zazo
Сделки:
( 13)
Hero Member

Публикации: 1717
Замърсеното тяло поддържа духа неспокоен.
|
 |
« -: 22 Юни 2010, 12:25:29 » |
|
Ще ми се малко да обсъдим и това приспособление. Ползвате ли и бихте ли ползвали? Какви и как ги разполагате? Аз лично не съм попадал на актуални продукти, а старите са ми много грубовати. А за симулиранте на маневрена дейност ми се вижда добра идея.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
EMPEROR
Moderator
Сделки:
( 5)
Hero Member

Публикации: 1944
HO | IV,V | DB,DR,DB-AG | София
|
 |
« Отговор #1 -: 22 Юни 2010, 12:44:49 » |
|
Аз лично не съм им фен... Да хубаво е недиректна намесата при маневри от страна на задмишковото устройство... но както каза доста са грубовати. По-скъп, но ефикасен начин ми се виждат електромагнитните куплунги с декодер, но като знам че не си фен на дигиталното управление, май май друг вариант не остава...
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
pavel75
Сделки:
( 12)
Hero Member

Публикации: 880
HO; V; BDZ, BG; София
|
 |
« Отговор #2 -: 22 Юни 2010, 12:56:42 » |
|
Аз гледах едно на Роко. Не ми се видя чак толкова грубовато, но само на снимка съм го виждал
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
pach
Сделки:
( 22)
Hero Member

Публикации: 7494
TT-идеалният мащаб! BGTT, БДЖ,
|
 |
« Отговор #3 -: 22 Юни 2010, 12:56:54 » |
|
Има и среден вариант, който впрочем го обсъждахме в някоя от съботите на клуба...май в че ТТата стана въпрос... Електромагнит, чиято котва повдига кръгче изрязано от траверсната скара, заедно със съответното баластиране - останалото е като при фабричните откачвачки. При добро баластиране в неработно положение не си личи дори къде е точно кръгчето, та се налага да се слагат съответните знаци като при фабричните откачвачки - там трябва да спреш това което искаш да се разкачи. Дигиталните автосцепки са перфектни, по-друга причина - позволяват разкачване буквално където и когато пожелаеш, просто защото не са обвързани с инфраструктурата (тоест не са по коловозите) а са монтирани на това което искаш да откачиш. Но на мен ми се виждат прекалено скъпи, макар че бих си сложил такива ако имам малък изпипан макет с малка гара (2/3 коловоза) и две/три четири композиции, които са ...например от първа епоха, щото там визията е от значение , за перфектна работа и кефа по такъв малък макет (или подвижна диорама ако щете) с малоброен подвижен състав е от друго естество. Всъщност част от този кеф е в дълговременната изработка на всеки детайл по него.Аз им се кефя, но предпочитам да са на фото... Но на среден и по-голям макет не бих си сложил цифровизирани автосцепки, защато накарая ще се объркам кое ( и на кой адрес) за какво е...  ПП.Това със самоделните електромагнитни откачвачки съм го избрал за моя макет.
|
|
|
|
« Последна редакция: 22 Юни 2010, 12:58:25 от pach »
|
Активен
|
|
|
|
topalov
Сделки:
( 1)
Hero Member

Публикации: 592
BG-CH-I; BGTT; III-VI еп.
|
 |
« Отговор #4 -: 22 Юни 2010, 13:06:16 » |
|
|
|
|
|
« Последна редакция: 07 Януари 2012, 22:09:41 от topalov »
|
Активен
|
|
|
|
zazo
Сделки:
( 13)
Hero Member

Публикации: 1717
Замърсеното тяло поддържа духа неспокоен.
|
 |
« Отговор #5 -: 22 Юни 2010, 13:11:07 » |
|
...но като знам че не си фен на дигиталното управление, май май друг вариант не остава...
Хаха, изпуснал си, докато беше в "почивка". Пречупих се и аз, няма връщане назад, а кефа да "надуеш" свирката е несравним. Това с електромагнитния куплунг ми харесва, като за една две маневрени машини, но не решава проблема ако искаш да разкачиш влака по средата.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Gervasii
КЖМ - България
Сделки:
( 1)
Hero Member

Публикации: 1393
НО DRG IIb епоха София
|
 |
« Отговор #6 -: 22 Юни 2010, 13:38:19 » |
|
за код 80 и 100 в НО на Weinert 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
topalov
Сделки:
( 1)
Hero Member

Публикации: 592
BG-CH-I; BGTT; III-VI еп.
|
 |
« Отговор #7 -: 22 Юни 2010, 13:43:14 » |
|
|
|
|
|
« Последна редакция: 07 Януари 2012, 22:07:57 от topalov »
|
Активен
|
|
|
|
EMPEROR
Moderator
Сделки:
( 5)
Hero Member

Публикации: 1944
HO | IV,V | DB,DR,DB-AG | София
|
 |
« Отговор #8 -: 22 Юни 2010, 14:03:21 » |
|
Хаха, изпуснал си, докато беше в "почивка". Пречупих се и аз, няма връщане назад, а кефа да "надуеш" свирката е несравним.
Това с електромагнитния куплунг ми харесва, като за една две маневрени машини, но не решава проблема ако искаш да разкачиш влака по средата.
Лилиииииииииии верно съм те изпуснал!  Да така е, върши работа предимно при локомотив-вагони... на определен брой машини (или всички, ако си чичко-паричко), но елиминира зависимостта от конкретни разкачвателни точки по макета, както каза Пламен.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
pavel75
Сделки:
( 12)
Hero Member

HO; V; BDZ, BG; София
|
 |
« Отговор #9 -: 22 Юни 2010, 14:10:04 » |
|
Нека и Владо си каже, но веднъж на неговия макет пробвахме такъв куплунг. Когато влака е в наклон въпросният куплунг "изпускаше" и вагона се разкачваше самоволно. Така, че и това може да не е идеалното решение.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
pach
Сделки:
( 22)
Hero Member

Публикации: 7494
TT-идеалният мащаб! BGTT, БДЖ,
|
 |
« Отговор #10 -: 22 Юни 2010, 14:12:01 » |
|
Това дето Дорян го показва е ВАГОНОИЗХВЪРГАЧКА, такава има например на Горна Баня , монтирана на спасителния коловоз - тук обаче става въпрос за откачвачки...  Топалов, не е нужно с отверка да бъркаш, има макети в първа епоха които си управляват разклоненията чисто ръчно и абсолютно механично - с едни ръчки с топки накрая , монтирани под макета ... Та може би имат и нещо подобно за разкачване на вагони, но то пак е свързано с определени точки (обикновенно в края им) на коловозите. Впрочем Зазко, ако ти е само да надуваш свирката, вчера ровейки се в едни стари френски списания (тук Gervasii май ще помага) за електроника от 2001 г. си намерих и електронна схема за имитация на дизелов двигател на локомотив, предназначена за аналогово управление. Обвързана е само със големината на захранващото напрежение (респективно скороста на модела) и е елементарна да се направи, подобно на звуковите генераторчета за парни локомотиви от още по - стари времена. Тоест остава и една свирка да намерим и ...не ти трябва DCC!!!  ПП. Вагоно откачвачка - средство за разкачване на вагони. Вагоно отбивачка - средство за спиране на вагоните в края на глух коловоз. Вагоно извъргачка - средство предизвикващо дерайлиране на вагони, при спасителни коловози или подобни . (тук п рофесионалистите да кажат, но съм запомнил от тях май , че става с ДО 40 км/час - при по висока скорост май няма да се спре от "ровенето по траверси и баластра" и ще направи голяма беля...)
|
|
|
|
« Последна редакция: 22 Юни 2010, 14:18:38 от pach »
|
Активен
|
|
|
|
nilfe
Сделки:
( 67)
Hero Member

Публикации: 762
H0 Епоха 1, 2, K.P.E.V. DRG - ВАРНА
|
 |
« Отговор #11 -: 22 Юни 2010, 14:14:37 » |
|
Ето ви пример за откачвачка на Флайшман профи. Елементарна е и лесно управляема, както ръчно, така и дигитално. Не е необходимо да нагласяш вагона точно на определено място. Преминавайки композицията над нея първата сцепка автоматично се разкача. Може да се ползва и моментно (ел задвижените) с натискане на бутон, но площа за откачане е голяма и не е необходима прецизност на позиционирането. Ръчна версия    Ел версия 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
|
pavel75
Сделки:
( 12)
Hero Member

HO; V; BDZ, BG; София
|
 |
« Отговор #13 -: 22 Юни 2010, 14:32:05 » |
|
...........Момчета прави ли ви впечатление, че Зазо пита за табелки по номерата на маневрите на Централна гара, сега пита за откачвачки...на къде ли се е запътил!?!?!!!! Да не е той спечелилият джакпота и да прави макет на Централна гара?
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Gervasii
КЖМ - България