Главен форум | Main forum > Железопътен моделизъм | Railway modelling
Въпрос за ОО мащаб
mitko0888:
--- Цитат на: BaHkaTa link=topic=2575.msg75453#msg75453 date=1332942754 ---...
Може би тук трябва да обясним какво означава всъщност 00/H0. Двата термина са Scale и Gauge. Първият обозначава мащаба а вторият означава междурелсието.
...
--- Край на цитат ---
Извинявай, ама тук хич не си прав. И двете са мащаб. И в стандартите си е записано точно кой какъв е. Едното си е 76, другото си е 87. Има разбира се и резлики при точната стойност на 3.5 мм и 4 мм за фут. (87.1, 76.2). В писаниците си по-горе се бях опитал да споделя набързо част от историята според някои документи.
А пък gauge H0 (релси 16.5 мм) можеш да използваш и за други мащаби, вж. табличката в NEM. Като и в H0 (1/87) можеш да имаш релси, по-тесни от 16.5 мм.
JesusBlack14:
На мен по принцип Е69 на пико не ми харесва. За мен Трикс е най-добрия модел от всичките :)
JesusBlack14:
http://www.youtube.com/watch?v=eL3kJE5lrhs
http://www.youtube.com/watch?v=iCneykAEs8A
:give_heart: Гледам че тази е DB. Бих си я купил :good:
BaHkaTa:
--- Цитат на: mitko0888 link=topic=2575.msg75457#msg75457 date=1332948342 ---
--- Цитат на: BaHkaTa link=topic=2575.msg75453#msg75453 date=1332942754 ---...
Може би тук трябва да обясним какво означава всъщност 00/H0. Двата термина са Scale и Gauge. Първият обозначава мащаба а вторият означава междурелсието.
...
--- Край на цитат ---
Извинявай, ама тук хич не си прав. И двете са мащаб....
--- Край на цитат ---
Подчертал съм необходимото по-горе.
Изписани по този начин означават Мащаб/Междурелсие Scale/Gauge. Това може да се види само в Англия. Не става въпрос за 00 и за Н0 мащабите по-принцип. Всички ги знаем. Но британците си имат изключения искат да са различни и успяват. Няма логика на опаковката на някой локомотив да има 00/Н0 и да се чудиш бах мааму тва в два мащаба едновременно ли е ?! Първото означава мащаба/второто е междурелсието.
За всички останали мащаби които са мешавица от всякакви други теснолинейни междурелсия си има съответни обозначения и те винаги са от една дума, а не от два символа който поединично си носят съответната стойност (било то за мащаб или междурелсие).
Н0 gauge в друг мащаб например 0 (1:48) се означава като 0n30 макар че за мен би било много по-добре да се изписва като 0/Н0 (бритиш стайл)
H0 scale в по-малак gauge например N се означава като H0e (Европа) или H0n30 (Америка) или H09 (Англия отново) което също би могло да да бъде Н0/N или 00/N. И много други теснолинейни умопомрачителни примери като Н0m, H0i, H0f или 00n12 от който нищо не ми става ясно. А друго би било Н0/ТТ или Н0/Z или 00/TT.
Ама защо да е просто като може да е сложно. В крайна сметка ще излезне че британците не са чак толкова глупави.
Моя пост беше с цел единствено да насочи тези от вас които виждат в ибей обявени неща като 00/Н0 (релси и стрелки) да не се притесняват и че ще си вървят с тукашните Н0 влакове.
--- Цитат на: gzo link=topic=2575.msg43918#msg43918 date=1278520794 ---Гледам, че в описанието на някои от релсите в Ибей се посочва мащаб ОО. Тъй като нямах представа на колко се равнява ОО попитах продавача и той отговори, че ОО = НО. Това ме озадъчи още повече, понеже същия продава и вагони в НО и ги е описал като НО...
--- Край на цитат ---
Продавача ти е отговорил напълно правилно защото когато се говори за релсов път се използва термина gauge и в случая релсите за мащаба 1:76 са в мащаб именно 1:87, докато при подвижния състав нещата са различни.
А относно втория ти въпрос там вече гледай кода на релсите. Има различен код например code 55, code 70, code 83, code 100 което показва протипно височината на релсата и се измерва в десетични инчове. Например код 83 е .083 от един инч. Старите пиковски П образни релси са най близко до код 100. Но дори да си купиш код 83 релси няма проблем да ги свържеш със специална конвертираща релса. Аз лично съм си купил от Жоро 2 такива преходни комплекта релси на Roco. От единия край са Пико П от другия край са профил код83.
Mixy:
Разликите в мащабите, използвани за моделите в Англия са продиктувани от по-малкия габарит на реалните влакове там. Затова, за да няма видими разлики между моделите по отношение на височина и ширина, мащабът се увеличава на 76 и 148 съответно за OO и N. Поне така е обяснено в каталога на PECO.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия