Начало    Контакти
Проекти    Новини    Събития    Статии    Връзки
Последни публикации в сайта
Клуб "Стендов Моделизъм България" организира Осма открита изложба-конкурс за стендови модели (всички мащаби и категории).
Кушет вагони на БДЖ произведени в ГДР и техните модели в H0
Галерия снимки и видео - "Булколекто 2011"
Цяла железница е сред експонатите на „Булколекто“ в Пловдивския панаир
Национална среща на железопътните моделисти в България
RailwayPassion.com - Форум за железопътен моделизъм
24 Май 2012, 02:31:57 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Заглавна Страница   Помощ Търси Вход Регистрация  
Страници: [1] 2 3 ... 18
  Изпечатай  
Автор Тема: Баластиране  (Прочетена 14507 пъти)
Vlado
КЖМ - България
Сделки: (2)
Hero Member
Публикации: 3685

HO | IV, V, VI | БДЖ София

Профил WWW
« -: 13 Септември 2007, 11:33:57 »

Тема за баластирането и основните техники за извършването му.
Активен
toniemi
КЖМ - България
Сделки: (18)
Hero Member
Публикации: 2832

HO,Z Само БДЖ !!!! София

Профил WWW
« Отговор #1 -: 22 Септември 2007, 22:04:35 »

За  баластирането на макетите ми съм използвал абразив за производството на абразивни камъни или шкурка.Абразивите са с най различна големина,подбирате го според мащаба на макета.Ако сте положили вече релсите трябва внимателно да сипете ц-200 м/у траверсите и около релсите,да го разстелите равномерно на височина около средата на траверсата,след което поръсвате с абразив до нивото на травирсите.Тъй като лепилото е гъсто то около релсите става катао насип на релсов път.Щом на другият ден поисъхне лепилото оберете с прахосмукачка излишния абразив.Ако не сте положили релсите,очертайте къде ще лежат,намажете с лепило и внимателно положете предварително сглобеният релсов път.След това поръсете с абразива.
Активен
emilchaushev
КЖМ - България
Сделки: (0)
Sr. Member
Публикации: 452

N scale 1:160

Профил
« Отговор #2 -: 05 Декември 2007, 23:34:37 »

Здравейте,
Аз лично нямам необходимото врем и нерви за посочения метод и използвам готова лента (мьосмер) на Noch. Слага  се бързо и лесно.Изглежда достатъчно реалистично, но изисква средства... Със сигурност е чисто за работа и няма опасност от замърсяване на релсовия път.
Активен
pach
Сделки: (22)
Hero Member
Публикации: 7494

TT-идеалният мащаб! BGTT, БДЖ,

Профил WWW
« Отговор #3 -: 18 Февруари 2008, 14:44:08 »

Абразива е най-реалистичен , но според мен е пагубен за движението на моделите. ...освен ако не пускаш прахосмукачка по релсите преди "старт".По същата причина не употребявам и гипс който е доста по.мек от абразива, но много цапа и при "строежа" и при "експлоатацията" на планините в макета(колкото и да го мажеш или боядисваш , винаги се рони) . Представям си какво става със зъбните колела на предавките като метнат абразив вътре в модела!
Преди използвах корк от настъргани на домакинско ренде тапи от вино.Корк нямаше никъде свободно по магазините , а и сега бих предпочел да положа ръчен труд , пък с парите да купя някой локомотив например.
Та след настъргването на корковите тапи , се пресяват през сита , направени със бормашината на различни отвори (номера) и получавах пет-шест различен по едрина "строителен" материал .Като се почне от едър чакъл , та се стигне до фин "пясък".Оцветявам го по различен начин , според предназначението на материала - или с пръскане с аерограф и разредена акрилна боя , като след изсъхване го "обръщам" и пак боядисвам , така остава оцветен в нюанса който ми трябва но е насипен за по - нататъшна употреба , или пак с аерограф или четки но на мястото където е залепен с Ц-200.
Казвам преди , защото технологията я ползвам същата , само дето се снабдявам с насипен корк от обувен производител - аз го пресявам само и т.н. по реда му!
Разбира се , че  основата е от коркови ленти , както е по "стандарт", а Юри Ботев отрича шперплатовите ленти защото ако няма корк върху тях , при движение на подвижния състав , силно резонират и звука е убийствен - няма нищо общо със звука от движението на влак.Някой заменят корковите ленти с стиропорени , като едновременно оформят и насипа на трасето но без лента от твърд материал и корков (или друг) чакъл , не става -звука е способен да заглуши "sound" електрониката , била тя декодер или звуков генератор ,до трагични нива.
 голяма усмивка
Активен
eurostar
Сделки: (10)
Hero Member
Публикации: 582

N-scale, Era V+

Профил WWW
« Отговор #4 -: 18 Февруари 2008, 15:44:02 »

Лентичките на Noch са хубаво нещо, но са прекалено перфектни. А пък в действителност баластрата не е насипана равномерно и често закрива част от траверсите. Техниката на Toniemi е най-подходяща според мен и аз ползвам нея. В Европа има нови стандарти за железния път. Прилагам две снимки за илюстрация. Първо се полага един вид баластра като основа, след което се слага друг цвят баластра, която обгръща траверсите и следва заедно с тях наклона на виража. Освен това е задължително да има канавка за отвеждане на дъждовната вода. В повечето случаи цялото трасе е оградено срещу крави, елени и други заблудени същества, които могат в неподходящ момент да се окажат на линията (за българските макети оградата може да е срещу цигани, тръгнали да крадат контактната мрежа).
Активен
Gervasii
КЖМ - България
Сделки: (1)
Hero Member
Публикации: 1393

НО DRG IIb епоха София

Профил
« Отговор #5 -: 18 Февруари 2008, 15:57:38 »

по-принцип, може негри да се ползват за цигани, а най-честата гледка млки цигенета мъкнат калотки. това е шега но е актуално за БГ.
трябва да се прави разлика между трасета за TGV и конвенционалната железница в Европа и в България.
Активен
Adrian
Сделки: (151)
Hero Member
Публикации: 4514

Купи и ще ти олекне! DR/DB/BDZ 4-5 ep. HO София

Профил WWW
« Отговор #6 -: 18 Февруари 2008, 16:19:53 »

хаххехх...мн добре казано!
Активен
Voodoo
Сделки: (5)
Sr. Member
Публикации: 289

Макетирам в "HO" | VoodooNet™ Admin | .::Плевен::.

Профил WWW
« Отговор #7 -: 18 Февруари 2008, 16:53:49 »

[Малко Off-Topic] Честно казано си мечтая да се кача на "TGV"... намигване
Активен
muncho
Сделки: (8)
Hero Member
Публикации: 1215

НО - Радост за всяко око

Профил
« Отговор #8 -: 18 Февруари 2008, 17:41:21 »

А кво ще кажете за баластрата дето я продават ,готовата ,в буркани  ???
Активен
Gervasii
КЖМ - България
Сделки: (1)
Hero Member
Публикации: 1393

НО DRG IIb епоха София

Профил
« Отговор #9 -: 18 Февруари 2008, 18:30:56 »

аз съм се возил на почти всички скоростни влакове TGV, X2000, ICE и Pendolino.
возил съм се в кабината на TGV кефа е голям особено километража който варира от 298 до 315 км/час. мойто мнение че конфорта на Х2000 (там съм се возил биснес класа-нещо като в самолет със храна и напитки Малмьо-Стокхолм) и високата скорост на TGV би била най-добрата комбинация
Активен
pach
Сделки: (22)
Hero Member
Публикации: 7494

TT-идеалният мащаб! BGTT, БДЖ,

Профил WWW
« Отговор #10 -: 19 Февруари 2008, 09:41:50 »

А кво ще кажете за баластрата дето я продават ,готовата ,в буркани  ???
Ами едно време си беше именно такъв пресят корк , но на луди цени - за сегашната не знам намигване
Активен
NoHaB
Сделки: (7)
Sr. Member
Публикации: 254

N-Scale-Плевен-Стремеж към 5-та и 6-та епоха...

Профил
« Отговор #11 -: 19 Февруари 2008, 20:54:05 »

аз съм се возил на почти всички скоростни влакове TGV, X2000, ICE и Pendolino.
возил съм се в кабината на TGV кефа е голям особено километража който варира от 298 до 315 км/час. мойто мнение че конфорта на Х2000 (там съм се возил биснес класа-нещо като в самолет със храна и напитки Малмьо-Стокхолм) и високата скорост на TGV би била най-добрата комбинация

Ако щете ми вярвайте ама ти завиждам супер много...
Адски много обичам да се возя на влакове ама никога не съм имал във ТЖВ или нещо подобно....
Активен
Vlado
КЖМ - България
Сделки: (2)
Hero Member
Публикации: 3685

HO | IV, V, VI | БДЖ София

Профил WWW
« Отговор #12 -: 20 Февруари 2008, 11:39:53 »

Аз първоначално сложих една смес дадена ми като готова, която в последствие се оказа японска мазилка. Много добре стана, но отделните камъчета баласт са с една идея по-големи от необходимото. После взех насипен баласт от "Конрад" точно по размер. С него, размесен с Ц200 1:1 и понастоящем полагам баласта по релсовия път. Предимствата и на двата метода са, че става много реалистично. Недостатъкът - полага се на ръка и е много, ама много бавно. Иначе препоръчвам на всеки да слага баласта така. Мисля, че става перфектно.
Активен
br185
Сделки: (16)
Hero Member
Публикации: 500

HO 1:87/всички епохи без I/DB,OBB Велико Търново

Профил
« Отговор #13 -: 20 Февруари 2008, 23:29:25 »

Вижте този адрес.
http://www.youtube.com/watch?v=919ly6PTQlo
На немски е и аз лично от прикаските нищо не разбрах, но мисля че показаното говори само за себе си.
Междо другото този човечец от клипа има страшен макет. Направо е супер.
Активен
eurostar
Сделки: (10)
Hero Member
Публикации: 582

N-scale, Era V+

Профил WWW
« Отговор #14 -: 21 Февруари 2008, 01:24:18 »

Е това е точно техниката, за която Влади и Toniemi говореха и която аз също ползвам.
Активен
Страници: [1] 2 3 ... 18
  Изпечатай  

Отиди на: