Ще се върна няколко страници назад към въпроса за сигнализацията по прелезите.
През пролетта бях качил снимка на прелеза до спирка Арковна (по линията Шумен - Комунари) тук:
http://www.railwaypassion.com/forums/index.php/topic,3418.60.htmlКакто се вижда, новата сигнализация е от типа с луннобялата светлина, но не това е интересното в случая. При преустройството на прелеза, освен сигнализацията с двете червени и луннобялата светлина, бяха монтирани още два "светофара" на около 50-100 метра преди прелеза - от всяка страна по един. Минавам сравнително често оттам, но поради малкия брой влакове в този участък (май са само 2 чифта на ден) много рядко ми се е случвало да засека преминаването на нещо по релсите. Само веднъж се случи тези допълнителни "светофари" да показват нещо - мигаща жълта светлина. В останалите случаи не светят.
Въпросът ми е: какво точно показва мигането им и защо не съм ги срещал другаде? Предполагам, че дублират мигащото червено, защото прелезът е в завой (буквата S). Но макар и рядко ми се е случвало те да не светят, а червеното да мига - т.е. жълтите или показват нещо друго, или по някаква причина не са работили в момента.
Сега, вероятно заради пълното прекъсване на движението в този участък, бариерите са демонтирани, а светлинната сигнализация е покрита с найлон. На съседния прелез, между спирка Партизани и Комунари също. Ето така изглежда този допълнителен светофар, но с чувал на главата