Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Похвалете се с вашия макет | Show us Your layout

Макет на gzo в НО

<< < (13/19) > >>

prognosis:
Realy nice and realistic!

gzo:

--- Цитат на: prognosis link=topic=2593.msg67425#msg67425 date=1321280142 ---Realy nice and realistic!

--- Край на цитат ---

This is just the beginning  :spiteful:

gzo:
Споделям опита си с правенето на най-пипкавата част от всяка сграда на макета, а именно покрива. От неговия изглед до голяма степен зависи дали ще ни се получи хубава сграда или просто барака. Казвам до голяма степен, защото обикновенно нивото на повечето макети е по-ниско от човешкия ръст и човешкото око наблюдава всичко от птичи поглед (къде е Никито да ме поправи на "птичи полет"  :haha:) и ефектите/дефектите на покрива са едно от първите неща правещи впечатление на наблюдателя.
Ще представя работа с 3 основни материали с които аз работя: картон, плоскости Симона и готови покривни панели от Аухаген.

1-Преди да посегна към материала за самия покрив, предварително правя една конструкция от картон, която да ползвам за т.к. чернова работа. Това ми дава възможност да хвана точния ъгъл за да ми се напаснат отделните парчета от покрива. Тук мога да греша колкото си искам без да харча от ценния материал, който съм подготвил за окончателния покрив. Ако ми дойде къс, просто му долепям удължение или му щраквам по една скоба с телбода за по-бързо, ако пък ми дойде по-дълъг просто си режа с ножицата до нужната дължина. Това ми дава възможността триизмерно да огледам дали в крайна сметка покрива ще стои естествено на сградата. Гледам някой колеги, които са по в час с разните му там програмки, че правят всичко това на триизмерен модел в компютрите си, но в крайна сметка "черновия" покрив си е друга работа, че освен 3-те му измерения може и да се пипне с ръка.

2-След като вече имам сигурен ориентир за работа пристъпвам към кроенето на плоскостите за окончателния покрив. Снемам на готово
размерите от черновата си работа, а мога и да ги ползвам направо като шаблони.

3-Чертая и режа. След което следва излапване на ръбовете за да може ъглите да се затворят (казано най-просто)

4-След излапване на ръбовете ги мажа с лепило и чакам за кратко за размекването им. Притискам ги като за няколко минутки ги имобилизирам в нещо като калъп направен от една дъска с 4 пирончета. Това ми гарантира, че от натиска нищо няма да се изметне и залепи накриво. Така се вклиняват в калъпа, че мога да натискам силно и да съм сигурен, че са бетон.

Ето как изглежда цялата технология описана до момента......

а) с плоскости от Симона дебели 3-4 мм. На обърнатата плоскост добре се вижда излапването на ръба за което говорех. Дори и да е леко вълнообразно, няма значение щом ръба горе си е прав. Колкото по-дебел е материала толкова излапването трябва да е по-дълбоко.

б) с плоскости от Аухаген. В случая баш тези с кат. номер 41 611 осигурени със съдействието на Марио  :good:

в) Хоп...и покрива е почти готов

г) Само за сравнение как стоят един до друг керемирено-пластмасов и етернитово-картонен покрив...

д) Технологията и опита позволяват и по-сложни констукции...

е) А ето и черновия покрив от картон на който добре се вижда, че съм бъркал и поправял размерите...

Следва и още една процедура по придобиване на окончателен въд на покрива преди да кацне на сградата, а именно състаряване. В случая керемидите се минават с разреден разтвор от черен акрил и се забърсват преди изсъхване. Накрая изглеждат сякаш са изпечени от старост. Капаците по ръбовете се минават с гъст бял акрил за да се имитира замазка с киреч. Владовите покриви добре илюстрират последния етап от работата по покрива така че аз съм до тук....

niki:
 ;D :good:Така е за погледа)))) как се гледа само с едно око/другото е на 180  градуса от първото, тогава и  в мащаб 1 пак нищо няма да се види))))))) :drinks:

gzo:
Колеги, качвам скица на коловозното развитие на гаричката си с молбата за помощ за сигнализацията. Интересува ме къде и какви светлини се поставят за да отговори макета на реалната организация на движението. Мерси !

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия