Вай, вай, ваааайййй...какво рошаво спорещо кълбо сте направили тук!!!

Ей момчета, този спор няма да се реши докато не се запознаете и не пиете по една бира (или сок)
на обща маса! Ама без да драскате по нея - за това си има салфетки.
Не знам доколко е "измислен" за хората тъй нареченият лампов звук,
нито съм такъв теоретик като вас (просто знам къде да си намеря теорията когато опра до нея),
но чисто практически съм си правил "извадково проучване на тема
Кой, звук ви по харесва да слушате любимата си музика?".
За целта на експеримента в моя хол (преди много години в една друга галактика) бяхме побили с момчетата от махалата
един усилвател Маранц (май все още е на тавана ми), един Пайнер, два Сони, един Техникс ((още работи в приятелчето съдед тук)
и един самоделен лампов усилвател като сублимат на схемата от радиола "Хармония 103 - СТЕРЕО",
(шкафа му впрочем още е у нас -перфектна дамска тоалетна масичка стана от него - с плъзгащи се врати и отделения),
производство на ТПК" РадиоСлава" - подразделение на завод "Ворошилов" тогава в някакво софийско село.
(такива бяха въможностите на соц.времената).
Източник на звука ни бяха грамофонно шаси Унитра-ХАЙФАЙ (за лудите 240 лв и тегло да диска - 3,5 кг!!!)
един ролков магнетофон Грундиг (оригинал с 19 см скорост) и касете дек Сони-TSK-555.
Музиката я имахме всякаква, защото правихме и продавахме по-малко, записи според желанието на клиента
(Пайнера от Димитровград още не се беше усетил да вземе бизнеса в свой ръце на тамошния битак...).
От 12 човека и пет жени (тоест 17 броя) само две кифли предпочетоха неламповия усилвател.
Всички заставаха с гръб към колоните и аудиостената за да не виждат какво включваме
и им пускахме по две минути някое от любимите им "парчета" музика от диско, през хард рок
та дори и сръбско/гръцка чалга (тогава не и викахме така) каквато някои предпочитаха.
Тоест дали беше субективно или не, дали имаше "лампов звук" и "транзисторно звучене" не знам, но тогава
15 човека предпочетоха да слушат музиката си през ламповия усилвател (какъвто бил тогава - такъв).
И това не беше теория, ами само и единствено - практика!!!

На вас оставям да обясните чисто практически получените резултати от това "проучване".
Впрочем освен ламповия сандък...бяхме го сглобили в една кутия направена от летвички за зеленчукови щайги
и така го бяхме кръстили впрочем - носеше гордо алумуниевия си надпис "Selfmade-STAIGA`84" (

)
само Техникса успя да извади близък до неговия звук - дори волумето на мах.
при него не ни пречеше да си чуваме приказката без да крещим!!!!!!
Това го могат само ламповите усилватели - собствено наблюдение колкото и да е субективно.
В крайна сметка и до ден днешен се оказа че доста хора предпочитат да слушат през лампи своята музика,
съдейки по широко развития вече пазар на такива усилватели - направо си е ренесанс за тях!!!
Като трябва да се отбележи и че цените им варират в границите от 100 долара до 15 000 евро
което определя липсата на чиста проба "снобария" в отношението на хората към тях.
даже има и такива - лампов усилвател за вашия компютър!!!!!!!!!!

ПРосто те наистина (субективно или не) се харесват повече на човешкия дух и слух!!!
...но нямам теоретично и техническо обяснение, за което ...въобще не съжалявам!!!