Боята може Жоро Георгиев да каже каква е, защото от него съм я взимал (Жоро, най-обикновената в стъклени шишенца дето е!).
При боядисването картонът не се огъва, тъй като пластът, който се навлажнява от боята е твърде малък, за да повлияе на самия картон. По-голям проблем ми създава първоначалното оформяне на стените, защото те се огъват и то сериозно, тъй че за картона е деликатен въпрос и сега осъзнавам, че съм бъркал при работата си с него. По принцип работя така - изрязвам шаблоните на стените на сградата и ги лепя с Ц200 върху подходящ дебел (1мм или повече) картон, после изрязвам стените по краищата, прозорците, вратите... И понеже картонът се навлажнява от лепилото, задължително се огъва след като изсъхне. За да се преборя с този проблем и за да не се получат неестествено криви стени от вътрешната страна на сградата слагам ребра, които съвпадат с вътрешните стени на истинската сграда. Така хем подпирам (изправям) стените отвътре, хем и впечатлението за завършеност и реализъм - пълно.
Но... но в бъдеще ще имам нов подход, а именно, за да не се кривят стените, най-добре е да няма никакво лепене отгоре им, освен ако не може да се избегне. Затова оттук насетне ще снемам размерите на стените, ще ги разчертавам на парчето картон (намалям до минимум лепенето отгоре им), после режа, снаждам, лепя ги едно за друго. Пак слагам вътрешни стени за реализъм, но те ще са само за тая цел, не и да изправят конструкцията.
И те така...