Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Имам нужда от помощ при макетирането | Need help with layouts
Идеи за реализация на вграден макет
pach:
Ето скицата набързо направена в пояснение на горния пост:
В дясно макета е прибран в шкафа, а в ляво е спуснат - съответно тръбите са излезли една от друга (но не напълно за да остане неподвижен).
Ролките стават от такива за простор, тръби, фланци (закрепени с винтове или болтове) , стоманени въжета (5 мм) и ...барабан на който да се навиват въжетата при вдигнато положение.Барабана може на "ръчно" с манивела и храповик, или с двигател на крайни изключватели.
Луси може да го изчертае по-добре в аутокад, за това тук казвам скица...
luci:
mersi patch,
но когато правих проби, колкото и плътно сложени и добре премерени, все пак се разчита на 2 неща - масата на макета(за надолу) и достатъчен луфт за да се движи тръбата на горе и надолу *( чрез въжетата в тръбата), когато тези тръби с въжета са 3 и разтоянията са дори по-големи от 150см се получава достатъчен луфт за да има леко заклащане и дрънчене на "нещата".
Принципно има още един евтин вариант:
1) горе в шкафа има статична "гайка" закрепена за страницата. Над гайката има дупки през които пръчката с резба преминава за да се побере в шкафа
2) долу в макета, има планка с дупка, през която минава пръчката и я държи за дъното на модела.
3) на края на пръчката има заварено зъбчато колело, което върти пръчката с резбата и "спира пръчката", облягайки се на планката.
4) двигателят е легнал и странично върти зъбчатото колело и пръчката като повдига и сваля макета.
ето и набързо скроения модел (не се смейте само демонстрира примера): http://picasaweb.google.com/lh/photo/GMTSQKyaLHXwlaREUHosJw?feat=directlink
тези неща съм обеден, че могат да се намерят едно отиване до строителен хипер маркет.
отказал съм се от него заради възмочността да купя наготово макар и по-скъп вариант със сервотата за антени.
варианта на pach ми харесваше че задвижването наистина може да е от един источник, не ми харесваше повечето място Отгоре в шкафа, и наистина при опитите ми наистина подрънкваше каквото и да се опитвах да измисля.. просто е необходим поне някакъв луфт.. а съвсем точни размери тръба-тръба и трудно намерих доста.. (поръчах си на един чичко :) )
стигнах до идея и за микро пневматика :) дори .. ама :) беше вече прекалено и се отказах :) най малкото съд с масло и тръбички ме дразни в шкав да има :) нищо че са скрити :)
luci:
извинявам се за грешките.. ама е страшна мъка на кирилица за мене :) не ме бийте..
pach:
Това е най-голямото предимство - общото задвижване!!!
При сглоябавеното изчистваш допуските и готово!
При задвижване на всяка "опора" по отделно, става излишно сложно - трябва да синхронизираш механиката (това е направено един път при общо задвижване) но и да ти работят двигателите в синхрон.
Става излишно много електроника (за синхронизирането им) пък и обратна връзка за индикация на положение (и информация за синхронизацията) и..... :sarcastic: :sarcastic: :sarcastic:
Тръбите може да хлопчат , но ако ги смениш със лагеруваните лайсни дето влизат една в друга за мебелни чекмеджета !?!!!!!!! :spiteful: :spiteful: :spiteful:
В бриколаж има най-дълги до 70 см (перфектно за макета) по 26 лв / чифта.
Е въжето ще се вижда , но всичко е въпрос на желание.
При еднакво "опъване" на въжетата (колкото щеш на брой - определят се от широчината на общата ролка) вече си ги "синхронизирал" и остава един (не е за подценяване че е един - цената е от значение) общ двигател да ги навие.
Докато при няколко двигателя (без синхронизация) си готов за заклинване на системата до третия път.
Впрочем аз на скицата ролките ги направих отгоре на шкафа, но спокойно може да са под макета, както и двигателя който заедно с макетната плоскост се "самоизтегля" вътре в шкафа!!!
Всичко е въпхрос на гледна точка и рализация... :scratch_ones_head:
;D ;D ;D
Dare_Devil:
Аз пък се сетих за друго - от вътрешната страна на дебелата тръба и от външната страна на тънката биха могли да се сложат силиконови О-пръстени, които в комбинация с малко силиконов спрей ще направят чудеса по отношение на стабилността и обирането на страничните клатения на конструкцията. Ако пък триенето идва в повече (което ме съмнява), винаги може да се използва идеята на pach за преместване на цялата механика под макета, което ще утежни допълнително конструкцията и ще преодолява триенето.
Баси, вие не сте хора :lol: зарибихте ме сега да правя шкафове :haha:
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия