Имам един въпрос - сдобих се с формички за отливка на скали (гумени) на Noch. Въпросът ми е дали трябва да се мажат с нещо преди наливането на гипса. И дали трябва да е гипс или някакъв друг материал? Някой има ли опит с такива неща? Инструкциите са само на немски и не съм много наясно какво да правя.
Ако са гумени би трябвало да се отлепват при огъване.
Дори и да се отчупи нещо от гипса , тъкмо скалата ще стане по-различна от предната.
Гипс разтворен както си трябва, в правилното съотношение гипс към вода, за да стегне за 10-тина минути, без да се пресича.
Тогава имаш около пет минути преди да спре да тече от съда към формата - време достатъчно да излееш няколко форми.
След 15-тина минути го вадиш внимателно от формата и гжо оставяш да съхне поне 24 часа.Характерно - ако е на вестник , пуска много вода , след изсъхването става снежно бял и лек като перце (съответно лесно се чупи ).
Това е.
Не мажи формата с масла или олио защото попива в гипса и след това гадно се боядисва и т.н.
В краен случай ползвай тънък слой вазелинова паста , която не навлиза толкова агресивно и по-лесно се изчиства от него, но не виждам смисъл.
Само не помня съотношението гипс във вода - ама мисля ,че Шатси трябва да се произнесе по този въпрос.Или ходи чети в строителните форуми или направи си сам.
Все пак гипсовите корнизи съм си изливал преди 30 г...