Марио, Митко, привет и благодаря за включването.
Откъде тръгна цялата идея да питам нещо толкова всеобхватно - зачетох се в темата за макета на Best Ripper, който споменава как от три мащаба минава само към H0 без макет и т.н. (да не преразказвам), а Liro (Миро адаша) споменава в същата тема защо е избрал H0, а именно заради нивото на детайл. Та ми се искаше някой да сподели повече от мотивацията си, защо е избрал един мащаб пред друг. Следейки форумът редовно, знам и на Марио концепцията за FREMO модулите, който на практика е най социално-разнообразен вариант да се практикува хобито и според мен, но нямам тази възможност поради ред причини

Следя с особен интересн и новото начинание на TANO, чийто макет в H0 и цялостен подход най-много се доближава до начина по-който гледам на хобито.
Инак ако трябва да опиша "идеалния" си макет то до голяма степен съвпада с принципната схема на макета на TANO в H0 - две гари една над друга, със сигнализация и възможност за много маневриране (манврирането ми е фокус, затова загледжам, от години, ESU Engineering локомотивите), затова и загледах именно този стартов пакет - иначе разкачането трябва да го мисля с разни разкачвачки под релсите. От маневрирането следва и епохата - 4/5 за да е най-реалистична ситуацията, въпреки, че ме влекат визуално все нещата в 6та епоха. Смемата е подходяща за един оператор, както и все пак наредените влакове има къде да "отиват" - затова е и втората гара. Отделно хич не ми харесват стрелки с огромен ъгъл на отлнонение, а в H0, както повечето сме виждали в клуба, това удължава доста коловозното развитие и гарата става дълга почти колкото ми е диагонала на стаята.
Та стигнах до момента, в който почти да няма локомотив, който да искам да имам в N на SBB и започнах да се чудя за мащаба :D
Но все си мисля, че това са етапи от хобито през които всеки захванал се по-сериозно, в един момент, преминава.