Така по ред.
Както казах вчера стигнах до Конрад София пет минути преди да затворят.
Каталози има и аз взех. Също ги ползвам за справка най-вече и нагледен материал на масата.(не на компютъра).
Оказа се, че фирма Щайнбергер и нейният собственик инж. Дервишев никога не са били официално
обявявани от голямата търговска фирма за нейни представители. Те просто са имали много добри
търговски взаимоотношения като продавач и купувач от България. Това вече обяснява продажбата
на другите стоки (от китай) в българските магазини, които не са в каталозите на Конрад.
В тази връзка с Конрад, до сега от Щайнбергер са ползвали търговската отстъпка при покупките,
които са правили на едро и дребно от Конрад. Но този нов сезон (търговски) Конрад категорично
са отказали да правят такава отстъпка. Всъщност вдигането на цените в България при поръчка
през Дервишев, идва по две направления.
- Вече на човека не му дават отстъпката която е ползвал до сега и...
- и самите Конрад са си завишили цените доста видимо поради инфлацията.
В каталога средно всичко познато от миналата година е поне с 10 евро отгоре.
А първите четири/пет страници са еднакви с миналогодишните като артикули но не и по цени.
Само там цените са по-ниски от миналогодишните, на като отвориш нататък по страниците...са по-високи...
макар и с малко (процентитет са от 1 до към 10 но не съм ги смятал)
Например конрад машинките за разклонения вече са с цени:
- за 1 брой 7,99 евро
- 5 броя по 6,99 евро
-10 броя по 5,99 евро
от тук и сами може да се ориентирате.
В офиса в София казаха, че ще продължат да приемат поръчки за покупки от Конрад,
и ще продължат да преговарят за търговските си отстъпки. До тогава обаче цените
тъй като са отишли нагоре, са и въпрос на договаряне при самото поръчване. В смисъл че са твърди,
но хората се притестняват, че не всеки е видял това щото от Конрад са вдигнати цените и
от там дали всеки клиент ще поръчва въпреки това. Тоест те биха му указали за какви пари става
въпрос, а той да си решава дали ще ползва техните услуги и дали въобще ще пазарува от Конрад.
Разбира се тяхната надценка за услугата остава.
Та това е накратко (за пет минути).
Каталога видях две интересни иновации и нови артикули обаче.Вярно върши работа като "кратък справочник".
Едното е мотриса на Мерклин-Трикс (съответо АС - DС) BR 648.2 на DB Ag в мащаб Н0,
която е задължително фабрично цифровизирана със звук на цена 549 евро (в конрад) и пътници в салона.
А иновативното в нея е монтирането на специални LED мини дисплей на мястото на вратите!!!!
На тези мини екранчета се отварят самите врати и се появяват различни слизащи и качващи се пътници
като доколкото виждам са всъщност снимки на действителни хора - тоест нищо чудно да се
истипоса на някоя врата и самият собственик на модел, стига да се е снимал подходящо с фотото!

Ефектно е като едно добро начало. ПРедполагам, че ако добие популярност сред хобистите ще има и още екстри.
Другото е че от PIKO вече почват повече да пускат от топ-групата им за модели "Classic". (те са HOBBY, EXPERT и CLASSIC както знаете)
Например цистерните на VTG, които съм щастлив, че не са в моята епоха и мащаб, но все пак са много добре изглеждащи:

Цената им в Конрад е 39,95 евро, а повече за този модел
тукта така - това е положението с Конрад и новият им каталог за железопътни модели.

ПП. Адри не съм го правил за реклама или както един [цензурирано] си въобразява че съм пазарувал от него.
Единственото нещо което съм купил и то чрез Ицо-N (той е този който помагаше с конрад) през далечната 2009г беше,
пакет с DDR-автолегендите в 1/87, матисата и кранчето на лилипут за сглобяване (и успешно задвижени) и едни
фигурки на музиканти в N - което не е в моя мащаб, но бяха по един проект. Това е. Никога не съм рекламирал
нито конрад нито други търговци - а съм указвал в отговор на въпроси за дадено нещо къде може да се намери или види за справка.