Общ форум | Chit-chat > Общи приказки извън хобито | Chit-chat away from the hobby

За ламповите усилватели

<< < (14/31) > >>

widowmaker:

--- Цитат на: Mixy link=topic=2289.msg94362#msg94362 date=1396418019 ---И MOSFET транзисторите ли се управляват с ток ?!? Не знаех, честно  ::)

(Image removed from quote.)

Иначе, мерси за лекцията, беше ми полезна ;)

--- Край на цитат ---

Ами при входни капацитети от порядъка на 1 нано и нагоре и 20кХц дали не тече ток, а?
Все пак пускаш сигнал с променлива съставка, а не го държиш в статичен режим постоянно отпушен, нали?
И то токът от порядъка на 0.5-1мА. При лампите той е поне с 1 порядък по малък.
Какво означава това? Ами означава, че дори с една лампа на входа не е проблем
да управляваме мощен триод, докато при мосфет транзистора при същите условия
на входното стъпало се налага да се работи с 10 пъти по голям ток.
Така, че не ми казвай, че това няма значение. Малосигнален JFET при ток от порядъка
на 5-6мА вече е в нелинейната си област, а захранването на входното стъпало също оказва влияние.
Другото важно преимущество е, че входната лампа, дефакто работеща със сигнали със същите амплитуди,
има около 10 пъти по високо захранване, което означава, че използваш 10 пъти по къса отсечка от
характеристиката и. А това допълнително вдига линейността и то чувствително -
с толкова, с колкото е по високо напрежението при равни други величини.
И не ми пускай това IRF250, я го виж, че до 10А е жестока кривиня и има 3.5nF входен капацитет.
Кво, трябва да го пуснем в клас А с начален ток поне 10А, че да е линеен ли и да го клати котлон,
че да може да му насмогне на входен ток с тия 3.5нФ входен капацитет ли?
BUZ900 е LMOS, той пък страда от други болежки и има много високо вътрешно съпротивление.
Иначем, да, единствено LMOS транзисторите се доближават като линейност към лампите.
Не забравяй и една много важна подробност - говорителите нямат фиксиран импеданс за
целия честотен обхват, т.е. ако говорителят е 4 ома, то за резонансната честота импеданса е от
порядъка на 32 ома, а за високи честоти е поне над 12-14 ома, което води до съвсем друго АЧХ при реални
условия и няма нищо, ама нищо общо с декларираното (което е мерено с фиксиран активен резистор).
Системата със съгласуващ трансформатор е много по толерантна и много по нечувствителна към импеданса на товара.
Лампите преимуществено работят много по добре с реактивни товари, отколкото половин проводниците.
А говорителят е точно такъв.
Спорът е абсолютно безмислен, при положение, че хората отдавна са си казали тежката дума и тя е в полза на вакуумните прибори.
Така, че си вярвай в каквото си искаш, но не вкарввай околните, които не са на ти с материята в заблуждение!

Mixy:
Още една чудесна лекция, мерси за което – велик си ;)

--- Цитат ---Спорът е абсолютно безмислен...
--- Край на цитат ---

Прав си, дори когато седиш!

--- Цитат ---...при положение, че хората отдавна са си казали тежката дума и тя е в полза на вакуумните прибори.
--- Край на цитат ---

Ма верно ли?! Кога го решиха тоя спор, че аз не разбрах... как ли съм пропуснал...  :(

Между другото... понеже спомена за съгласуващия трансформатор при лампите... би ли светнал мен, невежата, като как влияе той на изходния сигнал? Дали се наблюдават някакви загуби, изкривявания, дефазиране или други подобни негативни ефекти? И как влияе това на верносттa на звуковия сигнал в изхода?

Всъщност, това няма значение, нали и без това колоните накрая омазват всичко ;)

widowmaker:

--- Цитат на: Mixy link=topic=2289.msg94370#msg94370 date=1396429082 ---Още една чудесна лекция, мерси за което – велик си ;)

Прав си, дори когато седиш!

Ма верно ли?! Кога го решиха тоя спор, че аз не разбрах... как ли съм пропуснал...  :(

--- Край на цитат ---

Ми чети бе, интересувай се :) Или четеш само това, което ти изнася, а?  ;)
Всъщност колко годишен си? Че е възможно да не си можел да четеш по това време,
когато за пръв път се публикуваха резултати от сравненията.
После в името на добрия бизнес и лансирането на конвейърната конфекция
малко изманипулираха нещата, все пак продажбите трябва да вървят, нали?

--- Цитат на: Mixy link=topic=2289.msg94370#msg94370 date=1396429082 ---Между другото... понеже спомена за съгласуващия трансформатор при лампите... би ли светнал мен, невежата, като как влияе той на изходния сигнал? Дали се наблюдават някакви загуби, изкривявания, дефазиране или други подобни негативни ефекти? И как влияе това на верносттa на звуковия сигнал в изхода?

--- Край на цитат ---

По повод съгласуващия трансформатор няма да мине с едно изречение,
та след като ида до гъбарите да си взема вагоните,
ще видим какво може да се направи по въпроса с обясненията.

pach:
Към момчетата които следят тук темата............

Следва - РЕКЛАМАааааааааа!!!  :haha: :haha: :haha:

Докато трае почивката на  полувремето, аз ще тичам до магазина да си купя повече бира
и пуканки, че току виж имало и продължения,  с дузпи!!!!!

:yes: :lol: :lol: :lol: :lol: :hi:
 :drinks: :drinks: :drinks: :drinks: :drinks: :drinks:

Der Hetzer:
Аз от другото не разбирам много, ама да Ви питам, понеже като бях много малък и у нас имахме телевизор "Опера" и от време на време го изключвахме за да си почине, та въпроса ми е тия лампи не загряват ли много или си имат някакъв вентилатор като тоя на компютъра да ги охлажда?  :wacko:

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия