Главен форум | Main forum > Железопътен моделизъм | Railway modelling
Spur 1
G_GROZ:
Не знам дали ще приемете моето мнение, но аз мисля така:
Въпреки, че 1:32 е само два пъти и половина "по-едър" от 1:87, механичната якост на големия модел е няколко десетки пъти по голяма от тази на НО. Да не говорим за предавките в локомотива, които спокойно ще ти смажат пръстите, ако ги буташ там в неподходящ момент. Да кажем и нещо за масата на тези "играчки". Четириосните дизели, които имаме във ВТУ, тежат около 5кг. всеки. Като им закачиш и вагоните, които ни харесат, ето ти една маса от 25кг. Колкото торба цимент! Ами какво става като се "съберат" две такива композиции, челно например, със скорост около 10 км/ч? А това се случва, не сме безгрешни. Та едни хора, от една страна в добрата стара Европа, започнали да мислят по тези въпроси точно преди има няма 150 години. И направили фирма. Днес, повечето продукти на Мерклин в "Шпур1" са от пластмаса/имам предвид само корпусите/. Но поради изброените изисквания за изключителна здравина, тази пластмаса не е познатия полистирол, а е нещо като ABS или PVC. Да не забравяме, че този мащаб е проектиран да работи и на открито. Та да се върнем на детайлността, която провокира моя отговор. Просто тези пластмаси не се леят така, както полистирола и не могат да изразят детайла толкова остро и финно. Въпреки това, смея да твърдя, че много от вагоните с които разполагаме са доста добре направени. На снимки нещата не се усещат. Не знам за кой път ще кажа, че е по-добре да дойдете, да си поиграете един два часа, да пипнете и да усетите с очи, уши и ръце и тогава да седнем на бира и да "оплюем" германеца. В заключение искам да кажа, че освен, че "Шпур 1" и НО са умалени макети на влакове, между двата формата няма нищо общо. Така, че съпоставките са излишни. Все едно да сравнявате високопроходим джип с паркетна лимузина. Най-добре е човек да има и двете!
Best Ripper:
Сaprycorn, колекционерите на влакове не се различавате много от колекционерите на коли /примерно "Ферари"/... Точно като тях си карате влаковете... Както 95% от Фераритата в хангарите на богаташите имат по 10-20 км годишен пробег /нерядно и нулев пробег/, така и при колекционерите на влаковете пробегът е не повече от 20-30-50, пряко сили 100 метра годишно!!! За колекционерите карането на влак е по затворена елипса - прост стартов сет, максимум 3-4 метра дължина и свръхсили с 1-2 стрелки... Това е карането на колекционера! За него е просто недопустимо: непрекъснатата употреба на подвижния състав - ще се износи, ще се изхаби, ще ми се изтъркат предавките, четките на двигателя, колоосите и т.н., не дай си боже да дерайлира и да се строши някоя невидима с просто око дреболия, а пък да стане катастрофа по трасето - това е равносилно на инфаркт и инсулт накуп! А и просто не можеш да се любуваш на движещите се щанги, колелца и други микроскопични ситнежи от примерно 2 метра - колкото и да е добро зрението на човек, не можеш да видиш това - съгласи се... Това се вижда само от 20-30 сантиметра, максимум половин метър.. Затова колекционерът НЯМА макет и почти никога няма да има! Единствено изключение е някой богат, свръхамбициозен маниак, който има достатъчно пари и време, за да вложи всичко максимално добро /съответно става ясно, че в България такъв няма/. За колекционера тръпката е в дреболиите, във външния вид и не на последно място - в хваленето пред другите колекционери! Колекционерът практически не влага пари в релсов път, постройки, управление и др. незначителни за него неща, съответно не влага време и ръчен труд, за да направи макет - затова той има финансови възможности да загроби 200-300-500-1000 евро в един-единствен локомотив! Вие не си купувате нещо за занимавка, а си купувате музейни експонати - за вас меракът е в разглобяването, чопленето, почистването, смазването, боядисването на локомотиви и вагони /често пъти без абсолютно никаква нужда/.
Сaprycorn, без изобщо да се заяждам, сподели колко ти е голям "макетът" /или поне колко метра релсов път имаш/. Ако се различава от гореспоменатото от мен - тогава си оттеглям думите и се извинявам за незнанието и некомпетентността си... Ако потвърдиш - значи потвърждаваш каквото съм казал... Просто за мен има два типа хобисти - колекционери и макетисти... И съответно всеки с приоритетите си в хобито... И мисля, че е безсмислено да се разправяме и всеки да убеждава другия, че не е прав.. Разни хора, разни цели в хобито...
zazo:
Интересна теория ,Best Ripper, само дето не струва. Само в нашия форум има няколко човека, които са пример, че в това което казваш няма много истина. И колкото и да твърдиш, че не е така, цялата работа си прилича на откровено заяждане с Ясен. Мога да ти кажа, че не си уцелил човека. Ама хич.
Best Ripper:
zazo, като не съм прав, дай конкретни примери и доказателства в моята неправота.. Само те моля без разтегливи и неясни локуми, каквито си писал... Ако наистина има такива, които купуват само скъпи модели подвижен състав, НО са и направили прилични макети и карат нещата го тях - това би се радвало искрено... Но в никакъв случай не можеш да ми докажеш, че значителен брой не са просто колекционери...
Целта на писането ми е съвсем друга: да си изясня някои неща относно невъзможността да се организира широк клуб и защо няма мераклии за включване в съществуващото сдружение...
slav37:
--- Цитат на: Best Ripper link=topic=1862.msg28555#msg28555 date=1253479417 ---zazo, като не съм прав, дай конкретни примери и доказателства в моята неправота.. Само те моля без разтегливи и неясни локуми, каквито си писал... Ако наистина има такива, които купуват само скъпи модели подвижен състав, НО са и направили прилични макети и карат нещата го тях - това би се радвало искрено... Но в никакъв случай не можеш да ми докажеш, че значителен брой не са просто колекционери...
Целта на писането ми е съвсем друга: да си изясня някои неща относно невъзможността да се организира широк клуб и защо няма мераклии за включване в съществуващото сдружение...
--- Край на цитат ---
1.4 Да уважава другите потребители на форума. Всякакви обидни думи и преки характеристики/заплахи ще се считат за грубо нарушение, като резултат мнението ще бъде редактирано или отстранено от темата. Потребителските имена на особено напористи с обиди/заплахи участници ще бъдат деактивирани. Нецензурните думи ще бъдат замествани със символа "*" или мненията ще бъдат изтривани.
ADMIN EDIT: Има правила и те важат за всички! Още един такъв пост, който е в разрез с правилата и съдържа обидни думи и получаваш бан!
Ако имаш нещо лично към друг участник от форума, има телефони, мейли, лични съобщения или очи в очи!
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия