Общ форум | Chit-chat > Общи приказки извън хобито | Chit-chat away from the hobby

За ламповите усилватели

<< < (16/31) > >>

widowmaker:

--- Цитат на: XRISTO link=topic=2289.msg94385#msg94385 date=1396461924 ---... отоплителната решетка.  :yes:

--- Край на цитат ---
Странно нещо, хем отоплителна, хем решетка...
Ицо, абе нещо да не си объркал, драги? Да не би да е отоплението на катода, а?
 :lol: :lol: :lol:
Така, продължаваме с прословутия изходен трансформатор, трън в очите за много поддръжници на полочинчатите проводници...
Няма да пиша, че пак ще стане като снощи, просто ще постна АЧХ и фазова характеристики на  "под средна хубост"
40 ватов изходен траф (цена $220) за еднотактен усилвател клас А:

Frequency bandwidth by signal source impedance
Signal source impedance          Bandwidth
5K ohms (Standard)             25Hz to 60KHz -2dB
1.2K ohms (Triode tubes)     11Hz to 80KHz -2dB
20K ohms (beam tubes)       42Hz to 44KHz -2dB

Нас ни интересува триодният режим, т.е. средните стойности.

Фазовата характеристика е +40° за 20Хц, 0° за 1КХц и почти -20° за 20КХц

До тук не виждам нищо фрапиращо, от което феновете на 1/2 проводниците да подскачат.
За сравнение фазова характеристика на операционен усилвател (на мощен е по зле, но не намерих такава в нета).
Просто завалът при гранична 100МХц ще е примерно при 100, 150КХц,
т.е. дефазирането за звуковия диапазон в никакъв случай не може да е по малко.

Изходният траф е перфектна бариера за нежелани хармоници и шумове
(заради постояннотоковото изместване при еднотактен режим).
Най сериозният му недостатък е цената, хубав траф струва колкото локомотив на Фулгурекс...

pach:
Трафа на който си показал характеристиката на мен би ми свършил работа,
защото завалите (изкривяванията) са извън честотите които се слушат всъщност.
 ПРактически този траф се явява линеен в областа 20 Нz - 20 кHz!!! Супер е - кой го произвежда?

Уф, трафовете наистина са важно нещо, но да кажеш нещо за "трайността" на лампите?
Мерки за по-ниска консумация и по-продължителен живот?
Както и кои лампи са по-походящи от други намиращи се на пазара в Европа?
Гледам китайците произвеждат в огромни количества и лампи при това ги предлагат на
символични цени, ама не е ясно какви са им качествата (иначе по означение са същите заподозряни и до сега).

Имам  и още един въпрос - защо с ламповите усилватели не се ползват електретни колони които също са широколентови,
 ами дори само широколентови високоговоритили са най-добрите за източник на звука днес?

То станаха много въпросите, но живо се интересувам от вашите мнения!
 :hi:

XRISTO:

--- Цитат ---Странно нещо, хем отоплителна, хем решетка...
Ицо, абе нещо да не си объркал, драги? Да не би да е отоплението на катода, а?
--- Край на цитат ---

Е па тоя какъв буквоядец се извъди!!! Добре, че си горе - долу колкото мене. Иначе сигурно и майка ми щеше да напътстваш как да ме роди...
 По нашето село така им казват и телевизионните техници.Ама ги поправят със вързани очи.
Нещо  много взе да ми напомняш на продавача от една железария тук, в моя град. Работя поддръжка и почти няма нещо, което да не мога да поправя, е, от електрониката по - далеч от компютър  на Kawasaki не съм стигал, ама то и той сигурно не се казва така   :lol: :lol: :lol: ....отклонявам се. Та при въпросния продавач като ида за проста дръжка за врата те прави на луда гугутка и ако има жена в магазина си мисли, че съм абсолютен левак, а въпросния консултант е светило във всички области - "дръжка? каква дръжка?!  а-а-а, шилд кажи, то това дръжка нищо не ми говори.Аз дръжки не продавам. - крушки?! какви крушки?! а-а-а-а, лампи....ама то имам много лампи 40, 60 75 и какви ли не искаш ватове...."
Демек, като знам кое и се точно скапва на тъпата лампа  и разбираш ли едва ли не ще я цепна с елмаза и ще я поправя. После малко силиконец и....Готовооо! И да ги отбираш на теория, щом хващаш поялника за човката - не чиниш. За сметка на това дори да бъркаш основните понятия дори, щом успяваш да диагностицираш правилно и си сръчен с поялника - всичко е наред. Както е и при бате Адри - може да си перфектен музикант и да не знаеш какво е това нота, а може и да си перфектен в теорията на музиката, да четеш, пишеш и сънуваш дори ноти, но да си посредствен, та дори кьопав музикант.
Идеята ми изобщо не беше да ти показвам, доказвам и каквото и да било нещо на теб с предишния си пост. Просто отговарях на Der Hetzer и идеята изобщо не беше да се правя на много умен и начетен.
От техническите спорове излизам винаги губещ, но пък за сметка на това победителите винаги висят при мене: абе, това да ми оправиш, онова там от какво може така да трака, защо пали, пък не се форсира...и прочее и прочеее.
И естествено - нищо лично, демек всяка прилика с лица и събития е случайна.  ;D

widowmaker:

--- Цитат на: pach link=topic=2289.msg94396#msg94396 date=1396502522 ---Трафа на който си показал характеристиката на мен би ми свършил работа,
защото завалите (изкривяванията) са извън честотите които се слушат всъщност.
 ПРактически този траф се явява линеен в областа 20 Нz - 20 кHz!!! Супер е - кой го произвежда?

Уф, трафовете наистина са важно нещо, но да кажеш нещо за "трайността" на лампите?
Мерки за по-ниска консумация и по-продължителен живот?
Както и кои лампи са по-походящи от други намиращи се на пазара в Европа?
Гледам китайците произвеждат в огромни количества и лампи при това ги предлагат на
символични цени, ама не е ясно какви са им качествата (иначе по означение са същите заподозряни и до сега).

Имам  и още един въпрос - защо с ламповите усилватели не се ползват електретни колони които също са широколентови,
 ами дори само широколентови високоговоритили са най-добрите за източник на звука днес?

То станаха много въпросите, но живо се интересувам от вашите мнения!
 :hi:

--- Край на цитат ---

Пацо, руските лампи, произведени по времето на соца са с най добро качество и до ден днешен, сегашното им производство не става.
За китайците чувам добри отзиви, но не съм пробвал тяхна продукция, при положение, че има много по евтина екс съветска.
Руските лампи от серия ЕВ имат гарантирани 10000 часа работа, което при една нормална ежедневна употреба (4ч. на ден)
означава поне 6-7 години живот.
Електростатиците защо да не се ползват с лампи?
Ползват се, но предвид многото им недостатъци - лош нисък регистър - налага се да се "подпират" с бас, което обезмисля еднолентовата
концепция, като цяло имат слабо звуково налягане, което при класическата компоновка с еднотактен лампов клас А,
вадещ обикновено 3-4 вата изходна мощност се оказва крайно недостатъчно. Класическите динамични широколентови говорители имат
звукови налягания от порядъка на 94-98дБ/Ват/метър, което означава, че с 3-4 ватовия усилвател съседите задължително ще викнат куките
ако слушаш на мах след 22ч.

@XRISTO:
Майтапя се, ама с тая отоплителна решетка направо ме уби  :lol:

pach:

--- Цитат на: widowmaker link=topic=2289.msg94400#msg94400 date=1396513369 ---Пацо, руските лампи, произведени по времето на соца са с най добро качество и до ден днешен, сегашното им производство не става.
За китайците чувам добри отзиви, но не съм пробвал тяхна продукция, при положение, че има много по евтина екс съветска.
Руските лампи от серия ЕВ имат гарантирани 10000 часа работа, което при една нормална ежедневна употреба (4ч. на ден)
означава поне 6-7 години живот.
...

--- Край на цитат ---

Чудесно значи...събудих се тази нощ от стъпки в стаята...а то какво било!!! ?
 Гледам мойте лампи излезнали от склад-шкафа с електроника и вдигнали
плакат с цоклите си, скандират с топъл тембър и  "цветен лампов звук" - "Ние още го можем!"  :haha: :lol: :lol: :lol:

При това наистина са от соца...големи запаси съм имал бреееее - поне за едно
 стерео май ще събера, щом  някой въобще не са вадени от кутийките им. Тоест имат си и часовете за живот.
надявам се да си  направя отново лампов усилвател съвсем скоро явно, с тия "пророчески сънища"  :scratch_ones_head: :lol: :lol: :lol:

Ще си издиря някаква готова схема според лампите де...тоест няма да се вживявам за някакво супер изпълнение.
С високоговорителите също ще се справя някак си (още си паза няколко елипсовидни 8 VV-атови), та следващата стъпка
ще е да си намеря качествени трафове за изходите. Захранващият не  ми е проблем смятам - ако не го поръчам при "Б. Димитрова" де... :blush2:

Нещо да ми препоръчаш за материали или цели трафове за изходите? (но да са сравнително бюджетни де...)

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия