Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Похвалете се с вашия макет | Show us Your layout

Макетът на Христо Арнаудов (ТТ)

(1/3) > >>

mobi:
Здравейте!
Искам да представя  началната фаза от изработването на моя макет.
Формата му е „Г”- образна – дължина 3.70м., ширина 1.25 м. и 2.30 м. на 1.00 м.
Спрял съм се на по- простичка и реализуема (според мен) схема на гарата и трасето на железницата.
1.   Релсовото развитие ще е на 3 нива.
2.   За по-лесно изпълнение и поддръжка не съм предвидил да монтирам коловози на най –долното ниво.
3.   Гарата ще бъде с 5 коловоза,  най-дългите от тях ще са с полезна дължина 1.35 м./1.40 м.
4.    В дясната страна на гарата ще бъде ветрилообразното депо, отклонението към него ще е между 1-Ви и 2-ри коловоз.
5.    В ляво ще има изход за една второстепенна линия ( също между 1-Ви и 2-ри коловоз)  )
6.   Главното трасе  е двупътно (по идея трябва да е и с контактна мрежа)
7.   Реших всички криви да се скрият в тунели и само правите участъци да се виждат. Причината е проста – неестественото вписване на влаковете в кривите!
8.   Релсите  и стрелките използвани от мен в  макета са на Tillig. Мислех да комбинирам стари с нови релси, но се отказах.
Това е от мен на този етап.Очаквам мнения, предложения, критики. Нещата търпят промени и развитие.

Best Ripper:
Както викат хората: Имаш крава - пиеш млЕко... Тоест, имаш място правиш голям макет...  :drinks: Според мен обаче, ако си решил да търсиш реални наклони и радиуси на завоите, едва ли ще ти стигне мястото и на целия апартамент.  :pleasantry: За мен лично реализъм има само един - в мащаб 1:1 ! В другото винаги се налага компромис с нещо. Така че завоите едва ли ще успееш да ги направиш с недразнещ теб радиус. Важното е да не свиеш прекалено радиуса с гъвкавите линии, че да почнат вагоните да се блъскат един в друг по завоите и да делайрират. А иначе според мен ще е добре по завоите да направиш не цели тунели, а редуване на тунел и открито...  :drinks:

br185:
Много красиво начало. Поздравления!

Der Hetzer:
Чиста, изпипана и педантична работа, впечатлен съм, поздравления  :hi:

pach:
Ихааааа!
Подух се от кеф , че тази "убавиня" е в ТТ!
(пък да си кажа честно , май и завиждам за началато :blush2:)
Мястото е перфектно и като размер и като  решение.
Много добре обмислено, както и за наклоните, така и за радиусите
Аз бих променил малко големият овъртян завой на "сгъвката" на "Г"-то но ти си си решил май вече.Съдейки по начина на работа (а той се вижда и от "неспециалист") едва ли някъде в завойте ще ти се блъскат вагоните.Вижда се че всичко доста вещо е обмислено. :good:
Няма нищо нереално в наклоните ти - доколкото може да се различи от снимките (то и око и ум си трябва де...) имаш около 8 см изкачване за около два метра разстояние - тоест според мен си спазил правилото за равномерно изкачване.Това , както и профи "завъртане" на спиралата , явно предизвиква завист , щото си е станало перфектно! :clapping:
Дължината на коловозите също си я "уцелил" перфектно  - така си "събираш" една композиция от 5/6 четириосни пътника + локомотива и пак имаш място за сфетофорните участъци преди гърловините на гарата.
Впрочем на такава площ (която си е бива яко :ok:)  в НО , подобен резултат не би  могло да се направи посмъртно. :pleasantry:
Поздравления и се надявам да качваш редовно снимки и чертежи от това което правиш.
 :clapping: :clapping: :clapping:
Мдаааа, и тук май има най-отпред в ниското изнесен (в случая) двоен коловоз. Такъв има и на Шатци на макета му N , та дълбоко вече се замислям дали да не си преработа основно схемата за моя макет , че то желанията ми вече са доста от това което съм измислил... :scratch_ones_head:

Впрочем това ще е вторият макет във форума който гради спирално изкачване!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия