Ревюта и поддръжка на модели | Reviews and maintenance of models > Създаване, ремонти и усъвършенстване на модели | Creation, repairs and tuning up models

Пренавиване на моторчета /ротори/

<< < (4/6) > >>

pach:

--- Цитат на: XRISTO link=topic=2407.msg39878#msg39878 date=1271749698 ---Оффф, ще ме прощаваш - аз си мисля за НО...а ти изрично подчерта, че локът е в spur1.Грешката е моя.  :hi:

--- Край на цитат ---

Някой ми беше подсказал, че за моделите в І-ца стават мотори от кафемелачки на Филипс. :scratch_ones_head:

Best Ripper:
                                                ...dispatcher...

Впрочем дадох моторчето за пренавиване на едно място, но имат работа и не им е първа грижа... ама дано до 29-ти са готови...

Gervasii:

--- Цитат на: pach link=topic=2407.msg40530#msg40530 date=1272869758 ---
--- Цитат на: XRISTO link=topic=2407.msg39878#msg39878 date=1271749698 ---Оффф, ще ме прощаваш - аз си мисля за НО...а ти изрично подчерта, че локът е в spur1.Грешката е моя.  :hi:

--- Край на цитат ---

Някой ми беше подсказал, че за моделите в І-ца стават мотори от кафемелачки на Филипс. :scratch_ones_head:

--- Край на цитат ---
не стават и от ГДР кафемелачки VEB Карл Маркс и машинки тип Биркенау

pach:
Грешкааа...Те са на 220 V, тоест едва ли стават за целта. :scratch_ones_head:
Някой може ли да каже на какво напрежение работят моделите в І-ца?
И въобще каква е консумацията на един нормално натоварен локомотив от този мащаб? :search:

optron:
Бързо ще ти отговоря. По принцип максимални напрежения в диапазона от 24 до 30 волта понасят. Така и не можах да открия точни спецификации, та не мога да кажа и точни цифри. Ние не пускаме повече от 30 волта. При Мерклин има и 40 волтови импулси, които са команда за смяна на посоката, но тогава двигателите се изключват автоматично.
Напълно натоварен локомотив, който буксува консумира между 1.5 и 2 ампера. Все пак, да теглиш композиция, която тежи над 20 кила не е лека задача.
По груби сметки, за да можеш да захраниш десетина локомотива на голям макет ще трябва 30-на амперов източник (с малко запас), което при 24 волта прави малко над 700 вата. При 30 волта ватовете стават 900.
Колкото до кафемелачките, вероятно колегата има предвид, че двигателите им са направени с проводници, които стават и за двигателите на локомотивите. Не съм проверявал, ама си е идея. Още не съм тръгнал да ровя по кофите за жица, де ...  :pleasantry:

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия