Автор Тема: За ламповите усилватели  (Прочетена 81071 пъти)

widowmaker

• Гост
  • Trade Count: (0)
Re: За ламповите усилватели
« Отговор #75 -: 02 Април 2014, 23:11:48 »
Цитат на: XRISTO link=topic=2289.msg94385#msg94385 date=1396461924
... отоплителната решетка.  :yes:
Странно нещо, хем отоплителна, хем решетка...
Ицо, абе нещо да не си объркал, драги? Да не би да е отоплението на катода, а?
 :lol: :lol: :lol:
Така, продължаваме с прословутия изходен трансформатор, трън в очите за много поддръжници на полочинчатите проводници...
Няма да пиша, че пак ще стане като снощи, просто ще постна АЧХ и фазова характеристики на  "под средна хубост"
40 ватов изходен траф (цена $220) за еднотактен усилвател клас А:

Frequency bandwidth by signal source impedance
Signal source impedance          Bandwidth
5K ohms (Standard)             25Hz to 60KHz -2dB
1.2K ohms (Triode tubes)     11Hz to 80KHz -2dB
20K ohms (beam tubes)       42Hz to 44KHz -2dB

Нас ни интересува триодният режим, т.е. средните стойности.

Фазовата характеристика е +40° за 20Хц, 0° за 1КХц и почти -20° за 20КХц

До тук не виждам нищо фрапиращо, от което феновете на 1/2 проводниците да подскачат.
За сравнение фазова характеристика на операционен усилвател (на мощен е по зле, но не намерих такава в нета).
Просто завалът при гранична 100МХц ще е примерно при 100, 150КХц,
т.е. дефазирането за звуковия диапазон в никакъв случай не може да е по малко.

Изходният траф е перфектна бариера за нежелани хармоници и шумове
(заради постояннотоковото изместване при еднотактен режим).
Най сериозният му недостатък е цената, хубав траф струва колкото локомотив на Фулгурекс...
« Последна редакция: 02 Април 2014, 23:54:15 от widowmaker »

pach

• Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • Публикации: 12377
  • Рейтинг: 1338
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
« Отговор #76 -: 03 Април 2014, 08:22:02 »
Трафа на който си показал характеристиката на мен би ми свършил работа,
защото завалите (изкривяванията) са извън честотите които се слушат всъщност.
 ПРактически този траф се явява линеен в областа 20 Нz - 20 кHz!!! Супер е - кой го произвежда?

Уф, трафовете наистина са важно нещо, но да кажеш нещо за "трайността" на лампите?
Мерки за по-ниска консумация и по-продължителен живот?
Както и кои лампи са по-походящи от други намиращи се на пазара в Европа?
Гледам китайците произвеждат в огромни количества и лампи при това ги предлагат на
символични цени, ама не е ясно какви са им качествата (иначе по означение са същите заподозряни и до сега).

Имам  и още един въпрос - защо с ламповите усилватели не се ползват електретни колони които също са широколентови,
 ами дори само широколентови високоговоритили са най-добрите за източник на звука днес?

То станаха много въпросите, но живо се интересувам от вашите мнения!
 :hi:

XRISTO

• Trade Count: (18)
  • Hero Member
  • Публикации: 2447
  • Рейтинг: 12
  • НО - III-IV епоха,DB и DR Ловеч
« Отговор #77 -: 03 Април 2014, 09:05:19 »
Цитат
Странно нещо, хем отоплителна, хем решетка...
Ицо, абе нещо да не си объркал, драги? Да не би да е отоплението на катода, а?

Е па тоя какъв буквоядец се извъди!!! Добре, че си горе - долу колкото мене. Иначе сигурно и майка ми щеше да напътстваш как да ме роди...
 По нашето село така им казват и телевизионните техници.Ама ги поправят със вързани очи.
Нещо  много взе да ми напомняш на продавача от една железария тук, в моя град. Работя поддръжка и почти няма нещо, което да не мога да поправя, е, от електрониката по - далеч от компютър  на Kawasaki не съм стигал, ама то и той сигурно не се казва така   :lol: :lol: :lol: ....отклонявам се. Та при въпросния продавач като ида за проста дръжка за врата те прави на луда гугутка и ако има жена в магазина си мисли, че съм абсолютен левак, а въпросния консултант е светило във всички области - "дръжка? каква дръжка?!  а-а-а, шилд кажи, то това дръжка нищо не ми говори.Аз дръжки не продавам. - крушки?! какви крушки?! а-а-а-а, лампи....ама то имам много лампи 40, 60 75 и какви ли не искаш ватове...."
Демек, като знам кое и се точно скапва на тъпата лампа  и разбираш ли едва ли не ще я цепна с елмаза и ще я поправя. После малко силиконец и....Готовооо! И да ги отбираш на теория, щом хващаш поялника за човката - не чиниш. За сметка на това дори да бъркаш основните понятия дори, щом успяваш да диагностицираш правилно и си сръчен с поялника - всичко е наред. Както е и при бате Адри - може да си перфектен музикант и да не знаеш какво е това нота, а може и да си перфектен в теорията на музиката, да четеш, пишеш и сънуваш дори ноти, но да си посредствен, та дори кьопав музикант.
Идеята ми изобщо не беше да ти показвам, доказвам и каквото и да било нещо на теб с предишния си пост. Просто отговарях на Der Hetzer и идеята изобщо не беше да се правя на много умен и начетен.
От техническите спорове излизам винаги губещ, но пък за сметка на това победителите винаги висят при мене: абе, това да ми оправиш, онова там от какво може така да трака, защо пали, пък не се форсира...и прочее и прочеее.
И естествено - нищо лично, демек всяка прилика с лица и събития е случайна.  ;D

widowmaker

• Гост
« Отговор #78 -: 03 Април 2014, 11:22:49 »
Цитат на: pach link=topic=2289.msg94396#msg94396 date=1396502522
Трафа на който си показал характеристиката на мен би ми свършил работа,
защото завалите (изкривяванията) са извън честотите които се слушат всъщност.
 ПРактически този траф се явява линеен в областа 20 Нz - 20 кHz!!! Супер е - кой го произвежда?

Уф, трафовете наистина са важно нещо, но да кажеш нещо за "трайността" на лампите?
Мерки за по-ниска консумация и по-продължителен живот?
Както и кои лампи са по-походящи от други намиращи се на пазара в Европа?
Гледам китайците произвеждат в огромни количества и лампи при това ги предлагат на
символични цени, ама не е ясно какви са им качествата (иначе по означение са същите заподозряни и до сега).

Имам  и още един въпрос - защо с ламповите усилватели не се ползват електретни колони които също са широколентови,
 ами дори само широколентови високоговоритили са най-добрите за източник на звука днес?

То станаха много въпросите, но живо се интересувам от вашите мнения!
 :hi:

Пацо, руските лампи, произведени по времето на соца са с най добро качество и до ден днешен, сегашното им производство не става.
За китайците чувам добри отзиви, но не съм пробвал тяхна продукция, при положение, че има много по евтина екс съветска.
Руските лампи от серия ЕВ имат гарантирани 10000 часа работа, което при една нормална ежедневна употреба (4ч. на ден)
означава поне 6-7 години живот.
Електростатиците защо да не се ползват с лампи?
Ползват се, но предвид многото им недостатъци - лош нисък регистър - налага се да се "подпират" с бас, което обезмисля еднолентовата
концепция, като цяло имат слабо звуково налягане, което при класическата компоновка с еднотактен лампов клас А,
вадещ обикновено 3-4 вата изходна мощност се оказва крайно недостатъчно. Класическите динамични широколентови говорители имат
звукови налягания от порядъка на 94-98дБ/Ват/метър, което означава, че с 3-4 ватовия усилвател съседите задължително ще викнат куките
ако слушаш на мах след 22ч.

@XRISTO:
Майтапя се, ама с тая отоплителна решетка направо ме уби  :lol:

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #79 -: 03 Април 2014, 11:49:39 »
Цитат на: widowmaker link=topic=2289.msg94400#msg94400 date=1396513369
Пацо, руските лампи, произведени по времето на соца са с най добро качество и до ден днешен, сегашното им производство не става.
За китайците чувам добри отзиви, но не съм пробвал тяхна продукция, при положение, че има много по евтина екс съветска.
Руските лампи от серия ЕВ имат гарантирани 10000 часа работа, което при една нормална ежедневна употреба (4ч. на ден)
означава поне 6-7 години живот.
...

Чудесно значи...събудих се тази нощ от стъпки в стаята...а то какво било!!! ?
 Гледам мойте лампи излезнали от склад-шкафа с електроника и вдигнали
плакат с цоклите си, скандират с топъл тембър и  "цветен лампов звук" - "Ние още го можем!"  :haha: :lol: :lol: :lol:

При това наистина са от соца...големи запаси съм имал бреееее - поне за едно
 стерео май ще събера, щом  някой въобще не са вадени от кутийките им. Тоест имат си и часовете за живот.
надявам се да си  направя отново лампов усилвател съвсем скоро явно, с тия "пророчески сънища"  :scratch_ones_head: :lol: :lol: :lol:

Ще си издиря някаква готова схема според лампите де...тоест няма да се вживявам за някакво супер изпълнение.
С високоговорителите също ще се справя някак си (още си паза няколко елипсовидни 8 VV-атови), та следващата стъпка
ще е да си намеря качествени трафове за изходите. Захранващият не  ми е проблем смятам - ако не го поръчам при "Б. Димитрова" де... :blush2:

Нещо да ми препоръчаш за материали или цели трафове за изходите? (но да са сравнително бюджетни де...)

widowmaker

• Гост
« Отговор #80 -: 03 Април 2014, 12:14:48 »
Ами най бюджетен е "синьото хапче" на Аспарух Желязков:

Крайната е 6П14П-ЕВ, руски аналог на EL84, катодният и кондензатор е 100мкф,
а не 20. Друг, а не конструкторът рисува схемата преди години...
Изходният траф е 3,6-3,8 кома, върши работа всякакъв със сечение 6-8 кв.см.
По добре е в захранването да се ползват кенотрон, примерно 5Ц4С вместо изправителни диоди.
« Последна редакция: 03 Април 2014, 12:23:21 от widowmaker »

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #81 -: 03 Април 2014, 13:31:34 »
Мдааа, синьото хапче казваш... :scratch_ones_head:
То схемата му май е най-достъпна и търпи доста "заменки".
А аз се надявам да имам някъде останала поне  GZ-34, за изправителна...или поне ЕZ81 от някое лампово радио! ;)
като си спомня как се разсмърдяваха селеновите изправители като пробиваха!!!  :wacko:

Ще се огледам за пълни данни на синьото хапче все пак!
Май довечера ще се качвам по гардеробите отгоре... :spiteful: да си намеря лампите  :prankster:
Все пак е хубаво да видя с какво точно разполагами тогава да решавам.

То и сърцевините за трафовете и дроселите трябва да намеря.
Дано някой не ми е изхвърлил кашона с части от "ламповата ера"

Ей, запалиме бре човече!!! :nyam:

ПП. дали Желязков още продава китове за синьото хапче?

widowmaker

• Гост
« Отговор #82 -: 03 Април 2014, 13:34:45 »
Цитат на: pach link=topic=2289.msg94403#msg94403 date=1396521094
ПП. дали Желязков още продава китове за синьото хапче?
Не знам, ама мога да му звънна.

П.П.
Звънях, цената е 250 кинта за всички части, такава,
каквото винаги е била от 2005-та насам.
« Последна редакция: 03 Април 2014, 13:41:50 от widowmaker »

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #83 -: 03 Април 2014, 13:42:40 »
Ааа, аз също (ако не си е сменил номера от 2008г).

Тези тук читави ли са  (юзерите ако ги познаваш  и лампите разбира се)?
http://www.bgaudio.org/forums/viewtopic.php?f=68&t=23985
Предварително благодаря!
А за кита, трябва да ми наближи рожденния ден и може би ще ме огрее като подарък
  от половинката  :girl_in_love:- тогава ще ме свържеш с човека!  :spiteful: ;D

Best Ripper

• Trade Count: (17)
  • Hero Member
  • Публикации: 3377
  • Рейтинг: 551
  • Освободил се от форуми...
« Отговор #84 -: 03 Април 2014, 14:01:01 »
Едно питане имам - кога да очакваме новия Мултимаус с лампов усилвател на изхода?  :haha: :lol:

widowmaker

• Гост
« Отговор #85 -: 03 Април 2014, 14:06:33 »
Цитат на: Best Ripper link=topic=2289.msg94406#msg94406 date=1396522861
Едно питане имам - кога да очакваме новия Мултимаус с лампов усилвател на изхода?  :haha: :lol:

Скоро, чадо, много скоро :)

Пламене, Венко е починал преди 11 месеца, съпругата му все още се занимава с бизнеса,
но е с идеята да го приключи, тъй като тая материя не е от компетенцията и...
Ако чакаш на жена да ти подари такова нещо, така и ще си останеш с чакането,
дори тя да е 100%-но копие на Майка Тереза (мир на праха и!)
« Последна редакция: 03 Април 2014, 14:09:25 от widowmaker »

Mixy

• КЖМ - България
  • Trade Count: (3)
  • Hero Member
  • Публикации: 1539
  • Рейтинг: 385
    • SCARM - българският софтуер за дизайн на релсови планове и жп макети
« Отговор #86 -: 03 Април 2014, 22:18:59 »
Ехааа, трафчето е много яко – равна характеристика в целия звуков диапазон, минимално дефазиране в краищата... направо бомба! Цената само дето е леко солена, но... истинският звук (и кеф) цена нямат ;)

Едно нещо само не ми е ясно, а моята душа е жадна за знания. Като гледам еквивалентната заместваща схема на реален трансформатор по-долу

и се питам – какво става с разните му там вихрови токове, загуби в магнитопровода, утечки и т.н. пък били те и съвсем малки? Щото някак си това не ми се струва да подобрява верността на звуковата картина, сравнено с простия меден проводник между крайно стъпало на транзисторен усилвател и озвучителното тяло...

И схемата на това "синьо хапче" - как се настройва? Елементите, предполагам се подбират с минимални толеранси, но само това достатъчно ли е?

widowmaker

• Гост
« Отговор #87 -: 03 Април 2014, 23:11:50 »
Цитат на: Mixy link=topic=2289.msg94409#msg94409 date=1396552739
Ехааа, трафчето е много яко – равна характеристика в целия звуков диапазон, минимално дефазиране в краищата... направо бомба! Цената само дето е леко солена, но... истинският звук (и кеф) цена нямат ;)

Солена цена? Ти сериозно ли смяташ 220$ за солена цена?
Цената на усилвател Wavac SH-833 e $350000, как мислиш, дали е с трафове на леко солена (за теб) цена от $220?
Айде стига глупости, никой не е казал, че такава техника е за гащници със жълти стотинки в джоба!
Дори ординарен еднотактен усилвател е с цена от няколко К€, хапчето е ентри левъл усилвател и идеята да е
с тая цена е да се популяризира въпросната концепция. Никой няма да ти продаде лампов усилвател,
пък бил той и на кит за такива пари!
Все едно да искаш да си купиш Порше за 5000 лева, сигурно може, ама ще става само за скрап!
Утре ще се разправяме за еквивалентни схеми на трафове, както и на транзистори (че стана късно)!
Какви настройки на това хапче? Ти май не четеш какво ти пускам като линкове!
При лампите дименсиите са много по малки от тези при транзисторите, лепиш частите и пускаш,
ако няма грешки при монтажа, усилвателят свири не някакси, а както трябва! Толкова!
Много ми е интересно как коментираш някакви неща, след като е ясно, че никога не си правил лампов усилвател,
а само си чел някакви неща (глупости) в нета.
Само за справка: имам доста авторски схеми на полупроводникови и лампови усилватели,
както и на озвучителни тела - заднонатоварени хорни и TL-и, справка в www.diyaudio.com и www.bgaudio.org.
На едното место съм widowmaker, на другото Daniel Petrov. Спрях да публикувам един път заради естеството на работата
ми през последните 5-6 години, както и заради това, че си е ангажимент и изисква време, а това престана да ми е
приоритетно занимание (пак заради работата ми през последните 5-6 години).

П.П. Свалял съм анодни характеристики на ГМ70 от различни заводи и разлика в годините на производство
от порядъка на 10 и повече години, разликите са не повече от 1-1,5 волта при напрежения на решетката от
порядъка на -120В, това е толеранс под 1%! Какво да кажем за транзистори, които нормално имат разброс
на статичния коефициент на усилване по ток в рамките на 15-60?  :swoon:
« Последна редакция: 03 Април 2014, 23:35:55 от widowmaker »

Mixy

• КЖМ - България
  • Trade Count: (3)
  • Hero Member
  • Публикации: 1539
  • Рейтинг: 385
    • SCARM - българският софтуер за дизайн на релсови планове и жп макети
« Отговор #88 -: 03 Април 2014, 23:45:43 »
Цитат
Солена цена? Ти сериозно ли смяташ 220$ за солена цена?

На фона на заплатите у нас? Ми не е малко за само един елемент в единия канал...

Цитат
Цената на усилвател Wavac SH-833 e $350000...

Това моно или стерео? Щото ако е моно, ми идва малко множко (за мен, за теб - не знам), но ако е стерео - обещавам да си помисля ;) Дано само да си пасне с компютърните ми колонки ;D

Цитат
Какви настройки на това хапче? Ти май не четеш какво ти пускам като линкове!
При лампите дименсиите са много по малки от тези при транзисторите, лепиш частите и пускаш,
ако няма грешки при монтажа, усилвателят свири не някакси, а както трябва! Толкова!

А стига бе! И това с обикновени елементи? Дето един кондензатор е с толеранс +/- 20%? Въпреки, че макар и с малко, всяка лампа има някакво отклонение от параметрите по каталог (сам го каза)? Лепиш и свири като слънце? Ехааа, това е - лампите са върха!

Да, сигурно ще свири, ама колко ще е вярно? Щото не виждам как без каквото и да е измерване и настройване поне на напреженията в контролните точки ще плучиш верeн изходен сигнал...

E, за някого, дори само това да знае, че "нещото" е лампово или че тежи нам-си-колко кила (колкото по-тежко, толкова по-качествено ;)) или че струва нам-си-колко хиляди евра и това му стига за да чува верния звук. ОК, може, ама така пак излиза, че всичко е субективно :)

П.П. Дано на Wavac-а да му подбират елементите и да го настройват, все пак предполагам, че това е хубава custom-made техника, а не ширпотреба от хоремага... Инак няма да си го купя  :haha:
« Последна редакция: 03 Април 2014, 23:55:18 от Mixy »

widowmaker

• Гост
« Отговор #89 -: 04 Април 2014, 00:20:44 »
Ти сериозно ли мислиш, че 10% толеранс за катоден кондензатор е проблем и ти ще го чуеш?
Изобщо наясно ли си за чий ч*п е въпросният катоден кондензатор
(в случая с хапчето е танталов със сребърен катод, руско военно производство, 10% толеранс).
Същото се отнася и за прехвърлящия между двете стъпала - при положение, че долната гранична
честота за хай пас филтъра 100нФ/470кома е малко над 3 херца и дори при толеранс 20%
нещата биха изглеждали примерно 3,3Хц спрямо 2,8Хц. Е, ти сигурно чуваш такива честоти и
най вероятно разликата в двата канала да те дразни  :music:
Лампите за двата канала са задължително са от една серия с едни и същи дати на производство, драги.
ако си си направил труда да погледнеш в нета, ще видиш, че обикновено се продават мачнати двойки.
За сериите ЕВ, което значи военно производство и удължен срок на експлоатация,
параметрите задължително са в много тесни граници и това много лесно може да се провери!

И какъв фон на заплатите, бе? Това да не е хляб, че да го купуваш ежедневно?
Купуваш еднократно, ако двете ръце са ти леви и си нискочел, ако не е така,
си го конструираш и събираш сам, навиваш си трафовете сам и ако вложиш толкова пари
(220$) в материали за тях, то със сигурност ще имаш трафове с качество, по добро от това на много по скъпи купешки.
Аз поне правя така, единствените неща, които купувам са конектори, крепежи и екзотично дърво.
И се получава нещо такова:

А и още нещо: Като толкова акуратно мериш и настройваш дай да видим каква измервателна техника ползваш?
« Последна редакция: 04 Април 2014, 00:37:20 от widowmaker »