Общ форум | Chit-chat > Общи приказки извън хобито | Chit-chat away from the hobby
За ламповите усилватели
widowmaker:
--- Цитат на: Best Ripper link=topic=2289.msg94406#msg94406 date=1396522861 ---Едно питане имам - кога да очакваме новия Мултимаус с лампов усилвател на изхода? :haha: :lol:
--- Край на цитат ---
Скоро, чадо, много скоро :)
Пламене, Венко е починал преди 11 месеца, съпругата му все още се занимава с бизнеса,
но е с идеята да го приключи, тъй като тая материя не е от компетенцията и...
Ако чакаш на жена да ти подари такова нещо, така и ще си останеш с чакането,
дори тя да е 100%-но копие на Майка Тереза (мир на праха и!)
Mixy:
Ехааа, трафчето е много яко – равна характеристика в целия звуков диапазон, минимално дефазиране в краищата... направо бомба! Цената само дето е леко солена, но... истинският звук (и кеф) цена нямат ;)
Едно нещо само не ми е ясно, а моята душа е жадна за знания. Като гледам еквивалентната заместваща схема на реален трансформатор по-долу
и се питам – какво става с разните му там вихрови токове, загуби в магнитопровода, утечки и т.н. пък били те и съвсем малки? Щото някак си това не ми се струва да подобрява верността на звуковата картина, сравнено с простия меден проводник между крайно стъпало на транзисторен усилвател и озвучителното тяло...
И схемата на това "синьо хапче" - как се настройва? Елементите, предполагам се подбират с минимални толеранси, но само това достатъчно ли е?
widowmaker:
--- Цитат на: Mixy link=topic=2289.msg94409#msg94409 date=1396552739 ---Ехааа, трафчето е много яко – равна характеристика в целия звуков диапазон, минимално дефазиране в краищата... направо бомба! Цената само дето е леко солена, но... истинският звук (и кеф) цена нямат ;)
--- Край на цитат ---
Солена цена? Ти сериозно ли смяташ 220$ за солена цена?
Цената на усилвател Wavac SH-833 e $350000, как мислиш, дали е с трафове на леко солена (за теб) цена от $220?
Айде стига глупости, никой не е казал, че такава техника е за гащници със жълти стотинки в джоба!
Дори ординарен еднотактен усилвател е с цена от няколко К€, хапчето е ентри левъл усилвател и идеята да е
с тая цена е да се популяризира въпросната концепция. Никой няма да ти продаде лампов усилвател,
пък бил той и на кит за такива пари!
Все едно да искаш да си купиш Порше за 5000 лева, сигурно може, ама ще става само за скрап!
Утре ще се разправяме за еквивалентни схеми на трафове, както и на транзистори (че стана късно)!
Какви настройки на това хапче? Ти май не четеш какво ти пускам като линкове!
При лампите дименсиите са много по малки от тези при транзисторите, лепиш частите и пускаш,
ако няма грешки при монтажа, усилвателят свири не някакси, а както трябва! Толкова!
Много ми е интересно как коментираш някакви неща, след като е ясно, че никога не си правил лампов усилвател,
а само си чел някакви неща (глупости) в нета.
Само за справка: имам доста авторски схеми на полупроводникови и лампови усилватели,
както и на озвучителни тела - заднонатоварени хорни и TL-и, справка в www.diyaudio.com и www.bgaudio.org.
На едното место съм widowmaker, на другото Daniel Petrov. Спрях да публикувам един път заради естеството на работата
ми през последните 5-6 години, както и заради това, че си е ангажимент и изисква време, а това престана да ми е
приоритетно занимание (пак заради работата ми през последните 5-6 години).
П.П. Свалял съм анодни характеристики на ГМ70 от различни заводи и разлика в годините на производство
от порядъка на 10 и повече години, разликите са не повече от 1-1,5 волта при напрежения на решетката от
порядъка на -120В, това е толеранс под 1%! Какво да кажем за транзистори, които нормално имат разброс
на статичния коефициент на усилване по ток в рамките на 15-60? :swoon:
Mixy:
--- Цитат ---Солена цена? Ти сериозно ли смяташ 220$ за солена цена?
--- Край на цитат ---
На фона на заплатите у нас? Ми не е малко за само един елемент в единия канал...
--- Цитат ---Цената на усилвател Wavac SH-833 e $350000...
--- Край на цитат ---
Това моно или стерео? Щото ако е моно, ми идва малко множко (за мен, за теб - не знам), но ако е стерео - обещавам да си помисля ;) Дано само да си пасне с компютърните ми колонки ;D
--- Цитат ---Какви настройки на това хапче? Ти май не четеш какво ти пускам като линкове!
При лампите дименсиите са много по малки от тези при транзисторите, лепиш частите и пускаш,
ако няма грешки при монтажа, усилвателят свири не някакси, а както трябва! Толкова!
--- Край на цитат ---
А стига бе! И това с обикновени елементи? Дето един кондензатор е с толеранс +/- 20%? Въпреки, че макар и с малко, всяка лампа има някакво отклонение от параметрите по каталог (сам го каза)? Лепиш и свири като слънце? Ехааа, това е - лампите са върха!
Да, сигурно ще свири, ама колко ще е вярно? Щото не виждам как без каквото и да е измерване и настройване поне на напреженията в контролните точки ще плучиш верeн изходен сигнал...
E, за някого, дори само това да знае, че "нещото" е лампово или че тежи нам-си-колко кила (колкото по-тежко, толкова по-качествено ;)) или че струва нам-си-колко хиляди евра и това му стига за да чува верния звук. ОК, може, ама така пак излиза, че всичко е субективно :)
П.П. Дано на Wavac-а да му подбират елементите и да го настройват, все пак предполагам, че това е хубава custom-made техника, а не ширпотреба от хоремага... Инак няма да си го купя :haha:
widowmaker:
Ти сериозно ли мислиш, че 10% толеранс за катоден кондензатор е проблем и ти ще го чуеш?
Изобщо наясно ли си за чий ч*п е въпросният катоден кондензатор
(в случая с хапчето е танталов със сребърен катод, руско военно производство, 10% толеранс).
Същото се отнася и за прехвърлящия между двете стъпала - при положение, че долната гранична
честота за хай пас филтъра 100нФ/470кома е малко над 3 херца и дори при толеранс 20%
нещата биха изглеждали примерно 3,3Хц спрямо 2,8Хц. Е, ти сигурно чуваш такива честоти и
най вероятно разликата в двата канала да те дразни :music:
Лампите за двата канала са задължително са от една серия с едни и същи дати на производство, драги.
ако си си направил труда да погледнеш в нета, ще видиш, че обикновено се продават мачнати двойки.
За сериите ЕВ, което значи военно производство и удължен срок на експлоатация,
параметрите задължително са в много тесни граници и това много лесно може да се провери!
И какъв фон на заплатите, бе? Това да не е хляб, че да го купуваш ежедневно?
Купуваш еднократно, ако двете ръце са ти леви и си нискочел, ако не е така,
си го конструираш и събираш сам, навиваш си трафовете сам и ако вложиш толкова пари
(220$) в материали за тях, то със сигурност ще имаш трафове с качество, по добро от това на много по скъпи купешки.
Аз поне правя така, единствените неща, които купувам са конектори, крепежи и екзотично дърво.
И се получава нещо такова:
А и още нещо: Като толкова акуратно мериш и настройваш дай да видим каква измервателна техника ползваш?
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия