Автор Тема: Относно качеството на Marklin  (Прочетена 11573 пъти)

XRISTO

• Trade Count: (18)
  • Hero Member
  • Публикации: 2447
  • Рейтинг: 12
  • НО - III-IV епоха,DB и DR Ловеч
Относно качеството на Marklin
« -: 02 Април 2010, 09:42:30 »
Цитат на: G_GROZ link=topic=1723.msg38865#msg38865 date=1270189293
Най - сърдечно каня всички скептици по отношение детайлността и качествата на Мерклин, както и всичко останало да се сблъскат с реалността. :drinks:   

В НО ли?...щото Spur1 колекционер почти никой от форума не е и няма да бъде.  ;)

Vlado

• КЖМ - България
  • Trade Count: (2)
  • Hero Member
  • Публикации: 5623
  • Рейтинг: 660
  • Красотата е в детайла!
« Отговор #1 -: 02 Април 2010, 09:53:31 »
Че кой те кара да бъдеш колекционер в мащаб I? Тук става въпрос да видиш и нещо различно, нещо ново, невиждано, а не да ставаш негов почитател.
А що се отнася до това кой събира в този мащаб - "никога не казвай никога"! Считам, че в следствие сериозната му поява и популяризиране в страната именно чрез сдружението, нищо чудно съвсем скоро да се появи една сериозна дружинка хобисти-фенове, а защо не и сериозни колекции в единица.
« Последна редакция: 02 Април 2010, 10:02:18 от Vlado »

G_GROZ

• Гост
  • Trade Count: (0)
« Отговор #2 -: 02 Април 2010, 10:47:20 »
Цитат на: XRISTO link=topic=1723.msg38866#msg38866 date=1270190550
Цитат на: G_GROZ link=topic=1723.msg38865#msg38865 date=1270189293
Най - сърдечно каня всички скептици по отношение детайлността и качествата на Мерклин, както и всичко останало да се сблъскат с реалността. :drinks:  

В НО ли?...щото Spur1 колекционер почти никой от форума не е и няма да бъде.  ;)
Абсолютно си прав! Никой истински колекционер в мащаб 1 няма да е във форума по понятни причини! И понеже ние не сме такива,  каним да видим и благородно завидим. Ще дойдат доста хора и не са от форума. А ми казаха, че доста разбират от жп моделизъм и най важното мнооого се кефят на хобито! Колкото до НО, момчетата направиха "каквото можаха" в 1 и продължават да правят. Но понеже не можем да си платим /гара Казанлък струва около 5000лв. с отстъпката/, а в НО колекционерите са много, те си разработват технологии за този мащаб. Доколкото ги познавам и виждам как работят мисля, че ще "успеят". Дано "купите и ви олекне", че и тях криза ги е налегнала. :hi:
« Последна редакция: 02 Април 2010, 10:52:04 от G_GROZ »

optron

• Sr. Member
  • Публикации: 347
  • Рейтинг: 5
« Отговор #3 -: 02 Април 2010, 11:33:56 »
Ееех, не очаквах толкова скоро да се случи... За съжаление няма да мога да присъствам, защото за празниците съм се прибрал в Бургас. Моля да ме извините пред Негово Превъзходителство!
Внимавайте, ако пускате нещо по трасето да не му изгорите моделите - мисля, че повече от 30-на волта не е нужно! А ако самият г-н Бенацо реши да си донесе командната станция - тогава ще е по-лесно...
Ще чакам снимки! ;)

gts.best

• Trade Count: (56)
  • Hero Member
  • Публикации: 702
  • Рейтинг: 8
  • N(1:160)
« Отговор #4 -: 02 Април 2010, 11:40:44 »
Подкрепям казаното от Владо и Гроздан.
Аз вече ходих, видях, хареса ми и смятам пак да отида.
Поздрави.

P.S. Ако имах 100-200 кв. м. свободна и покрита площ,
може би щях да имам няколко подбрани композиций в
този "едричък" мащаб както и скромен макет.

CaLLlo

• Trade Count: (13)
  • Hero Member
  • Публикации: 2604
  • Рейтинг: 202
  • Dampf Ep.1&2 bis ÜK
« Отговор #5 -: 02 Април 2010, 12:31:49 »
Цитат на: gts.best link=topic=1723.msg38871#msg38871 date=1270197644
Подкрепям казаното от Владо и Гроздан.
Аз вече ходих, видях, хареса ми и смятам пак да отида.
Поздрави.

P.S. Ако имах 100-200 кв. м. свободна и покрита площ,
може би щях да имам няколко подбрани композиций в
този "едричък" мащаб както и скромен макет.

Само така, видя се караниците докъде водят - до никъде - все по-зле и по-зле става по тая система, а хобито си е хоби и работи в обратната посока, колкото и да не им се иска на някои. Колко хора сте, за да се делите на наши и ваши!?!

И запомнете от мен едно - Ако някои иска да ви дели, това би могло да означава само някое от тия 2 неща - Става дума за власт ... или за пари ... с което в общия случай Вие нямате отношение и може само да изгубите по тая система!

Идете и вижте! Посланиците не се назначават доживотно, а са на мандати за по няколко години само 2, 3 или 4, а Н. Пр. г-н Бенацо е у нас от май 2008 г.
« Последна редакция: 02 Април 2010, 13:32:32 от CaLLlo »

Adrian

• Trade Count: (238)
  • Hero Member
  • Публикации: 6729
  • Рейтинг: 1096
  • Купи и ще ти олекне! DR/DB/BDZ 4-5 ep. H0 София
    • Ер Малък
« Отговор #6 -: 02 Април 2010, 13:01:48 »

мнооого отдавна я пея тая песен за 'наши' и 'ваши' - ... ще спра до тук !
браво момчета , при първа възможност ще дойда  !

XRISTO

• Hero Member
« Отговор #7 -: 02 Април 2010, 16:02:34 »
Ей, аз нямам впредвид самият мащаб като цел.По-скоро искам да кажа, че в кралския мащаб Марклин може и да са страхотни, но в моя - НО, не съм впечатлен.А и не съм чул някой да е.  :hi:

Vlado

• КЖМ - България
  • Hero Member
  • Публикации: 5623
  • Рейтинг: 660
  • Красотата е в детайла!
« Отговор #8 -: 02 Април 2010, 16:28:32 »
Много взехме да се отклоняваме от темата, но ще кажа, че аз например харесвам Мерклин и Трикс и често си взимам техен подвижен състав (в НО разбира се). Въпрос на вкус! А по вкус и по цвят другари няма!
п.п. Лъчо, дали не е добре да се отдели отделна тема за Мерклин (ако вече няма де), за да не спамим тук?

Best Ripper

• Trade Count: (17)
  • Hero Member
  • Публикации: 3377
  • Рейтинг: 551
  • Освободил се от форуми...
Re:Относно качеството на Marklin
« Отговор #9 -: 02 Април 2010, 20:57:54 »
Дали струва или не струва Мерклин /или която и да е фирма/, работата опира до това какво търсиш в хобито... Ако целта на моделистът е да си купува скъпи модели само заради ги разглежда с лупа, бинокъл или микроскоп и да му стоят по стената като в салон за луксозни коли - да, тогава Мерклин няма да му хареса. Ако целта обаче е практическото търкаляне по трасето, маневриране, управление на стрелки, семафори, светофори и влакове - тогава Мерклин си е супер!!!  :drinks: Лично за мен прекаленото заиграване с тия прословути  "реализъм" и "детайлност" не води до добър края... Извинявам се, но за мен не е нормален човек този, които непрекъснато разглежда моделите с микроскоп и ги сравнява с оригинални снимки и търси  дреболии тип "намерете 100-те разлики"...  При това става въпрос за нещо, в което той НЕ е вложил грам труд, знания и способности... Става тип [*цензурирано*] на чуждите постижения, специалист по намиране на кусури... :fool: Ако ще ги разглежда, то да си купува само стендови модели и да не се напъва да е ЖП моделист...  :pleasantry:
« Последна редакция: 02 Април 2010, 21:00:22 от Best Ripper »

XRISTO

• Hero Member
« Отговор #10 -: 02 Април 2010, 21:38:02 »
Цитат на: Best Ripper link=topic=2362.msg38889#msg38889 date=1270231074
Дали струва или не струва Мерклин /или която и да е фирма/, работата опира до това какво търсиш в хобито... Ако целта на моделистът е да си купува скъпи модели само заради ги разглежда с лупа, бинокъл или микроскоп и да му стоят по стената като в салон за луксозни коли - да, тогава Мерклин няма да му хареса. :pleasantry:

Да!...ама не...Защото Марклин хич не са евтини и точно затова и не ме кефят.Хем скъпи - хем не са кой-знае какво.И не се опитвам да те ангажирам с моето мнение.То си е изцяло мое.Колкото до стендовите модели - нямам нищо общо с колекционерството.Моите неща са все стари и не особено ценни за колекционерите.  :hi:

IKAR

• Hero Member
  • Публикации: 950
  • Рейтинг: 265
  • HO DB,SBB III,IV, HOm Rhatische Bahn V София
« Отговор #11 -: 06 Април 2010, 16:09:27 »
Представете си студент-ж.п. моделист, който изключително трудно, само от закуски, се опитва да си скатае парички и да си купи нещо стойностно за хобито поне един път в годината. И е решил, че вместо да взема недетайлни хоби версии-играчки, ще си купи едно нещо, колкото за момента има възможност, но ако ще е гарга, да е рошава. Та така, доста по-опитни хобисти му казват, че Мерклин е "мерцедесът" на моделите, гордост, престиж и прочие. Той респективно решава да си вземе нещо от Мерклин. И като дойде това "велико" нещо, на новия собственик му идва да зареве от разочарование още повече, че половин година почти е гладувал, докато събере парите. Точно това нещо ми се случи на мен преди няколко години, слава Богу че вече е в историята. Но като си спомням, че дадох 120 лева за четириосен пътнически вагон в HO, изработен от тенекия с изрисувани, нерелефни детайли и сега ми иде да.....Излишно е да казвам, че въпросното подобие на модел директно замина в кофата за боклук...Ясен много ясно каза, че именно детайлите са това, което отличават моделите от детските играчки...

Колкото до мащаб 1 - да, наистина е впечатляващ, дори си мисля някога, когато имам повече възможности, да си взема туй-онуй и в него. Нали сега имам едно друго чудо в мащаб II, което направо, ама направо избива рибата. Но в никакъв случай Мерклин - има още поне 10 фирми, като например Kiss Modellbau, LGB и др., които за същите, че и за по-малко мангизи предлагат къде-къде по-добри модели в по-едрите мащаби, в това число и месингови!

Но далеч съм от мисълта да казвам, че и другите фирми не правят "цигании" особено напоследък. Пример - повечето по-стари модели локомотиви на Роко имат фигурка на машинист в кабината, ама най-новото производство - трънки. Колко ще спестят от едно човече бе да им се не види?
« Последна редакция: 06 Април 2010, 16:12:42 от IKAR »

Best Ripper

• Trade Count: (17)
  • Hero Member
  • Публикации: 3377
  • Рейтинг: 551
  • Освободил се от форуми...
« Отговор #12 -: 06 Април 2010, 17:02:14 »
IKAR, явно не можеш да разбереш, че СКЪПИТЕ модели не са за всеки хобист. Не са за бедни студенти, ученици с 1 лв. за закуска и т.н. В случая не визирам само Мерклин, а и всички други фирми, които наблягат и разчитат преди всичко на БОГАТИЯ и ВЪЗРАСТЕН купувач! За децата /за зарибявка/ са по-евтините и достъпни неща - старо правило е... Ти искаш за 500 лева да си купиш Москвич с характеристиките на Ферари! Е не става! Всяко нещо си има цената... Изобщо не смятам, че моделите на Kiss са супер по-качествени и евтини от нещата на Мерклин, особено пък металните модели! Или ще се опиташ да кажеш, че е така - че металните модели на Kiss са в пъти по-евтини от пластмасовите ли? Хайде стига бабини приказки! Да не говорим, че сам си противоречиш - в една тема каза, че било безумие да се купува ESU централа за 900 лева, по-добре РОКО, въпреки че е дърво! А същевременно май си готов с лека ръка да хвърлиш 300-400 евро за един-единствен локомотив, щото бил върхът на изпълнението! Не мога да те разбера, честно казано...  :no:

IKAR

• Hero Member
  • Публикации: 950
  • Рейтинг: 265
  • HO DB,SBB III,IV, HOm Rhatische Bahn V София
« Отговор #13 -: 06 Април 2010, 17:23:39 »
А откъде си сигурен, че ESU-то не е дърво? Що се отнася до мен, трудно ще ме зарибят с "по-евтините" и "достъпни" неща. Аз самият съм достатъчно възрастен, та като имам по-нататък син може да му купя да си играе.....Circus Mondolino или нещо от сорта от продуктовата гама на Мерклин. Конкретно тия абсолютно нищо не предлагат за такива като мене. Като че ли не съм им виждал на живо "стоката". В добавка вече всичко се произвежда от Чун Чан Чин в Китай за жълти стотинки. Ами да, ще искам, 500 лева не са лев и два, че да ги дам за някаква пълна излагация. Качеството не коментирам, но Kiss изглежда къде-къде по-добре за тия четирицифрени суми. LGB тоже. И да, ще хвърля 300-400 евро за локомотив, но преди това ще се уверя, че ги давам за нещо наистина което си заслужава, а не за боклуци, дегизирани под знака на уж реномирани фирми.    
« Последна редакция: 06 Април 2010, 17:25:24 от IKAR »

widowmaker

• Гост
« Отговор #14 -: 06 Април 2010, 17:45:56 »
Цитат на: XRISTO link=topic=2362.msg38891#msg38891 date=1270233482
Да!...ама не...Защото Марклин хич не са евтини и точно затова и не ме кефят.Хем скъпи - хем не са кой-знае какво.И не се опитвам да те ангажирам с моето мнение.То си е изцяло мое.Колкото до стендовите модели - нямам нищо общо с колекционерството.Моите неща са все стари и не особено ценни за колекционерите.  :hi:

Аз имам 3 локомотива на Трикс и мога да те "светна" що са толкова скъпи:
Задвижването е поне класа над останалите "конвейърни" фирми, двигателните колела са с бронзови лагери и предавките са метални.
Моторите за безколекторни (с малки изключения), рамата и котела (понеже имам парни локомотиви) обикновено са метални.
Боята (по металните части) на Роко пада ако чукнеш дори леко някъде модела, тая на Трикс не.
Качеството на изработка е много добро, за това модели като 22503 S10 на кайзер Вилхелм дори 12 години след спирането на модела, държи цена и не се продава под 200Е.
Има и други предимства, има и евтини и добри неща, детайлността малко отстъпва на фирми като Флайшман и Роко, но това не е чак толкова фрапираща разлика.
Все пак достатъчно е човек да пипне техен локомотив като BR 18.3 примерно, за да разбере,
че нещата просто са далеч от масовото производство и максимално се приближават до ранга на ръчно изработен модел като този 23 001 на Трикс от 2001 г, струващ 1600Е,

който се продава съответно със сертификат, специално дървено сандъче от някаква екзотична дървесина и чифт бели ръкавици.
« Последна редакция: 06 Април 2010, 18:03:21 от widowmaker »