Автор Тема: Помощ за аматьор  (Прочетена 13763 пъти)

kro

• Гост
  • Trade Count: (0)
Помощ за аматьор
« -: 22 Февруари 2010, 21:32:28 »
Здравейте, нямате представа колко ми е тъжно, че първата ми тема в този подреден форум е проблемна :(
Обаче това е положението ...

За да я разведря "две думи"  :)
Трябва да призная, че за  съжаление бях от децата растнали без влакче :( Никакво влакче. Ами нямаше ...
Няколо деца(едно или две) имаха и след много време и пазарлъци успявах да покарам.
В последствие, когато ги счупиха успях прилагайки всичките си умения да разменя някакви мои играчки за трансформатор Пико,
който положи началото на слаботоковата ми лаборатория. Това е. До влакче не се стигна. Останах си с трансформатора.
После порастнах. Така стана, че когато за първи път посетих панаира в Нюрнберг почти бях забравил за влакчетата ..
Обаче двете палати с влакове много мощно ми припомниха всичко ... като вчера :)
Първата година апарата ми беше слабичък ...обаче зяпах как сипват пушек, как снимат, говорят обсъждат ...

Разбира се нищо не знаех за влаковете (и все още не знам ...) Обаче си мечтаех за момче.
Момчето се появи, и аз продължих да ходя в палатите с влаковете. Е, дойде момента. Казах на жена ми
 "Няма как, това е като "слънцето и въздуха за всяко живо същество", като кърмата и бибата, като памперса..."
Хората казаха - НЕ. Рано е. На една годинка е твърде рано да започне :))) ОК изчаках, нервно - 5 години.
След дълги, много дълги и отегчителни предполагам(за консултанта) разговори  в поредния магазин реших: Мерклин-HO.Не ме питайте защо. Няма да отговоря смислено :)
Това ще е. Избрах стартовия сет и се запътих към летището ...И така започна всичко :)
При всяко излизане навън влача по нещо към БГ. Възпитавам внимание, търпимост, прецизност и т.н. качества, които децата нямат.
Последно донесох още релси иняколко вагона.
Ужас объркал съм стрелка. Полудях, рових, четох, това е. Объркал съм я и не можем да удължим и без това малкия релсов път.
Разбрах от нет-а, че всъщност аз нищо не знам :( За влаковете, за макетите, за диорамите, за програмите ...
Започнах обмисляне на по-сериозен проект. От самото начало, както си трябва. Отделих място (в стаята му), обсъдих (със себе си) размера 200х120см
и започнах да чертая пътища, тунели, двете гари едната бургаската, другата - Пловдив и т.н. Открих магазина в малкия цум. Купих къщичка.
Вчера я сглобихме двамата - приятна работа. Свързах новите релси някак с малки луфтове, където локомотивът при бавно движение спираше.
Почистих локомотива с пинцета до където стигам и капнах по една капка фино масло в трансмисията (ако така се казва).
Оставих го да се врътка и двамата го наблюдавахме с блясък в очите ... спираше сам на лошите връзки, но си вървеше след побутване.
И влакът спря :( Фаровете изгаснаха, всичко ...
Наведох се до трафа - бръмчи. Нямам мултицет за да меря ... Да отварям локомотива ? ми той в гаранция още ...
Та споделете моля. Кой ремонтира локомотиви в София. Всъщност защо пък да е изгорял ? Има ли защити?
Вероятно само управлението му (аналогово). Не знам или пък съм капнал твърде много и съм омазал релсите ....?
Ей такива ... глупави въпроси, смешни сигурно за нповечето от вас ...
С една дума :
Здравейте :)

XRISTO

• Trade Count: (18)
  • Hero Member
  • Публикации: 2447
  • Рейтинг: 12
  • НО - III-IV епоха,DB и DR Ловеч
Re:Помощ за аматьор
« Отговор #1 -: 22 Февруари 2010, 21:46:52 »
Здравей и добре дошъл в най - подходящото място за подобни въпроси. Понеже тези неща не стават дистанционно, аз бих ти препоръчал да го занесеш в събота:

http://www.railwaypassion.com/forums/index.php/topic,2257.msg36658.html#msg36658

Момчетата са отзивчиви, тогава е и ден на отворените врати.  :good:
Е, едва ли ще имат релси да го пуснат по тях, но има достатъчно способни да го накарат да бръмне.  :hi:
« Последна редакция: 22 Февруари 2010, 21:48:25 от XRISTO »

toniemi

• КЖМ - България
  • Trade Count: (18)
  • Hero Member
  • Публикации: 4818
  • Рейтинг: 648
  • Направи си сам и ще ти олекне! HO,Z Само БДЖ
« Отговор #2 -: 22 Февруари 2010, 21:58:17 »
Здравей!Ако си напишеш и името ,то този прекрасен текст си е едно още по-прекрасно представяне :yes: :good: :drinks:

http://www.railwaypassion.com/forums/index.php/board,37.0.html

ankar

• Гост
« Отговор #3 -: 22 Февруари 2010, 22:20:42 »
Това, направо,си е за раздел "представи се".Иначе послушай съвета и отиди на срещата, хората там са много "в час" с нещата.
P.S. Невероятни снимки !Ще се радвам ако качиш и още.
Поздрави и добре дошъл !
 :drinks:

Жоро

• Trade Count: (67)
  • Hero Member
  • Публикации: 1653
  • Рейтинг: 143
  • HO DR IV епоха София
    • Хоби свят
« Отговор #4 -: 23 Февруари 2010, 00:30:40 »
Добре дошъл kro!
Можеш да ми звъннеш на 0888 28 39 54 или да минеш през магазина и да оставиш машинката с един телефон за връзка. До колкото разбирам, дяволът не е толкова черен. Ще го оправим :buba:

optron

• Sr. Member
  • Публикации: 347
  • Рейтинг: 5
« Отговор #5 -: 23 Февруари 2010, 08:50:05 »
Едно съветче - един не скъп мултиметър ще ти е полезен. Струват по 20-30 лева, а вършат страхотна работа. Препоръчвам ти цифров, защото с него много по-лесно се мери. И някой да те научи как се работи с него или поне да прочетеш инструкциите му обстойно.
Например - трансформаторът си бръмчи, ама въпреки това може да не дава ток - това само с измервателен уред ще се разбере.

Best Ripper

• Trade Count: (17)
  • Hero Member
  • Публикации: 3377
  • Рейтинг: 551
  • Освободил се от форуми...
« Отговор #6 -: 23 Февруари 2010, 09:32:03 »
Според мен е безсмислено да го носиш където и да е.. Белята едва ли е в локомотива или пък в трафа. Пиковските трафове са супер надеждни, но имат и токова защита срещу претоварване и късо съединение - светва червена лампа /ако е изправна де/. Понеже вътре има биметална пластина в защитата, ти трябва малко време тя да истине след отстраняването на евентуално късо съединение, за да пусне отново ток на изхода. Щом казваш, че ти прекъсва при работа, почти сигурно е, че проблемът ти е лош контакт по релсите. Затова първо изчисти със спирт металната част на релсите /не ползвай други разредители, за да не заминат пластмасовите траверси/, второ ако има ръжда по релсите или съединителните щрифтове - изтъркай я с финна пиличка или водна шкурка, трето - виж дали щифтовете между релсите са добре стегнати и не хлопат... За последните три мероприятия наистина ще ти е необходим мултицет, както казва колегата Оптрон. Има евтини мултицети и по около 12-15 лева - вършат си идеална работа! С тях най-бързо и точно можеш да следиш къде "бяга" тока. Другият по-елементарен, но и неточен начин, е с пробна лампа 12 волта /от кола, но от най-маломощните - до 5 вата/...  Запояваш й две жици и тръгваш с нея от изхода на трафа по трасето и гледаш къде не иска да светне :drinks:
Ако и това не помогне, виж да не си наквасил яко токоснимателите на локомотива с масло. Локомотивът нов ли е или втора употреба?
« Последна редакция: 23 Февруари 2010, 09:37:27 от Best Ripper »

fyut

• Гост
« Отговор #7 -: 23 Февруари 2010, 09:44:52 »
Провери и стрелките. :yes: При мен късото съединение беше точно при тях. Докато го разбера споменавах многократно нечие ме , но не  ..."Божието" ;D.

kro

• Гост
« Отговор #8 -: 23 Февруари 2010, 17:35:56 »
Благодаря ви за съветите и посрещането :)

Да, ще се опитам да бъда на срещата в деня на отворените врати.

Трансформатора, както и локомотива и релсите са Мерклин - нови. Мултицет ще си взема, въпреки че дипломната ми работа в техникума беше
разработка на цифров мултицет :) но не ми го дадоха после ...

Всъщност, късно снощи влакчето тръгна:) Почистих със спирт релсите от масло (ръжда няма, нови са) поставих го и то тръгна.
Но след известно време започнаха същите симптоми. Моето решение е следното - спирам го до пристигането на правилната стрелка.
Почиствам основно релсите и локомотива със спирт. Смазвам локомотива с нещо различно от използваното тънко машинно масло.
Според мен в момента то работи на по-тежък режим от обикновено и след известно време се товари и някоя защита в траф-а или локомотива го спира.
След като измеря захранването ще разбера какво ...
Благодаря ви още веднъж за съветите.

Снимки от панаира имам още разбира се от следващи години, щом ви харесват ще кача още :)

fyut

• Гост
« Отговор #9 -: 23 Февруари 2010, 18:58:01 »
 :yes: Обърни стрелката, ако не се нарушава конфигурацията и ще разбереш, дали е от неправилно поставяне. Даже ако трябва промени трасето.

Delirium

• Гост
« Отговор #10 -: 23 Февруари 2010, 23:55:03 »
Здравей Kro :hi:
Хората тук ще ти помогнат да подкараш влакчето. Не се тревожи. Както е казал класика: Хубав форум- хубави хора.
Ти имаш да стягаш мотора и да подготвяш поредното пътешествие, че дълъг и интересен път те чака :)...стан,...стан...стан....стан... ;D
Аз повече от месец чета тук и намерих отговорите на въпроси, които изобщо не съм се сетил да задам.
Ти само ела до Бургас и ще врътнем няколко кръгчета на моето влакче, после и на другите превозни и плавателни средства ;D
Поздрави
Delirium a.k.a. Tramp.

pach

• Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • Публикации: 12375
  • Рейтинг: 1338
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
« Отговор #11 -: 24 Февруари 2010, 09:44:55 »
За смазване , ако не ползваш оригинално масло от фирма - производител на влакчета, употребявай силиконава грес (бяла) която слагат във ДВД-та и видеокасетофони.
В конрад продават на спринцовка - 5 куб.см - 2,00 лв. :yes:
Всякакво масло или грес ако е в повече , след кратка работа, потича (изхвърля) и започва да ти цапа освен релсите и всичко останало (токоснемателите в локомотива).
Трафа вдига защита , защото благодарение на замърсяването (особено при комбинацията масло/влакна от килима) се влошава рязко и гадно токоснемането. Ако нямаш защита на трафа и той е достатъчно мощен, има вероятност да почне да хвърля искри - това още повече влошава всичко и има голяма възможност за тежки поражения по релси и движение. Има случай на стопяване и т.н.
Внимавай с чистотата!

IKAR

• Trade Count: (2)
  • Hero Member
  • Публикации: 950
  • Рейтинг: 265
  • HO DB,SBB III,IV, HOm Rhatische Bahn V София
« Отговор #12 -: 24 Февруари 2010, 09:56:48 »
И аз да допълня, че хубаво си започнал с Мерклин заради детенце. Тъй като моделите са метални, респективно здрави, това намалява рискът от счупване. Но, въпреки 150-годишните традиции на тази фирма, нейните модели не са особено подходящи за такива като нас поради практическата липса на детайлност. А именно детайлите са това, което отличават моделите от детските играчки. Тъй че съветът ми е по-нататък да видиш какво предлагат и другите фирми, особено Роко, Флайшман, Брава донякъде, Бемо и др.

kro

• Гост
« Отговор #13 -: 26 Февруари 2010, 10:39:53 »
@fyut Точно това бях направил - Обърнах я и промених трасето, но заради диаметъра на втората окръжност
отваря с около 1мм / в неделя ми пристига правилната стрелка :)/

@Delirium Особено ми е приятно да те заваря тук :yes: Присъствието ти е гаранция за качеството на форума за мен.
Продължавам да чета тук, също като теб и да се удивлявам на бездната в знанията си по макетиране ...
Впрочем нося ти материали на хартия, които вярвам ще захранят лоудостта ти :)
Приемам поканата за Бургас, въпреки че с теб е по-вероятно да се срещнем в Кейп Таун, отколкото по
южното черноморие ...

@pach Точно това се оказа проблема - лошо токоснемане.
Разглобих локомотива RAILLION 36600 E-Lok BR 185.2 почистих със спирт основно всичко омазано, почистих още веднъж и релсите,
купих си и силионова грес (бяла) от Конрад :) и с върха на игла смазах.
Локомотива върви повече от добре, повиши и максималната скорост. Така и не разбрах , къде точно е защитата, която го опази,
но се надявам тя да не сработва повече ...

@IKAR Нямам категорична позиция по въпроса защо Мерклин ... може би защото щанда им на панаира
заема половината зала ... В момента съм много разколебан и заради факта, че не бих могъл да пусна по моето трасе новият български локомотив
на Булмаркет ...Ще го мисля.

fyut

• Гост
« Отговор #14 -: 26 Февруари 2010, 11:17:51 »
Здравей,
Отварянето по трасето с посочената от теб разлика, не би трябвало да е причина за възникване на "късо".  :hi: Просто ще влияе върху скоростта на локомотива и то ако има денивилация по трасето. Изказавнето ми на база лични наблюдения. Ако не съм прав, с радост ще се съобразя с отправени забележки от по - опитните от мен моделисти.  :thank_you:
« Последна редакция: 26 Февруари 2010, 11:21:07 от fyut »