gregary, някой беше казал, че преди да пръскаш с аерограф, трябва да хапнеш доста кисело мляко. Купи си различни млекца - те имат различно оцветяване на кофичките. Не само бяло. След като ги изядеш - тренираш върху тях. Като ти хареса - върху моста.
Грундът скрива предишния цвят, особено ако е бил с някакви шарки. Или пък ако ръкоделстваш нещо, след грунд се вижда хубаво какво има да довършваш преди боята. В твоя случай мисля че няма да ти трябва.
Във всички случаи трябва добре да се измие (преди боядисване, преди грунд и т.н.). Не знам дали спирт е най-доброто - старата боя може да се измие или да набъбне. Но с водичка и "веро" става идеално. След това подсушаваш с хартиена кърпа, може и с въздух да го издухаш (от аерографа, без боя), ако има дълбоки дупки.
Боята във всички случаи трабва да я разредиш. Препоръчвам ти акрилна, особено за евтините аерографи. Разреждаш докато стане "като мляко". Много важно е преди това да разбъркаш хубаво боята в кутийката. С бъркалка - напр. дървен шиш - един голям пакет за един лев. Бъркаш хубаво по дъното и по ъглите на кутийката. След това с клечката си капваш - отсипваш някъде другаде молко боя и там си я разреждаш и пръскаш. Аз ползвам детска палитра за рисуване - пак по 1 лв, има доста гнезда по нея. Акрилната я разреждам само с вода, може и с фирмения резредител (ама на мен ми се вижда скъпичък и не видях смисъл от него, ползвам го само за миене след боята).
2 атм. мисля че са достатъчни, може и по-малко. Трябва да оттренираш да натиснеш първо за въздуха и после да дръпнеш за боята (със спусъка/копчето), ако натиснеш в задно положение може да се изплюе независимо какво е налягането.
След това е важно миенето - веднага след боята изпръсквам два - три пъти само разредител (по малко на дъното де, не цял резервоар), след това бъркам с една четка (в дъното на резервоарчето, в разредителя). Накрая вадя и бърша само иглата. Разглобявал съм го и целия, но обикновено няма смисъл.
Както ТАНО писа - доста време се готвиш, маскираш, и т.н., след това пръскаш за секунди (няма и минута), след това пак почва миене и чистене. После може и да повториш. Така че уискито не пречи.
ПС: Това горното го тренирам само от три месеца, като реално съм изпръскал един тендер (и съм страшно доволен от резултата), но май това е цялата философия. Иначе, освен кофичките, пръсках и дъски, врата, стена и т.н. Боята ми е акрил на ММ, разреждам с вода, за чистене ползвам Мr tool cleaner 400 и съм доволен от него. Аерографчето ми е от "10 долара" и - въпреки всичко писано по въпроса - работи без забележки.