Привет Стиви!
Накратко за Kleinbahn:
Положитерни черти:
1. Доста евтини - съотношението- качество цена е отлично!!!
2. Само там можеш да намериш модели на австрийските железници, които другите фирми не правят или вече не произвеждат.
3.Има редки модели на стари български вагони, разбира се с логото на Австрия...
4.Чудесни куплунги - и функционални и оптично изящни...
5.Резервни части има дори за модели произведени преди 30 години!!!

6.Добър сервиз.
7.Доста евтини и прилични са обръщателите и при това могат да се монтират направо на масата или плота т.е. не трябва да правиш отвор.
Негативни моменти:
1.Много са леки, особено вагоните и може лесно да дерайлират, АКО релсите не са поставени като хората и не са спазени правилата за МОДЕЛНО развитие на жп трасето. Не е проблем обаче да се утежнят вагоните, даже и за начинаещи.
2.Част от магазините, респ. сервизите не продават в чужбина и не дават съвети на хора извън Австрия.
3.Повечето от локомотивите са с посредствени ходови качества, особено що се отнася за ниските скорости в маневрения сегмент...
4.Детайлността на някой от локомотивите е доста ниска от съвременна гледна точка, но е въпрос на вкус и предпочитания.
Тук пиша, че няма дървено желязо - хем супер детайлност, хем да е супер издържлив. Може да прочетеш това и от чичо Ти Бест Риперов тук във форума! Но това е въпрос на избор....
5.Релсите са допотопни.
Имам доста вагони и някоя и друга постройка, както и обръщател от Kleinbahn. Кефят ме. И доста каталози.
Някой ден мога да Ти покажа нещо. При предварителна уговорка!

Тук съвет за оцеляване в (жп) моделното пространство. Бъди готов за финансови загуби, докато се научиш кое къде да намираш и най-вече кое е добро и подходящо за Теб. Щото на едни им харесва едно, на други друго В ЕДИН И СЪЩИ МОДЕЛ. И това, че са доста по-големи от Теб и имат 1000 вагона и 200 локомотиви, не ги прави автоматично разбиращи от ВСИЧКО. И най-паче - този на когото нещата са минали през ръцете и очите, може мнооого по-добре да Те посъветва или сподели нещо от този, който е правил отлично хиляди други неща, но не и това което Те интересува в момента.

Същото е и при стендовите моделисти. Там истински шампион по самолети може да се опита да Ти дава съвети - как се боядисват фигури - Повярвай ми, това са два СЪВСЕМ РАЗЛИЧНИ СВЯТА....

Те това е. Приключвам темата. Не мисля да пиша повече по нея! За Kleinbahn ;Dде

УСПЕХ!!!

П.П. Ако ще купуваш локомотив, най-добре ще е да го държиш първо в ръцете си и да го видиш как ходи.те. не купувай локомотив KLEINBAHN насляпо...За вагоните можеш да се жертваш наизуст...