Общ форум | Chit-chat > Общи приказки извън хобито | Chit-chat away from the hobby
За ламповите усилватели
luci:
pach, ще се видим :) само да се позакрепя, че не съм добре нещо, но уж се пооправям ..
Иначе :) Аз съм леко нервен на такива теми когато се заявяват обобщения и се подценяват някой страни и техники.
Иначе и аз имам грамофон, стар на достатъчно години, но работещ Technics, деля си колекцията от плочи с Томата спространов и майка ми на които им е професия, и тн.
Наистина горовя за сериозни професионални модули през цялото време, нищо че са цифрови, ако че имат и лампи макар и управлявани от електрониката и тн..
Дори в ранните 97-98ма като ръчкахме и напеавихме 3-то и 4-то и безлентовия в БНТ, колкото и да бяха заспи и накупени безразборно системки дори и тогава един цифров AMPEX за 90 000 половината джаджа беше замо за звука, и дори тези стари Кашони сравнени с винил са в пъти с повече инфо и с медодология мнооого много подобна на записа при Аналоговата зависваща "Технология" и тн .. А в момента казвам само че има изцяло аналогови системи за професионален кино и тн звук , които реално се държат като цифрови само заради управлението си което е цифрово.. от звуковата кабина до малко пвреди да се дигитализират, вече като патечка и тн...
С тази малка разлика че освен самият звук се пишат на носителя и състоянията на приборите, напрежения, пикове и тн .. и при възпроизводството после, когато тва не е домашна система за кино или CD player.. то тази сервизна инфо заедно със самият звук се изсвърлят отново към аналогов .. усилват се и се пращат към телата... или се работи с тях по ремастеринг..
Имайте предвид че и самото смесване и работата на пулта или в софтуер.. ражда само един EDL.. които после при рендването се случва на ново и реално почти изяло отново аналогово се смесва.. но дори при тези А-Д-А два преходи резолюциите са такива, че е по-скоро от позла от колкото води до загуби или деформации..
Просто по тези теми има 2 Мнения и така ще си остане явно.. А ако този спор се водеше преди време бих се съгласил.. но в момента въобще не е така. Дори и за системи т висок до среден клас за вкъщи.
И отново, за мен Помещението за слушане е толкова важно колкото и звукогенерирането :) с лек повей за завждане..
ама наистина вече дайте да не пишем, че се се валнувам и някак не се удуржам да не отговарям :)
Е на пач нямаше как :)
XRISTO:
--- Цитат на: bategojko link=topic=2289.msg37145#msg37145 date=1267424420 ---Хайде да погледнем по реалистично и практично на нещата:
В България е достъпно да се слушат СД-та. :yes:
Друг въпрос е че магазините в които се продават се броят на пръсти;
В последните 10 г. вече и СД-плейъри не се правят и продават;
Затова масово се слушат МП3-ки от компютъра, на портативни плейъри, на телефона... ;D
Като се прибере човек от работа да не би да седне като мумия в хола на дивана,
да не прави нищо а само да слуша музика и да не изпусне някоя нота...
Баш тогава комшията тропа и работи нещо, колите и кучетата отвън вдигат врява... :angry:
Докато се занимаваме с къщната си работа, музиката е само като фон.
И обикновенно си пускаме я радиото, я музичка от компютъра... :good:
Аз така виждам реалността, а вие ????
--- Край на цитат ---
А-а-а-а, ние меломаните слушаме FLAC - ове! :lol: :lol: :lol:
Жоро:
--- Цитат на: XRISTO link=topic=2289.msg37196#msg37196 date=1267444315 ---А-а-а-а, ние меломаните слушаме FLAC - ове! :lol: :lol: :lol:
--- Край на цитат ---
:locomotive:?
widowmaker:
Pach, направо къртиш мивки, човек :)
Всъщност ламповите усилватели, които се ползват с широколентови говорители
(имаме си български такъв абсолютно конкурентен на най добрите световни марки, че и по добър и доста по евтин от тях),
обикновено са по 3-4 вата, при 96-98дБ/ват/м мощността е напълно достатъчна, т.е. спрямо стандартна колона (88дБ)
широколентовия е около 10-на пъти по чувствителен, свири кристално чисто, щото няма филтри,
и при най зловещия бас има ход от порядъка на 1мм, защото е монтиран в рупор, който ход означава,
че говорителя не губи време да се разхожда 10-12мм, а е адски бърз и покрива безпроблемно целия звуков диапазон до 20КХц.
Има снимки на рупорни колони по напред в темата.
Ето ги чарковете на базовия български широколентов.
Естествено, че е ръчно изработен :)
Жоро:
С риск да получа :punish: ще попитам: а какво ви е мнението за електростатичните колони?
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия