Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Имам нужда от помощ при макетирането | Need help with layouts
Могат ли да се пуснат обикновени лампи директно към DCC?
bdz43r:
Ето аз казвам: Би трябвало да светят и не виждам причина да не светят, но не съм пробвал.
optron:
Премери ефективната стойност на напрежението по релсите, за да знаеш точно колко ти дава бустерът на дигиталното управление. Ако не превишава 14-15 волта, би трябвало да нямаш проблеми с лампите. Те ще светят, докато бустерът може да ги поеме като сумарна мощност. Ако не може, ще ти трябва по-мощен бустер.
С прости думи това е. Останалото е закони на Ом и на Кирхов и други формули от електротехниката.
Поздрави!
760mm:
Optron, благодаря!
Добрее, може би започвам също така да се уча даси търся отговорите и сам (това го казвам за останалите, които се заяждаха по-горе - съжалявам, но това е точната дума)
http://www.reynaulds.com/forum1/forum_posts.asp?TID=39 - първо, забележете как човека е поставил подобен на моя въпрос и никой не му е казал да си захрани лампичките със зелен фасул - всеки пост е точно по темата и е подходено с уважение към неразбиращия/чудещия се.
По-натам - явно действително няма проблем, може би след като им вържа диодче, което да блокира половината от напрежението.
Интересното е, че се споменават функционални декодери за лампите за 10 долара! Някой знае ли нещо повече? Не 100, а 10...
Ето тук, например, http://sites.google.com/site/dcchouse2/home/function се говори за функционален декодер за 13 евро - с 8 изхода; дирекшънал-депендент, с функции за мигане, светене, програмируем на ф1 до ф12 и т.н., странно, защото по-горе ме плашеха, че струва много повече дори за една лампичка... Но в България продава ли се някъде това, или трябва да "си го намериш по ибей"? :)
XRISTO:
Плюса на юг, пък минуса на север, а? ::)
760mm:
Тъпото е, че не мога да кажа лоша дума, защото научих много от този форум само за една седмица и знам изключително много повече от колкото, когато влязох за пръв път. Всички ми се подиграват вече и съм емблема за дебил явно; но разберете, че ИМА ХОРА КОИТО НЕ СА РОДЕНИ ЕЛЕКТРОТЕХНИЦИ, нито "разбирачи", нито моделисти, но ИМАТ желание да се научат и СЕ учат.
Разбирам да питам едно и също 10 пъти, но след като се уча, не разбирам защо всеки ми се подиграва. Нещо не се разбираме Българите, то си ни е в кръвта. Прееби другарчето...
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия