Главен форум | Main forum > Фремо | Fremo
Общи въпроси за Фремо модулите
EMPEROR:
--- Цитат на: pavel75 link=topic=229.msg8335#msg8335 date=1217324841 ---според мен има грешка - защо връзваш пин 1 и 2 на късо, както и 4 и 5?
Би трябвало (според мен) - на късо да са 1 и 4, както и 2 и 5.
--- Край на цитат ---
Правилно: на късо да са 1 и 4, както и 2 и 5.
Плюс това никой не е казал че всичките които съм дал свободни/маса трябва да се закъсят... Масата е твърдо 15ти пин. Останалите са с общо предназначение/бъдеща употреба.
--- Цитат на: Жоро link=topic=229.msg8336#msg8336 date=1217326420 ---Мойто мнение е, че този кулунг е по-неудобен за работа. Особенно, ако трябва да се запоява нещо на средната редица пера.
--- Край на цитат ---
Тука не си прав... зависи как са изведени куплунзите. Врото има куплунг с кабел директно (какъвто аз ще използвам). Трето колкото е по-широк куплунга толкоз е по-податлив на нежелателно разкачане и/или неконтактуване по мое лично мнение.
--- Цитат на: Жоро link=topic=229.msg8336#msg8336 date=1217326420 ---Долният е поудобен за запояване.
Pach, дай да оправиме грешката веднага. Релсите ще получават захранване във вида: горна +; долна - (примерно), като това важи и за двете трасета.А не както сегашното положение, което си начертал. Както ги връзваме сега е временно, за по-лесно. По-натаък, като сложиме куплунзите, на ухото ще вържем автоматичната смяна на полюсите и така ще може да се минава от едното трасе в другото при еднакъв поляритет.
--- Край на цитат ---
Това пък защо? Правилното е посоката на движение да е противоположна... така че съм съгласен с Pach... все пак твоето обръщателно ухо би дало на късо, ако е така както казваш ти...
pach:
Начертал съм на късо тези пера с цел по-удобно спояване - на по двойки.Така може да се споят и по-дебелички проводници (от 1 кв.мм) на този нагъчкан куплунг и за да нямаме загуби в мрежата. Този куплунг (три редовият) май по-лесно се намира , тъй като се ползва в съвременните монитори , докато двуредният май е вече по-кът (не че не може да се поръча през нета ::)).
Колкото до масата така съм я свързал за всички останали крачета с цел по-лесно запояване. Но нищо не ни пречи в бъдеще да останат на маса само централните №№ 3 , 8 и 13 за масата , а 9 и 10 , както 14 и 15 на късо (пак с цел лесно спояване и разкачване!!! ;)) за още една двупроводна линия през всички модули.
EMPEROR то хубаво да ползваме готови кабели (явно от монитор) но в тях проводниците не надвишават 0,25 кв.мм. което е изключително слабо ако например през тези проводници захранваш едновременно три локомотива (били те в DC или DCC стандарт) .Сметката е проста 3 х 0,33 А= 1,33 Ампера (и то най-слабите локомотивчета).Този готов кабел ще създава проблеми - голям пад на напрежението и ще се получават гадни забавяния в скоростта при DC-влаковете , или пък съответно не достатъчна сила на тока в DCC - какъв е смисъла да се побива 6 А-мперов бустер , ако няма с какво да прекараш тази мощност до съответният модул. ??? Освен ако не монтираме на всеки модул и по един бустер !!! ;D ;D ;D (ама това с тънките проводници си остава валидно и в този случай ;)) . Също е абсурдно за масата да остане само едно краче( съответно тънък проводник) , през който да ти тече цялата мощност на модула.
Така или иначе ще трябва да се окабелява вътрешномодулното пространство , тоест ще се цепи готовият кабел ... :o
Жоре , колкото до две външни - две вътрешни релси , по този начин свързани (както съм го нечертал) отпада необходимоста от автоматика за ухото , поне до момента в който на някоя гара (бъдещ модул?) не скачим двете направления на сега удвоеното ни трасе.така или иначе имаме окабеляване вътре в модула и нищо не пречи да се монтира по един ЦК-ключ за превключване на двете положения.Лично аз смятам да разработя малка и евтина платка , която да я монтирам в средата на модула , на нея да има място за двата кабела , условно наречени входен и изходен (женски и мъжки ;D) а всички линий (виж чертежа по горе) от типа 2 х DCC или 2 х DC , + 12 V и ~16 V , както и GND (масата) да ги изведа на определен брой винтови клеми с цел лесно разклоняване(направено в двата слоя на платката) и подкачане към съответните вериги само с проводници и отверчица на всичко останало по модула което се нуждае от захранване.Ако ви хареса и сте заинтересувани от такава платка - може да бъде изработена в неограничени количества на заводски цени.Само кажете.
Мисля си (пак за автомата при ухото и релсите към него) ,че такова скачване не е необходимо - много по-улеснено ще е за нас и нашите глави , както за направа и скачване на модули , както и за опростяване на автоматиката , ако коловозното развитие го правим в ляво или дясно от съответната релса без връзка по-между им.
Това мисля аз - очаквам да изясним нещата !
;D ;D ;D
EMPEROR:
Аз ли не мога да смятам или 3*0,33 е 0,99 ? А не 1,33 :) Но не се заяждам де в бързината се случва...
Ти дай сега да смятаме ако искаш за 100 локомотива и проводници от по 1кв.метър ? ;) Все пак за това има и дублирани кабели :)
За масата го казах онова, защото запой, па после ще се ползва, айде отпой... па някъде ще остане студена спойка, па второ, па трето, па десето...
pach:
:-[ :-[ :-[
Лелееее и сега го чета 3 х 0,33 , а го смятам на ум 4 х 0,33 = 1.32
:-[ :-[ :-[
Грешкаааа! :o
:) Адз си го представям този кабел да е изграден от 5 (за момента) проводника по 1 кв.мм. всеки и споен поне на два крака от куплунга .
По този начин се гарантира хубава спойка - на две крачета "капка тон" и с добра дебелина на проводника.Именно удобство за спояване и разпояване , освен мощността на проводника че е от значение и при крачетата също и диаметъра им оказва влияние , а те са тънки - една искра при включването или разкачването и при тези стойности на напрежението и тока просто оставаме без някое краче.Който не е виждал искрящи лоши контакти по релсите , той не знае какви поражения може да станат от това...
Бее - еее , къдеееее е тук "физика" да ви го изчисли в кулони , та да решим що ще правим? ;D ;D ;D
При по-добри проводници можем да минем в началото само с един бустер , който да храни всички модули , респективно локомотиви , а инак съм сигурен ,че живот и здраве някой ден , всеки член на клуба (бъдещият ;)) ще си докарва в поредният училищен салон , както модулите , така и самостоятелен бустер (така правят захранването на отделни сектори по модулите) и защо не и отделна DCC-мишка с министанция за управление на една обикаляща на всякъде по-модулите композиция.За радост своя , на колегите и зрителите...
Е добре де не навсякъде , а само там където диспечерите на гари го допуснат ! ;D ;D ;D Впрочем и на тези диспечери (хората управляващи дадена гара в два-три модула) ще им трябва съответната мощност . В края на нещата ще кажа - отворете някой друг сайт , където правят модулни макети и вижте за какво става въпрос.Не искам да влизам в спор с никого , но се чувствам длъжен да наблегна на тези аспекти .
Вие решавате (то май само трима души друсаме въздуха тук , че така е най-лесно за колегите ... ;D) , ще го правим както сметнем за най-подходящо.
Жоро:
--- Цитат на: pach link=topic=229.msg8338#msg8338 date=1217329491 ---Жоре , колкото до две външни - две вътрешни релси , по този начин свързани (както съм го нечертал) отпада необходимоста от автоматика за ухото , поне до момента в който на някоя гара (бъдещ модул?) не скачим двете направления на сега удвоеното ни трасе.
--- Край на цитат ---
Паце, забрави за обръщателното ухо. Все едно, един ден може да минем без него. На негово място ще има някоя гара. И двойната линия не е задължителна. Знаеш, повечето модулни макети са еднопътни. Представи си, че между сегашните две трасета има връзка със стрелки, нормално явление по откритите участъци. По-лесно е връзването на стрелките без изолатори, ако съседните релси са еднозначно захранени. Освен това, какво правиме, когато двойната линия влиза в гара, а от нея излиза единична или две единични? Или обратно, единична влиза в гарата, излиза двойна.
Колкото до автоматичното обръщане на поляритета, аз съм го купил отдавна и чака да направя следващия модул, където вече ще влезе в действие.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия