Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Имам нужда от помощ при макетирането | Need help with layouts
релсов път
Gervasii:
здравейте на всички, отварям тази тема с молба за съвет. бих желал да чуя мнения за релсите от различните производители и как според вас височината на релсата (имам предвид код 100, 83, 75 и тн) е по-подходяща и реалистична.
както знаем имаме лок и вагони като се почне от Пико, Роко така да се каже най-различни. ще се радвам да чуя и споделя опит.
EMPEROR:
Ами аз лично ползвам РОКО релси Код 83 ... стрелки също, но в последно време заедно с още други приятели се зарибяваме по стрелки на Тилиг, тък като са с цяла релса, по-евтини са от на РОКО, а са в същата разцветка, също Код 83 и са наистина страхотни. Та май така ще е и занапред - прави, криви и флекс на РОКО, стрелки и кръстачки на Тилиг.
Vlado:
Вече всички производители пускат качествен релсов път. Моят опит показва, че трябва да се избягват старите релси, дори и Т профил, защото са правени по стари технологии и след време потъмняват, лесно се зацапват и изискват постоянни грижи. Не искам изобщо да споменавам стария П-профил Пико релси, които вече окончателно отхвърлям като вариант заради липсата на реалистичност и лошата електропроводимост, а и лоша изработка, макар че доста колеги ги използват и сега. Моят съвет е: минавайте на новото, то не само е по-добро, но и много реалистично.
Относно кодовете: те съответстват на различни параметри на релсата като височина, ширина на глава релса и т.н. Аз лично ползвам код 100 по простата причина, че с такива релси започнах. Както знаете обаче има адаптри и може свободно да се "лъкатуши" от един код на друг. Иначе ако трябва сега да започна отначало да макетирам, бих си взел код 83 - много по-елегантни и реалистични като визия. Но имайте предвид, че старите Пико влакове не са пригодени за код 83, защото релсата е по-ниска, а рибордите на колелата им големи и опират върху траверсите при движение.
Относно производителите: силно впечатление ми направиха "Тилиг " - страхотен дизайн, мегареалистични стрелки, релси и т.н.; от ходенията при Жоро добро впечатление ми правят релсите на "Роко", но нямам преки изводи, тъй като не съм карал по тях; аз си взимам "Пико" - не са лоши, даже много добри, но са код 100; благодарение на eurostar преди време се сдобих с "Атлас" с добри впечатления от последвалата експлоатацията. За други видове релси и производители нямам мнение, защото не съм имал възможност да ги пробвам.
schatsi:
Споделете за така наречената "трета релса" .Има ли такива в България и къде?
Vlado:
Аз за съжаление не познавам човек, с изключение на Адриан, който в момента продава стрелки на "Мерклин" (но това не значи, че колекционира), събиращ променливотокови влакове.
Преди време обаче имаше фирма, представител на "Мерклин" за БГ. По стечение на обстоятелствата познавах управителя й. Магазинът им се намираше точно срещу ЦУМ, а в последствие се преместиха в "София ленд". Уви бизнесът им не потръгна и закриха магазина.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия