Главен форум | Main forum > Железопътен моделизъм | Railway modelling
"За" или "Против" кривите с малък радиус?
br185:
Много бих искал да имам възможност да използвам криви с големи радиуси, но ограниченото място с което разполагам не позволява това. При размери на макета ми 2.80Х1.2м най-големите радиуси които използвам са на стрелките (R9=907мм на Piko). За мое щастие успях да си направя схемата така, че най-малкият използван радиус да бъде R2=422мм което за мащаб Н0 пак не е много. От личен опит трябва да кажа, че за макет като моя който ще има контактна мрежа, малките радиуси създават още едно неудобство. Стълбовете на контактната мрежа трябва да са поставени на доста голямо разстояние от средната линия на трасето (35-40мм) за да не закачат вагоните в тях. Освен това разстоянието между тях трябва да бъде доста малко за да не се изплъзват пантографите на електрическите локомотиви. Обаче като няма място, а желая да си имам макет всичките тези неща са пренебрежими :good:. Важното е да се забавляваме :)!
Сaprycorn:
Колеги, очаквам повече мнения в анкетата. От 327 члена едва 23 са гласували.
fpk1999:
Предпочитам малките радиуси заради това че заемат малко място а и при големите радиуси някак си са толкова "прави" :pleasantry:че на влака не му личи че завива но все пак макет с големи радиуси е по-голям :yes:.
widowmaker:
Под 866 мм (ползвам Тилиг Елит) става само за двуосни вагони или трамваи...
niki:
Май никой както и аз не може да даде еднозначен отговор и с право. Аз ползвам R2,но съм си взел и няколко R1- за случаите където имам да напасвам разлики, а те се появяват неминуемо, при слизане , изкачване - смяна на нивата, та винаги има несъответсвия с проекта.Ако не съществуваше фактора място, нещата са от ясно по ясни ;D :drinks:
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия