Главен форум | Main forum > Моята колекция | My collection
Автомобилната колекция на TANO
pach:
--- Цитат на: gzo link=topic=587.msg43491#msg43491 date=1277981677 ---
--- Цитат на: Daemon TT link=topic=587.msg43490#msg43490 date=1277981563 ---Мат лак предполагам че реши проблема ,на Revell или на някоя друга фирма за модели
--- Край на цитат ---
Предполагам е безцветен ?
--- Край на цитат ---
Да, по презумция - това му е точно задачата - без да променя покривания цвят, премахва бликовете за фотото и очите...
Жоро:
--- Цитат на: gzo link=topic=587.msg43489#msg43489 date=1277981342 ---Гледайки всички тези лъскави автомобили се питам дали има някакъв способ за заличаване лъскавостта на пластмасата за да изглеждат напълно реални ? С какво ли би могло да се намажат за да се скрият бликовете тъй характерни за изделията от пластмаса ?
--- Край на цитат ---
Нещо тука не ми се връзва. Не знам някой, който да тича с шкурката да матира автомобила си. Напротив, лъска го с пасти, та да свети отвсякъде.
А ако ни дразни, това че моделът не е боядисан, а пластмасата е с оцветител, то тогава си има бои и аерографи. Пръскаме и сме щастливи :buba:
ivo:
Dullcote lacquer / Glosscote lacquer na TESTORS :)
--- Цитат на: gzo link=topic=587.msg43489#msg43489 date=1277981342 ---Гледайки всички тези лъскави автомобили се питам дали има някакъв способ за заличаване лъскавостта на пластмасата за да изглеждат напълно реални ? С какво ли би могло да се намажат за да се скрият бликовете тъй характерни за изделията от пластмаса ?
--- Край на цитат ---
gzo:
--- Цитат на: Жоро link=topic=587.msg43496#msg43496 date=1277989468 ---
--- Край на цитат ---
Нещо тука не ми се връзва. Не знам някой, който да тича с шкурката да матира автомобила си. Напротив, лъска го с пасти, та да свети отвсякъде.
А ако ни дразни, това че моделът не е боядисан, а пластмасата е с оцветител, то тогава си има бои и аерографи. Пръскаме и сме щастливи :buba:
--- Край на цитат ---
Защо да не ти се връзва ? Аз например се стремя да придам максимална достоверност на модела и много ценя труда на колеги с подобен прохват. Като погледнеш на снимка да не можеш да прецениш дали гледаш истинска машина (обект) или нейно умалени колие. Според мен специално бликовете на пластмасата обезмислят целия труд по макета. Особено издайнически са гумите на автомобилите (понеже конкретно говорихме за автомобилите на Тано). Никъде в природата не съществуват Чавдари, Мадари,Ифи и тем подобни таратайки с лъщящи гуми и пастирани кабини.
Прекалената чистота и блясък на моделите се набиват на очи и пречат на илюзията за нещо истинско.
В момента експериментирам състаряване по естествен начин, чрез илагане на атмосферни условия съчетани с влиянието на почвите . За съжаление този метод не е удачен за изделия с лошокачествена пластмаса.
Ето тук на този пластмасов обект съм се опитал да имитирам матиране и ръжда и ми се е получило. Преди интервенцията елемента беше лъскав и с бликове, а сега е просто един стар ръждив метален елемент на бойна машина....
В това се състоеше и смисъла на въпроса ми дали ползвате естествено състаряване ? С какво да се намажат за да се предизвика хим. поцес ? С мат лак и баба знае.
pach:
По този въпрос както вече си разбрал , няма две еднакви мнения (сега ще те наскачат "борците" против реализма :sarcastic:).
Много малко от приятелите се занимават със състаряване, но напоследък и това се визприема като едно приятно занимание с хобито. Още повече че така наистина моделите (взети от природата :lol: :lol: :lol:) изглеждат съвсем като истински (реализъм не е мръсна дума за всеки...).
Има обаче и следният доста добър лаф:
"- ПРи тая цена на модела, времето което съм го искал, и красотата с която се сдобих - ми не ми дава сърце да го "състарявам !!!".....
или пък:
"- Ами хората по света си имат по 40 хопера и нямат нищо против композицията им да е максимално истински изглеждаща, но аз има само два и за сега ще си ги карам като нови!!!"
В крайна сметка 99 % от хората тук възприемат реализма в една по-слаба или по-силна степен, като това е преценка на всеки индивидуално. Никой не натрапва мнението си на другите (с изключение което само потвърждава общата атмосфера) и уважава желанието на другия, не зависимо дали са състарени моделите или "лъщят".
В състаряването Иво (май) е най-привърженик, но и Шатци например си е нашарил някой вагони с графити дори.
Впрочем това с естественото състаряване не е най-удачното решение но щом на теб ти харесва... :hi:
Иначе си има целя плеяда патинатори, моделни бои и друуги техники за "състаряването" и това е една от допирните ни точки със стендовия моделизъм. Но дори там (при стендовиците) няма две еднакви мнения... :scratch_ones_head:
А за осталото питай "баба ми"... :pleasantry: :pleasantry: :pleasantry:
;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия