимат връх. Инак и аз обичам тяхната култура, научни достижения и прочие. Но вместо да вземем положителното ние все вземаме извратеното.
Изобщо не ми се изреждат грандоманските проекти заимствани от там, глътнали милиарди и след това забравени.
Предпоставките да се случва всико това, което изреждаш е абсурдността на нашата държава, на нежеланието на държавната и общинска администрация да прави каквото и да е, ако няма лична изгода или някой от "горе" да нареди.
Липсата на единоначалие(разбирай монархия примерно), води до размиване на отговорности и на практика до правене на окоп в блато - т.е. прехвърляне от пусто в празно. Това ни е конституцията, законите, НС, МС, Президенството, съд, прокуратура и т.н. Нещата са толкова объркани вече, че не виждам начин как да се оправят.
За мене така направена нашата държава е единствената в света, която открито дискриминира и работи срещу народа си.

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #800 -: 10 Юли 2012, 13:53:30 »

Хайде да не прехвърляме от болната на здравата глава...
Балкански страни са и Турция - на първо място по икономика на Балканите.
Сърбия - след десет години война (вкл. и срещу НАТО) -  пак е в пъти по-добре от нас.
За Хърватия и Словения е излишно да говоря - не само, че са по на запад, но и са спрели преди
комунистите да ги управляват - доста напред от нас.
И това за балканския манталитет, приложено спрямо българите - е лаф набиван в главите от политиците ни дупедавци,
за да се оправдат за несвършената си работа.
Питаш за китно дворче - аз се сещам за цял китен град - Копривщица.
И тогава (далечно и по-близко минало), и сега това е един от най-българските градове.
Какво ще ми кажеш за неговата чистота, подреденост и т.н. ...щото там няма двор който да не е китен, дори по твойте критерии!!!

И кой точно каза, че демокрацията е в България??? Ти самия пишеш тази дума в кавички!!!
Защото това е поредната демагогия от тези които, дори не ги е срам да казват, че управляват България!!!

Истинските демократи така и не стигнаха до властта, къде щото ги избиха, къде щото ги поболяха, къде щото те самите от скромност и вяра в
доброто начало на "новата" ни история. Мнозина от тях сега съжаляват за което, ама то и десети ноември си беше
проектирано и направено от кликата която, не знам защо - мнозина си мислят че са "предали" комунизма и властта.
Истината е, че сме под управлението на мутирали комунисти и тяхните лакей. Самата основа на комунизма (доста от нас са учили този предмед в университетите) принципно е различна от прокламираната - религията ибла опуим за народа. А тяхното какво беше - опиум за власт  имащите!!!
Съдейки по следващите 22 години от 10 ноември, и начина по който се борят и държат властта сегашните политици,
дали някой все още вярва, че тогава "честните" са се отказали толкова лесно от нея????

Тази заблуда, ако не беше тъжна, щеше да е доста смешна!
 :(

ПП. Хайде да не разваляме темата със спорове от такова естество, нека все пак се опитаме да издирим и съхраним
малкото ни останала история Тия били лоши ония добри - ама в крайна сметка всички имат някакво място в историята...
за съжаление това се отнася е за съвременната политическа сган която ни управлява (от която и да е партия...или съюз).

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #801 -: 10 Юли 2012, 14:34:51 »
Малко фотокопия:

Габрово.

Русе.

Ловеч.

Мина Курило.

Варна.

София (сто златни лева).

Банка Буров.

Русе - Дунавска банка (златни лева).

"Табак" банк - Пловдив.
(да не се бърка с "tabaklok")

Варна - фабрика Кораловаг - много от нашите локомотивие и вагони,
са ремонтиране някога там (виж книгите на Деянов).

...още много акции от онова време. Интересното, че тогава пари за основаване и работа на коренно различни
дружества са се правели едва ли не повсеместно - явно контрола е бил на ниво и работещите фабрики, банки, пивоварни и какви ли не дружества, не са се притеснявали от възможността по този начин да събират капитали за работа. При това доста от акцийте са били със златно покритие (основаващо се на същото при  лева).
http://www.schoene-aktien.de/bula-z-aktien.html
http://www.schoene-aktien.de/bula-z-aktien-2.

(акцийте отдавна са невалидни и имат само антикварна стойност)

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #802 -: 10 Юли 2012, 14:41:10 »
И една достатъчно показателна скица на железопатната мрежа в България...
...до 1878 г.
...от 1878 до 1944 г.
...след  1944 г.

колко и през кои години е построено?

Щото ако трябва да добавим
...след 1989 г. май ще трябва да ги задраскваме от скицата... :angry:

Впрочем кой ще коментира теснопътните линии:
- Видин/Кошава
- Драгоман(?)/Станянци
- Драгоман(?)/Болшевик
- за района на Каспичан (не съм сигурен обаче че е теснопътно...)

А коментар на  районите които са останали без железопътно "покритие" (защриховани полета)
« Последна редакция: 10 Юли 2012, 14:59:16 от pach »

TheJackal

• КЖМ - България
  • Trade Count: (35)
  • Hero Member
  • Публикации: 1710
  • Рейтинг: 159
  • ТТ 1:120 III und IV Epoch DB & DR
« Отговор #803 -: 10 Юли 2012, 15:07:03 »
Случайно попаднах на тази снимка от Бургас, но не мога да кажа да ли това е Старата гара - днешна Владимир Павлов или централна гара:

Ето и снимка на самата гара:

« Последна редакция: 10 Юли 2012, 15:13:00 от TheJackal »

zazo

• КЖМ - България
  • Hero Member
  • Публикации: 2049
  • Рейтинг: 263
« Отговор #804 -: 10 Юли 2012, 15:37:09 »
Любо, специално за теб. Отново от плана на Херман Янзен. Пловдив и трамваи:

lubomir

• Гост
« Отговор #805 -: 10 Юли 2012, 15:58:28 »
Наистина уникално! Страшно ти благодаря. Винаги съм смятал и съм се чудил защо в Пловдив, град с над четвърт милион население няма трамваи, при положение, че съгласно всички градоустройствени науки, град с толкова население ТРЯБВА да има трамваи за градски тарнспорт, а град с над 750 хил жители задължително метро. Излиза че германците са гледали поне 20г напред! А като се сетя че в общината работят все още с карти от 1968г..... Да не говорим че ако поискате нещо от архив, изобщо няма да ви обърнат внимание и още по-малко ще намерят какво да ви покажат.
Сега излиза това, което винаги съм смятал за правилно за града, а именно че е трябвало още след 9-ти да се почне със строителство на трамвайни линии. Почти съм сигурен защо това не е направено и защо градския транспорт в Пловдив, включително и в момента е едно недоносче, както от към организация така и от към превозни средства.

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #806 -: 10 Юли 2012, 16:49:10 »
ПРави впечатление двата обиколни маршрута - син и зелен.
Както и две/трите уши практически едно срещу друго - черно, червено и лилаво (някъде в Тракия).
Също така си личи че е проекто-план, заради опцията - или две уши при гара Филипово (май) или двете зад панаирното градче.
Обаче никъде не намерих за какво междурелсие става въпрос?
Може би стандартното за България - 1000 мм?

Дали тогава щяхме да си имаме фабрика за трамвай само в София?
Друг град който знам че е имал мерак за трамвай - Севлиево, е къде по-малък бил...
« Последна редакция: 10 Юли 2012, 16:50:49 от pach »

lubomir

• Гост
« Отговор #807 -: 10 Юли 2012, 17:27:02 »
Четох преди малко статия, как настоящия кмет смятал трамвая за остарял транспорт и как това е бил транспорт на началато на 20-ти век. Горкия той! Дори не се замисля, че градът ни е изостанал в развитието си точно с толкова! Няколкото по-широки булеварди не променят общата картина. Хубаво, че поне към момента мислят за S-бан, но като знам как винаги гледаме да направиме нещо по възможност за без пари, съм почти сигурен в крайния резултат. С трици маймуни не се ловят!
Интересен факт е, че Париж се беше отказал от трамваи, и минал само на автобуси и метро, но в последните години започна ново изграждане на трасета на трамваи, като хората си признаха, че просто са направили грешка. Е, последното едва ли ще се  случи в България, тъй като ние си имаме най-безгрешната нация и най-вече управляващи, в целия свят :lol:

CaLLlo

• Trade Count: (13)
  • Hero Member
  • Публикации: 2604
  • Рейтинг: 202
  • Dampf Ep.1&2 bis ÜK
« Отговор #808 -: 10 Юли 2012, 17:41:30 »

liro4605

• Гост
« Отговор #809 -: 11 Юли 2012, 10:38:34 »
Така като гледам картата на проекто-трамвая в Пловдив ми се струва че се заключава на изток до днешният стадион Ботев на запад до филиповска линия на юг до централна гара и на север до булевард България и отклонението към второто колело на панайра.Би било интересно като се има предвид че всичко това е в днешната централна част на града.Предполагам че мостовете са единият до панайрното градче а другият моста на Герджика.Имам чувството че съм живял в такова нещо и направо за мен си е чисто дежаву.

Стефане за мен първата снимка си е чисто от Вл.Павлов.