Общ форум | Chit-chat > Общи приказки извън хобито | Chit-chat away from the hobby
За ламповите усилватели
mitko0888:
Операта я спирахме когато спираше предаването. Така постигахме най-вярно възпроизвеждане - има предаване - операта работи, няма предаване - операта си почива...
Best Ripper:
--- Цитат на: Der Hetzer link=topic=2289.msg94377#msg94377 date=1396441016 ---Аз от другото не разбирам много, ама да Ви питам, понеже като бях много малък и у нас имахме телевизор "Опера" и от време на време го изключвахме за да си почине, та въпроса ми е тия лампи не загряват ли много или си имат някакъв вентилатор като тоя на компютъра да ги охлажда? :wacko:
--- Край на цитат ---
Естествено, че грееха яко! То и принципът им е подобен на електрическите крушки с нажежаема жичка /грубо сравнено/. На старите ТВ най-тежките части бяха кинескопа и 1-2 яки трафа с мощност 300-500 вата! Които реално се товареха юнашки от има-няма 20-тина лампи и кинескопа /оставям настрана "модерните съветски хибридни телевизори" - лампи с интегрални схеми/. Грееха зверски, консумацията им беше огромна за работата, която вършеха - това го уточнявам, защото от по-горния пост на widowmakera някои хора сигурно ще останат с напълно погрешното мнение, че лампите са по-икономични от транзисторите.
--- Цитат ---При лампите той е поне с 1 порядък по малък.
--- Край на цитат ---
В компютъра се налага вентилатор с цел намаляване размерите на захранването - може да се направи и без вентилатор, но тогава трябва цялата кутия да бъде радиатор /има и такива алуминиеви кутии за пасивно охлаждане/. Консумацията на транзисторите е безброй пъти по-малка, но просто техният брой в съвременен компютър е несравним с някаква лампова техника. получава се образно казано следното: в ТВ с лампи има 20 лампи с консумация по 0,5-1 А ток всяка, а в компютъра един транзистор хаби някакви нано- и пикоампери, обаче транзисторите са примерно 1,5-2 млрд.! /основен процесор и графичен процесор на видеокартата... Съответно си прави сметка какво място ще ти трябва /и каква електроцентрала/, за да захраниш 1,5 млрд. лампи /дори миниатюрни и най-модерни/, за да направиш компютър по "класическа" технология... :spiteful:
pach:
Всъщност първият признат официално компютър е бил само с 45 000 лампи иработен от американците
в триетажна сграда, по идея и ръководство на Джон Атанасов (българин по произход)!!!
Едва ли е имал възможностите на днешните телефони, но поне е смятал по-бързо от механичните сметачни машини.
А тов,а че в днешните процесори и интегрални схеми има милиони транзистори, не е кой знае какво голяма предимство.
Често ми се налага да сменям цял ултрапроцесор например, само защото някой от милионите транзистори се е претоварил
и изгърмял. Имам памет, образ и управление но нямам звук по тази причина. Впрочем лампата е по-държелива на претоварване,
но това не е индикатор за предимство пред транзисторите по здравина де...
...та броя на компонентите участващи в електронната техника е критерии...на дявола :lol: :lol: :lol: в общи линии!
XRISTO:
Греят ами. Нали си имат отопление. Иначе студени не работят.За разлика от транзисторите и ИС, лампите обичат топлината.То това е основно и повредата - изгаря им отоплителната решетка. :yes:
urko:
Ако не им е изгоряло отоплението, се изтощават почти като батерия (след много години работа) защото електроните напуснали електродите,не се въстановяват и матерала изтънява/натрупва което разваля емисионната способност и лампата спира да работи.В Операта първо си заминаваше висоволтовата лапма за управление на кинескопа например.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия