Общ форум | Chit-chat > Общи приказки извън хобито | Chit-chat away from the hobby
За ламповите усилватели
widowmaker:
Драги, не говорим за това дали ти ядеш шкембе чорба и дали аз изобщо я понасям.
Говорим за реална звукова картина (примерно симфонична музика, записана на живо), налична със всички звуци в нея
и вариант, в който някаква част от звуците липсват. Много ясно, че се търси максимална еднаквост с оригинала
НЕЗАВИСИМО дали това ти харесва или не, дали харесва на всички и каква е световната нагласа за това!
Говорим за висока вярност (Хай-Фи или хай фиделити), а не за предпочитания!
Точно там транзисторчетата се издънват катастрофално, същото се отнася и за многолентовите озвучителни тела,
но при тях поне причината е съвсем явна и няма какво да се коментира.
Mixy:
--- Цитат ---Драги, не говорим за това дали ти ядеш шкембе чорба и дали аз изобщо я понасям. Говорим за реална звукова картина (примерно симфонична музика, записана на живо), налична със всички звуци в нея
и вариант, в който някаква част от звуците липсват.
--- Край на цитат ---
Именно. И аз ти казвам, че това, което чуваш ти е различно от това, което чувам аз - просто сме два различни варианта и ти може да чуваш неща, за които аз съм глух (или обратното), дори и да слушаме концерта на живо. Независмо дали това ти харесва или не. Затова и спорът дали лампите са по-добри или не е безпредметен и просто си чешем езиците. Ти си имаш твоите уши, аз - моите.
Но когато става въпрос за ОБЕКТИВНА точност по кокретни, еднакво измерени параметри, няма лампа, която да бие транзистор по линейност на усилвателната характеристика при ниски честоти и това е обусловено от разликите в чисто физичния принцип на работа на двата компонента. Това е обективен факт, който няма нищо общо със субективните ни възприятия по отношение верността на звука.
P.S. И ако изкаш да знаеш, шкембе-чорбата е идеална, особено с повечко чесън, но и там си е до майстор-готвач. Това, че примерно на теб не ти харесва, прави ли вкуса ти неверен? ;)
widowmaker:
--- Цитат на: Mixy link=topic=2289.msg94354#msg94354 date=1396385159 ---бла бла бла...
Но когато става въпрос за ОБЕКТИВНА точност по кокретни, еднакво измерени параметри, няма лампа, която да бие транзистор по линейност на усилвателната характеристика при ниски честоти и това е обусловено от разликите в чисто физичния принцип на работа на двата компонента. Това е обективен факт, който няма нищо общо със субективните ни възприятия по отношение верността на звука.
...бла бла бла
--- Край на цитат ---
Ти измисли нова физика бе Драги, всички казват, че лампите набиват по линейност всеки един транзистор, а ти ми твърдиш обратното.
Я дай източника на това ти абсурдно твърдение, че да се посмеем вкупом :)
Вземи прочети ей това сравнение, което ми излезе на прима виста в гугъла:
http://www.effectrode.com/signal-tubes/vacuum-tubes-and-transistors-compared/
И обърни внимание на първият недостатък на транзисторите:
Transistors: Disadvantages
1. Tendency toward higher distortion than equivalent tubed circuits..
И на останалите 5:
2. Complex circuits and considerable negative feedback required for low distortion.
3. Sharp clipping, in a manner widely considered non-musical, due to considerable negative feedback commonly used.
Does not gracefully roll-off or gently compress; instead, cuts off sharply, suddenly and abruptly with extremely hard edge.
4. Device capacitances tend to vary wildly with applied voltages (Miller effect).
5. Large unit-to-unit manufacturing tolerances and unreliable variations in key parameters, such as gain and threshold voltage.
6. Stored-charge effects add signal delay, which complicates high-frequency and feedback design.
и така до номер 18, като забележи, иде реч за недостатъци, които пряко влияят на качеството на устройството и възможността му да
възпроизвежда вярно, докато при лампите иде реч за чисто физически недостатъци, които затрудняват оперирането с устройството,
а не качеството му и способността му да прави това, за което е предназначено.
Личи си, че си от хората, които са чели недочели нещо си написано някъде си я в нета я в някоя кофти написана книжка,
но не си наясно изобщо с материята.
Лампите не са кой знае колко "по" от транзисторите, но имат едно много важно качество:
Генерират хармоници, които много бързо затихват, докато транзисторите генерират докъдето могат и то с ниво,
което изобщо не е за пренебрегване, най глупавият пример е с клипването на сигнал при амплитуда по голяма,
отколкото е захранването, лампата ще направи едни хубави трапецовидни форми с много леко заоблени краища там,
където почва ограничението (клипването), докато транзистора ще изгенерира такъв мармалад, който нито един
осцилоскоп не може да синхронизира :)
Лампите нямат нужда от отрицателна обратна връзка, за да са линейни, която пък е един от най големите нерешени проблеми
на полупроводниковата схемотехника.
Mixy:
Личи си, че си от хората, които прехвърлят спора в лични нападки и обяснения, без изобщо да познаваш опонента, което е жалко, но друго не съм и очаквал. Мрежата е пълна с "надеждни" линкове от аудиофилски сайтове, които и сам мога да си намеря, мерси. Поне да беше пуснал нещо по-съществено за чисто ламповия звук, който (забележи) аз никъде не отрекох, като например това: http://en.wikipedia.org/wiki/Tube_sound. Нито съм казал, че транзисторите са перфектни във всяко отношение, нито, че лампите са калпави и не струват. Щеше ми се да ми покажеш поне една характеристика на лампов усилвател по някой от общоприетите стандарти и да ми обясниш като специалист с какво тя е по-добра от подобна на транзисторен, но не би. Ясно е, че няма как да излезем на глава, затова аз съм дотук. А ти си пусни някой електронен сет (напр: http://www.youtube.com/watch?v=Xh2DEUUR7QU) на лампов усилвател и се наслади на "перфектната" 3D звукова картина. Бъди здрав!
:)
widowmaker:
Открийте неоткриваемите прилики...
Горното са анодни характеристики на НЧ мощен модулаторен триод ГМ-70,
долното (Vbe ON кривата) е съотношението Ube към Ic за биполярен мощен транзистор,
правен специално за аудио (MJ15023, Ic=16A):
Викаш по линейни са транзисторите...
И аз така като го гледам убил се е от линейност, направо цепи акустичния мрак на две.
Още от 1А нагоре е жестоко крив колкото си искаш, но пък е супер линеен, нали? :lol: :lol: :lol:
Дори униполярните транзистори независимо от преимуществата си пред биполярните
пак не успяват да докарат ламповата линейност, за съжаление...
Казвам го възоснова на повече от 20 годишен опит в проектиране на НЧ схеми с полупроводници.
Що мислиш съм минал след толкова дълго време на лампи, а?
П.П.
И няма такова нещо като "лампов звук" в действителност!
Това, че някой невежа е решил така да дефинира разликите с транзисторите не значи,
че има такова понятие, това са пълни глупости! По топъл, дрън дрън!
Има верен и неверен звук, както и дименсиите между тях.
И как така и ти като много други хора в тоя форум намираш под вола теле?
Какви нападки и какви 5 лева, Драги?
Че си чел-недочел това е ясно и не мисля, че е обида! Ако бях написал, че си примерно тъп
или нещо подобно, ОК, да, нападка е, обида, ама аз не съм, нали?
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия