Понеже цялата история за мен е много интересна още от обявяването на модела, затова следих доста интензивно какво се случва по румънските форуми. Другото, което засили интереса ми беше появяването на локомотива на Булмаркет, който също беше обявен в румъния от доста време, но изненадващо за мен се появи във форума преди да стане наличен по онлайн магазините.
От нещата прочетени по румънските сайтове излизаше, че има два идентични конкурентни проекта за една и съща серия локомотиви, които включват и нашия 46:
на норвежката компания NMJ SA, с които работят trenulete.ro и на Amintiri.Feroviare, които са дистрибутор от мрежата на A.C.M.E.

Въпреки румънските усилия да ни убедят в противното, на всеки който се поинтересува малко повече ще му стане ясно, че няма начин NMJ и АCME да се конкурират, при положение че имат и други съвместни проекти.

Всъщност става въпрос само и единствено за дистрибуция, но не и за производство. Производството както може да се очаква е в Китай и в същата групичка са още Lemke, Hobbytrain L.S. Models и др. Така че колегите от Румъния, може малко да се кротнат. Аз лично получих оферти от 4-5 различни места с различни цени.
Напъна в случая е да се установи възможно най-пряк контакт. Целта е както да сe пропуснат няколко нива посредници, така и да се прокара път за реализацията и на други бъдещи български проекти.
След като говорих с Иво разбрах, че Д.Баев, който веднъж вече е минал по тоя път с лока на Булмаркет, ще съдейства в максимална степен.