Представете си студент-ж.п. моделист, който изключително трудно, само от закуски, се опитва да си скатае парички и да си купи нещо стойностно за хобито поне един път в годината. И е решил, че вместо да взема недетайлни хоби версии-играчки, ще си купи едно нещо, колкото за момента има възможност, но ако ще е гарга, да е рошава. Та така, доста по-опитни хобисти му казват, че Мерклин е "мерцедесът" на моделите, гордост, престиж и прочие. Той респективно решава да си вземе нещо от Мерклин. И като дойде това "велико" нещо, на новия собственик му идва да зареве от разочарование още повече, че половин година почти е гладувал, докато събере парите. Точно това нещо ми се случи на мен преди няколко години, слава Богу че вече е в историята. Но като си спомням, че дадох 120 лева за четириосен пътнически вагон в HO, изработен от тенекия с изрисувани, нерелефни детайли и сега ми иде да.....Излишно е да казвам, че въпросното подобие на модел директно замина в кофата за боклук...Ясен много ясно каза, че именно детайлите са това, което отличават моделите от детските играчки...
Колкото до мащаб 1 - да, наистина е впечатляващ, дори си мисля някога, когато имам повече възможности, да си взема туй-онуй и в него. Нали сега имам едно друго чудо в мащаб II, което направо, ама направо избива рибата. Но в никакъв случай Мерклин - има още поне 10 фирми, като например Kiss Modellbau, LGB и др., които за същите, че и за по-малко мангизи предлагат къде-къде по-добри модели в по-едрите мащаби, в това число и месингови!
Но далеч съм от мисълта да казвам, че и другите фирми не правят "цигании" особено напоследък. Пример - повечето по-стари модели локомотиви на Роко имат фигурка на машинист в кабината, ама най-новото производство - трънки. Колко ще спестят от едно човече бе да им се не види?