Автор Тема: Макетът на Владо Колев  (Прочетена 176956 пъти)

eurostar

• Trade Count: (10)
  • Hero Member
  • Публикации: 816
  • Рейтинг: 84
  • N-scale, Era V+
    • Rexx Design Studio
Re:Макетът на Владо Колев
« Отговор #120 -: 14 Ноември 2009, 00:21:07 »
А какво е наложило разделянето на модули? Ще се вкарва ли нещо между тях или това е "нова мода"?

Best Ripper

• Trade Count: (17)
  • Hero Member
  • Публикации: 3377
  • Рейтинг: 551
  • Освободил се от форуми...
« Отговор #121 -: 14 Ноември 2009, 08:36:43 »
Владо си е за бой... с голямата гьостерица.. само строши хубавия макет...  :yes: :diablo:

pach

• Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • Публикации: 12377
  • Рейтинг: 1338
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
« Отговор #122 -: 16 Ноември 2009, 09:48:25 »
Цитат на: eurostar link=topic=24.msg31181#msg31181 date=1258150867
А какво е наложило разделянето на модули? Ще се вкарва ли нещо между тях или това е "нова мода"?

Ами най-малкото , за да може да излезне през вратата!!! :pleasantry:
 :lol: :lol: :lol:
За истинската причина предполагам Владо ще разкаже ...като му дойде времето  :spiteful:

Vlado

• КЖМ - България
  • Trade Count: (2)
  • Hero Member
  • Публикации: 5621
  • Рейтинг: 659
  • Красотата е в детайла!
« Отговор #123 -: 16 Ноември 2009, 11:46:41 »
Първата и най-важна причина, за да срежа макета беше обстоятелството, че в досегашния си вид беше абсолютно невъзможно да се мести където и да е, освен с няколко сантиметра в стаята, където се намира. След реконструкцията ще мога да го показвам свободно и навсякъде, като дори смятам да го позиционирам за постоянно в наетото от клуба помещение за общо ползване, като построя и допълнителен модул за връзка към останалите фремота. Така пък макета ми ще стане част от общия проект на сдружението за развитие на Фремо модулите. В допълнение успоредно с рязането на конструкцията сменям и цялата ел. инсталация, като оттук насетне макетът ще може да се управлява само дигитално (за подвижния състав) и аналогово за стрелки и пр., като подменям и всички механизми на самите стрелки със станалите актуални напоследък механизми от Конрад. Допълнително изправям и някои неприятни криви и S-ве, които допреди това водеха до дерейлиране на подвижен състав. А накрая ще споделя, че наличието на три модула ще ми позволи да се отдам на нещото, което най ме влече - изпипване на ландшафта и всякаквите джиджавки (изоставени релси, сгради, малки и големи храсти, камъни, листа и т.н.), които съм сложил и ще слагам допълнително върху макета.
Това е накратко! :)

gregary

• Trade Count: (37)
  • Hero Member
  • Публикации: 2043
  • Рейтинг: 1437
  • SBB, BLS, RhB, DB, БДЖ
« Отговор #124 -: 16 Ноември 2009, 11:49:11 »
Цитат на: Vlado link=topic=24.msg31245#msg31245 date=1258364801
Първата и най-важна причина, за да срежа макета беше обстоятелството, че в досегашния си вид беше абсолютно невъзможно да се мести където и да е, освен с няколко сантиметра в стаята, където се намира. След реконструкцията ще мога да го показвам свободно и навсякъде, като дори смятам да го позиционирам за постоянно в наетото от клуба помещение за общо ползване, като построя и допълнителен модул за връзка към останалите фремота. Така пък макета ми ще стане част от общия проект на сдружението за развитие на Фремо модулите. В допълнение успоредно с рязането на конструкцията сменям и цялата ел. инсталация, като оттук насетне макетът ще може да се управлява само дигитално (за подвижния състав) и аналогово за стрелки и пр., като подменям и всички механизми на самите стрелки със станалите актуални напоследък механизми от Конрад. Допълнително изправям и някои неприятни криви и S-ве, които допреди това водеха до дерейлиране на подвижен състав. А накрая ще споделя, че наличието на три модула ще ми позволи да се отдам на нещото, което най ме влече - изпипване на ландшафта и всякаквите джиджавки (изоставени релси, сгради, малки и големи храсти, камъни, листа и т.н.), които съм сложил и ще слагам допълнително върху макета.
Това е накратко! :)

СУПЕР    :hi:

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #125 -: 16 Ноември 2009, 12:23:42 »
Наистина супер!!! :hi: :hi: :hi:
Момчета , така като гледам, май ще направим списък с чакащите да "побият" макета си в новият клуб , щото и аз подготвям нещо подобно, пък чувам ,че някой май ще ги изгонят от вкъщи и т.н.  :haha: :haha: :haha:
Та мисълта ми беше:
Така , дали ще ни стигне наетото помещение, че му почваме ремонта тия дни !?

Предвидените модули които ще се "завърнат" от домашна отпуска вече са над 15 !!! Очертават се един голям, един среден и един макет-модул!!!
Кой друг е пред изгонване?
Да си казва докато е време , за тая година едно от помещенията вече го запълнихме!!! ;) :lol: :lol: :lol: :lol:

mill

• Гост
  • Trade Count: (0)
« Отговор #126 -: 16 Ноември 2009, 14:00:17 »
Oooo,звучи много съблазняващо!Браво,Влади. :victory:

Vlado

• КЖМ - България
  • Hero Member
  • Красотата е в детайла!
« Отговор #127 -: 16 Ноември 2009, 14:21:13 »
Забравих да спомена, че ще бъдат сменени и всички светофори с, надявам се, точно копие на такива по скоростната сигнализация на родните ни железници (включително ще има и приземни). Все още ги няма готови, но и това ще стане... някой ден! :)
А относно помещението: предвиденото за изработване при мен е много като обем и се съмнявам, че до края на другата година ще съм готов, тъй че поне моят макет няма засега да представлява опасност за помещението. Но после... после...  :blink:

Best Ripper

• Trade Count: (17)
  • Hero Member
  • Публикации: 3377
  • Рейтинг: 551
  • Освободил се от форуми...
« Отговор #128 -: 16 Ноември 2009, 14:25:38 »
Споко, той Паци по инерция си вика "хоп" още преди да се е събудил...  :haha:

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #129 -: 16 Ноември 2009, 14:49:49 »
Цитат на: Best Ripper link=topic=24.msg31264#msg31264 date=1258374338
Споко, той Паци по инерция си вика "хоп" още преди да се е събудил...  :haha:

Аз не съм викал "хоп" , а просто преброих какво ще вкараме на първо четене в клубното помещение! :blink:(освен машинният парк и архива - и двете са в процес нанабиране) :boredom:
Това , че за теб е новост - ами може и да викаш хоп, и да подскачаш на място ако искаш, ама такова си е положението на нещата при нас...и НЕ УЧАСТВАМЕ В ОЛИМПИАДА,
не,  ние просто се занимаваме с моделизъм в най-чиста му форма.
Че къ инък ша си попълваме колекцииките си?!!!!  :search: :this: :mda:

Влади, макета ти едва ли ще пречи на клуба, но пък ще можеш да си го работиш когато ти е кеф и то с материалната база която ще е споделена м/у членовете на клуба.Нали това също е една от основните идеи , за които създадохме този клуб.

За светофорите, май ще правим обща поръчка (както беше за табелите на локомотивите) ама по всичко си личи ,че ще е при "новият" ;) човек който и в момента ни прави фотоеца за детайлните ни модели!!! :sarcastic:
 :good: ;D ;D ;D

Bodwen

• КЖМ - България
  • Trade Count: (7)
  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 65
  • Рейтинг: 16
  • HO | III, IV | DB/DR Варна
« Отговор #130 -: 12 Март 2010, 22:39:45 »
Владо,
ще дадеш ли акъл как се боядисват стените на сградата? Имам макро снимки на гарата ти в Панагюрище и не виждам следи от четка... Техниката на боядисване ли е специфична или майсторлъкът е голям  :good:

Vlado

• КЖМ - България
  • Hero Member
  • Красотата е в детайла!
« Отговор #131 -: 13 Март 2010, 17:56:38 »
С четка е боядисвано, няма спор, но най-вероятно причината да няма следи от нея по стените е, че боята беше по-рядка от нормалното. При боядисването тя остава по-дълго време неизсъхнала и съответно течна, и, предполагам, по естествен път се е смесвала с останалата нанесена наоколо. Пък и стените са боядисвани два пъти, което допълнително "прикрива" метода с четка. 

Bodwen

• КЖМ - България
  • Trade Count: (7)
  • Jr. Member
  • **
  • Публикации: 65
  • Рейтинг: 16
  • HO | III, IV | DB/DR Варна
« Отговор #132 -: 14 Март 2010, 02:07:28 »
А каква боя е използвана? Обикновена водна от книжарницата или друга? И как успяваш да предпазиш хартията от деформиране когато се навлажни при боядисването?

Vlado

• КЖМ - България
  • Hero Member
  • Красотата е в детайла!
« Отговор #133 -: 14 Март 2010, 16:20:27 »
Боята може Жоро Георгиев да каже каква е, защото от него съм я взимал (Жоро, най-обикновената в стъклени шишенца дето е!).
При боядисването картонът не се огъва, тъй като пластът, който се навлажнява от боята е твърде малък, за да повлияе на самия картон. По-голям проблем ми създава първоначалното оформяне на стените, защото те се огъват и то сериозно, тъй че за картона е деликатен въпрос и сега осъзнавам, че съм бъркал при работата си с него. По принцип работя така - изрязвам шаблоните на стените на сградата и ги лепя с Ц200 върху подходящ дебел (1мм или повече) картон, после изрязвам стените по краищата, прозорците, вратите... И понеже картонът се навлажнява от лепилото, задължително се огъва след като изсъхне. За да се преборя с този проблем и за да не се получат неестествено криви стени от вътрешната страна на сградата слагам ребра, които съвпадат с вътрешните стени на истинската сграда. Така хем подпирам (изправям) стените отвътре, хем и впечатлението за завършеност и реализъм - пълно.
Но... но в бъдеще ще имам нов подход, а именно, за да не се кривят стените, най-добре е да няма никакво лепене отгоре им, освен ако не може да се избегне. Затова оттук насетне ще снемам размерите на стените, ще ги разчертавам на парчето картон (намалям до минимум лепенето отгоре им), после режа, снаждам, лепя ги едно за друго. Пак слагам вътрешни стени за реализъм, но те ще са само за тая цел, не и да изправят конструкцията.
И те така...  :good:
« Последна редакция: 14 Март 2010, 18:31:58 от Vlado »

jopeto

• Trade Count: (16)
  • Hero Member
  • Публикации: 1355
  • Рейтинг: 211
« Отговор #134 -: 14 Март 2010, 18:24:57 »
Що не пробваш преди боядисване да ги грундираш с нещо или да пръскаш боята!?  Така слоя е тънък и не попива. :hi: