Общ форум | Chit-chat > Общи приказки извън хобито | Chit-chat away from the hobby
За ламповите усилватели
pach:
С тебе винаги е приятно да се говори ...дори и да се се поспори малко,
защото знаеш как да уважаваш мнението на другия в един разговор или спор.
Но други винаги обръщат спора в махленска препирня, мерене на .... и т.н....дори раздаване на всякакви крайни оценки.
Даже теб те увериха, че "видиш" ли ей сега си си изкарал минуса!в рейтинговата система)
Явно всеки съди от собствения си манталитет!
То ясно че ако "подкачим" един свръх компютър към управляем звуков усилвател бихме могли да компенсираме,
и недостатъците на човешкото ухо, но има ли смисъл толко техника за това а и дали тогава няма да възприемем
музиката именно като "изкривена" защото ще я чуем без недостатъците на слуховият си орган.
Това ще е истинската музика (чисто физическата страна н азвуковите вълни) но ние така ли бихме я възприели!?
Струва ми се, че музикете ни харесва такава каквато я слушаме с недоразвития ни слухов орган, внасяш всякакви искривявания
както обективни, така и субективни. Но тогава пак опираме до ламповите усилватели - минимум средства, за максимално близко
възпроизвеждане до това което ние въприемаме като "идеално" (други идеалното го имат от компютъра например).
Мдаааа, такива мити работи...
;D ;D ;D
widowmaker:
--- Цитат на: Mixy link=topic=2289.msg94331#msg94331 date=1396335083 ---Не ми се влиза в безмислени спорове, но не мога да се въздържа :)
Затова накратко: всеки, който твърди, че разбира от звук и музика, би следвало първо да се запознае с характеристиките и възможностите на човешкия слух. Едва тогава може да се коментират нуждите и качествата на съответната техника за записване и възпроизвеждане на звук.
Ето и няколко жокера:
1. Човешкото възприятие на слуха е СУБЕКТИВНО. Това означава, че един и същи звук се чува по два различни начина от двама души. Нещо повече: един и същи звук се чува различно от един и същи човек в зависимост от конкретното му физическо състояние, натоварване, време от денонощието и т.н. Причината е проста – ние не чуваме с ушите си, а с МОЗЪКА си и го правим строго индивидуално.
2. Ламповите усилватели далеч не са най-вярно свирещите – доказва го просто снемане на входно-изходните и АЧХ характеристики, които са ОБЕКТИВНО сравними. Но пък със сигурност са най-красиво изглеждащите :) Приятният им звук се дължи именно на внасяните хармонични изкривявания и сравнително добрата им линейност – фактори, които чисто субективно се възприемат като подобрена динамика и по-високо качество от повечето хора. Но това няма НИЩО ОБЩО с вярността на звука. И всеки грамотен звукотехник или инженер може да го потвърди.
Затова и заключения от типа на “Най вярно свирещите” или пък цитати от сорта на “високата точност и супер ниските изкривявания ... водят до сух и двумерен звук” са просто въпрос на гледна точка ;)
Един усилвател (в комбинация с източник, колони и т.н.) може да свири добре за теб, но пък да не ми харесва на мен, както и обратното. Но да се твърди, че лампите са най-доброто и другото не струва е като лафа от миналото, че колите се делят на Мерцедес и останалите :haha: Еми аз пък най-много харесвам Maseratti, но засега съм се спрял на Mazda :yes:
Краткото стана много дълго, но се надявам, че ще ме разберете правилно: чуването е субективно. Затова и сравнения по отношение кое е по-по-най са лишени от смисъл.
--- Край на цитат ---
Драги, аз съм професионалист в аудиото, дълги години с това си вадех хляба. Ти си аматьор в тая дисциплина (както аз в писането на софтуер).
Сто на сто слушаш музика на мп3 и ползваш компа като звукоизточник :)
Mixy:
--- Цитат на: widowmaker link=topic=2289.msg94349#msg94349 date=1396377835 ---Драги, аз съм професионалист в аудиото, дълги години с това си вадех хляба. Ти си аматьор в тая дисциплина (както аз в писането на софтуер).
Сто на сто слушаш музика на мп3 и ползваш компа като звукоизточник :)
--- Край на цитат ---
Мислех си, че ще извадиш някоя и друга диаграма с характеристики на лампа или лампов усилвател и ще ме "заковеш", а то - слушал съм бил музика на mp3 :lol: :lol: :lol: Да, понякога слушам музика и на mp3, но дори и това сега е лукс за мен.
Не се засягай, защото не искам да те обидя, нито да поставя професионализма или реномето ти под въпрос. Просто мненията ни се различават и в това няма лошо. Кое е по "правилното" мнение е спор, който няма как да бъде лесно разрешен.
И да не забравя да добавя - в момента пиша софтуер предимно за развлечение и си вадя хляба с (изненада!) персонални аудио решения, но от малко по-друг характер ;)
widowmaker:
--- Цитат на: Mixy link=topic=2289.msg94350#msg94350 date=1396380256 ---Мислех си, че ще извадиш някоя и друга диаграма с характеристики на лампа или лампов усилвател и ще ме "заковеш", а то - слушал съм бил музика на mp3 :lol: :lol: :lol: Да, понякога слушам музика и на mp3, но дори и това сега е лукс за мен.
Не се засягай, защото не искам да те обидя, нито да поставя професионализма или реномето ти под въпрос. Просто мненията ни се различават и в това няма лошо. Кое е по "правилното" мнение е спор, който няма как да бъде лесно разрешен.
И да не забравя да добавя - в момента пиша софтуер предимно за развлечение и си вадя хляба с (изненада!) персонални аудио решения, но от малко по-друг характер ;)
--- Край на цитат ---
За какви диаграми иде реч, че нещо не те разбирам?
И какви характеристики? Всъщност за какви характеристики става дума?
Изобщо не те разбирам, доколкото схващам, ти искаш някакви си характеристики, които да ти покажат как (или колко вярно)
свири един усилвател (или аудио устройство). А не ти ли е идвало на ума, че това може да се манипулира както си искаш,
без да се налага да лъжеш клиента? Т.е. просто му спестяваш едни неща, които е по добре той да не ги вижда.
Ето ти пример: много добре "изглеждащ на характеристики" полупроводников усилвател свири безобразно зле в сравнение с такъв,
който има един порядък по лоши нелинейни (пак полупроводников).
И не иде реч за това на кой какво му харесва, а за детайл, триизмерност и сцена, т.е. неща, които няма как да се появят от нищото,
а се оказва, че тоя, с по лошите данни ги има, а другият, който уж е най доброто (ама само на мерене) нещо ги омазва и те не се чуват.
Айде светни ме как става това, Измервателю?
Щото аз веднага мога да те светна как се получават нещата да са такива:)
Mixy:
--- Цитат ---За какви диаграми иде реч, че нещо не те разбирам?
--- Край на цитат ---
Такива, които биха показали, че лампата като цяло е с по-добри входно-изходни характеристики от транзистора при коя да е базова схема на свързване. Те се снемат най-лесно, при определена зададена работна точка - правил съм го още в техникума, а после и в университета. Снемането на характеристики на усилвател е доста по-сложно, тъй като статичния режим на измерване няма много общо с динамичното поведение при реална работа на пълна мощност, но все пак е някаква база за обективно сравнение. Вече ако сложим и колони и тръгнем да измерваме цялата система, мазалото става пълно - разлики от порядъка на +10/-20 dB в проходните характеристики са нещо нормално. Но съвсем не са ВЯРНО представяне на звука. Между другото, и това съм го правил, в безеховата камера на сегашната Antim Tower (сградата до централата на Mtel). Разликите при колоните са в пъти по-големи от тези при усилателите, но това е друга тема...
--- Цитат ---И не иде реч за това на кой какво му харесва, а за детайл, триизмерност и сцена, т.е. неща, които няма как да се появят от нищото,
а се оказва, че тоя, с по лошите данни ги има, а другият, който уж е най доброто (ама само на мерене) нещо ги омазва и те не се чуват.
Айде светни ме как става това?
--- Край на цитат ---
Напротив, точно за това иде реч. Бях го написах по-горе, но може би не си го видял - субективно е. Детайлът или 3D-то, които ти чуваш, не са същите, които аз или някой друг би чул. Вярно е и обратното - "сухият" 2D звук може да е ОК за мен и да е дразнещ за теб. Което не прави дадена аудио система по-добра или по-лоша в общ план - тя е по-добра за теб и по-лоша за мен или обратното - въпрос на вкус :)
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия