Автор Тема: Да попитам по-опитните и знаещи!?!  (Прочетена 935548 пъти)

gregary

• Trade Count: (37)
  • Hero Member
  • Публикации: 2043
  • Рейтинг: 1437
  • SBB, BLS, RhB, DB, БДЖ
Re: Да попитам по-опитните и знаещи!?!
« Отговор #2445 -: 28 Януари 2018, 19:52:53 »
   Имам траф Пико FZ1. Знаете, че го дават с изходящ 16 V АС. На мен точно толкова ми трябва.
Обаче го замерих с двата мултицета които имам. Електронният ми дава 17,50 - 18,50 V AC (варира), а този със стрелката ми дава...+16 V AC, но не знам дали гледам правилната графа  :)

Кое ли е вярното? Склонен съм да вярвам на трафа, а мултицетите са 'куча марка', но... Възможно ли е трафа да даде повече мощност?
Страх ме да не изгоря едно моторче  на което му дават max. 16 V AC.

Ето една снимка:

toniemi

• КЖМ - България
  • Trade Count: (18)
  • Hero Member
  • Публикации: 4818
  • Рейтинг: 648
  • Направи си сам и ще ти олекне! HO,Z Само БДЖ
« Отговор #2446 -: 28 Януари 2018, 20:07:04 »
Е,пусни моторчето,няма да игори,все пак раликата е два волта,а и при товар сигурно ще падне на шестнайсе волта  :yes:

mitko0888

• Trade Count: (35)
  • Hero Member
  • Публикации: 2437
  • Рейтинг: 1036
  • H0, еп. I, II, III, IV, София
    • Снимките ми ...
« Отговор #2447 -: 28 Януари 2018, 21:23:39 »
Къде го намери това моторче за променлив ток?

На моя FZ2 му измерих точно 18.45V с два цифровеиуреда - единият е по-простичък но точен мерил съм го), другият е TrueRMS и е доста по нов, показаха еднакво. След това го натоварих с почти 400мА (47 ома) и падна само на 18.1V. Много як траф, макар че FZ2 e само за 1А.

ако връзваш нещо за 12В, което издържа 16, по-добре не му пускай 18.5. Ако е за 16, сигурно ще издържи и повече. Ако е магнит за щракане на нещо - няма проблеми. Драсни за какво "моторче" става дума.

gregary

• Hero Member
  • SBB, BLS, RhB, DB, БДЖ
« Отговор #2448 -: 28 Януари 2018, 21:31:43 »
Цитат на: mitko0888 link=topic=268.msg110522#msg110522 date=1517167419
Драсни за какво "моторче" става дума.

За моторчето на това:
https://www.brawa.de/en/products/h0/funiculars/6331-titlis-cable-car/

Вчера го пуснах за около 5 сек. и го изключих. Достраша ме...

п.с. Виж ПДФ-а

dred77

• Trade Count: (2)
  • Sr. Member
  • Публикации: 392
  • Рейтинг: 337
« Отговор #2449 -: 28 Януари 2018, 21:46:00 »
 Ако на платката има 4 диода в грец, спокойно можеш и с 12v dc да го захраниш, няма значение поляритета.

Rado

• Trade Count: (0)
  • Full Member
  • Публикации: 151
  • Рейтинг: 89
« Отговор #2450 -: 28 Януари 2018, 22:52:46 »
Цитат на: gregary link=topic=268.msg110520#msg110520 date=1517161973
...
Електронният ми дава 17,50 - 18,50 V AC (варира), а този със стрелката ми дава...+16 V AC, но не знам дали гледам правилната графа  :)

Кое ли е вярното? Склонен съм да вярвам на трафа, а мултицетите са 'куча марка', но... Възможно ли е трафа да даде повече мощност?
Страх ме да не изгоря едно моторче  на което му дават max. 16 V AC.
...

Сигурен ли си, че моторчето е AC? От PDF-а се вижда, че с 16V AC се захранва платката, но това не означава, че моторчето е за променлив ток. Твърде вероятно е на платката да има изправител, а може би и стабилизатор и моторчето да е 12V DC (тук само предполагам).

Относно уредите - по скоро вярвай на цифровия. Напълно възможно е трафа да вади по-виско напрежение от номиналното, особено без товар.
А доколкото успявам да видя от снимката, уредът със стрелката показва 23V AC, което означава, че не трябва да му вярваш и...  че наистина не гледаш правилната скала :)
(При зададен обхват 50V трябва да отчиташ по черната скала до с означения от 0 до 50)

mitko0888

• Hero Member
    • Снимките ми ...
« Отговор #2451 -: 28 Януари 2018, 23:21:35 »
Едва ли ше отгатнем какво ще стане ако на платка за 16 волта подадеш 18.5. Най-вероятно - нищо страшно. Но знае ли човек, има някаква електроника на платката, потенциометър за скоростта. Пусни някоя снимка на платката от двете страни, да видим колко е страшно.

gregary

• Hero Member
  • SBB, BLS, RhB, DB, БДЖ
« Отговор #2452 -: 28 Януари 2018, 23:25:48 »
Благодаря на всички включили се!
Престраших се и го пуснах - всичко е наред!  :drinks: :hi:

pach

• Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • Публикации: 12377
  • Рейтинг: 1338
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
« Отговор #2453 -: 29 Януари 2018, 10:52:25 »
 До сега не съм видял траф, особено от вида FZ-1 (2) който
да дава точните напрежения. Винаги са отгоре поне с волт.
Обикновенно като се натоварят падат на номиналните и там
вече "държат" . Впрочем ако замериш и DC- регулируемото му
ще видиш, че "перка" чак до 14 волта. Това е още една причина
да не карам влакове на максимална - хем скоростта е далече
от моделната ( стрелите не ме кефят), хем така не товаря излишно
 моторчетата!
Пък и да не забравяме, че трафовете са в пряка зависимост от
напрежението подадено на първичната намотка - у дома е от години ~ 239v AC!!!
 :hi:

svetljjjo

• Гост
« Отговор #2454 -: 29 Януари 2018, 22:06:45 »
променливото напрежение за разлика от постоянното има амплитудна и ефективна стойност на напрежението
уреда мери амплитудната стойност а на трафовете се отбелязва ефективната .Това е тази стойност която отговаря на мощтноста която може да отдаде постоянно напрежение със същата стойност върху еднакъв товар или нещо такова беше  ;D

Rado

• Full Member
  • Публикации: 151
  • Рейтинг: 89
« Отговор #2455 -: 30 Януари 2018, 22:48:54 »
Тъй като темата е "Да попитам по-опитните и знаещите", а не "Да заблудим по-неопитните и незнаещите" ще си позволя да не се съглася с написаното в предния пост.
И двата уреда на Грег измерват ефективна стойност на синусоидално променливо напрежение. Просто единият уред (вероятно този със стрелката) не измерва точно, затова показанията са толкова различни.
Синусоидално променливо напрежение с ефективна стойност 18,5V има амплитудна стойност около 26,2V.

dred77

• Trade Count: (2)
  • Sr. Member
  • Публикации: 392
  • Рейтинг: 337
« Отговор #2456 -: 31 Януари 2018, 00:23:58 »
 При тези стрелковите, се мери като се раздели обхвата на броя деления /коеф./, и се умножи по показанието /дано не греша, че това си го спомням от  "ОЕ" преди  20тина години/. Според мен тоя стрелковия дава 25v (50/10x5)- гледам тая червената скала, и да ,би трябвало да мери ефективна стойност. Може да е неверен, лесно може да го провери колегата на обхват 250 в контактчето :).

gzo

• Гост
« Отговор #2457 -: 31 Януари 2018, 16:19:06 »
Цитат на: Rado link=topic=268.msg110548#msg110548 date=1517345334
.... Просто единият уред (вероятно този със стрелката) не измерва точно, затова показанията са толкова различни.
....

Зависи от положението на уреда. Тези със стрелките при легнало положение мерят едно, а при изправено положение с малко отклонение. Затова е и онази врътка в средата под скалата. Уреда се поставя в дадено положение след това се засича нулата и чак тогава се замерва. Поне тъй ни учеха в школата за парашутисти радиотелеграфисти  ::)

pach

• Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • Публикации: 12377
  • Рейтинг: 1338
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
« Отговор #2458 -: 31 Януари 2018, 16:30:10 »
Еееееея, най-после един да се усети!!!!
 :clapping: :clapping: :clapping:
Стрелковите уреди, съответно на скалата си, има обозначение за работното положение. Във всяко друго не гарантират данните си.
Винта в средата за настройка на на нулата, не нулира електрическите параметри а само намества стрелката
на точното и местоположение върху нулата преди измерването.
( обикновенно след транспорт).
...пък и вътрешното му съпротивление на този също предполага доста относително грешни показания.

ПП. Стана вече проблемно не да обяснявам(е) какво е телефон
с шайба...ами вече и телефон с бутони, някои го гледат с неяснота.
Ама то така, щом обясняват че щом имало Гугъл, вече не били
нужни знания, ами мобилност и креативност. Това е цитат от вчерашните новини по телевизиите!!!!
 За каква креативност не е ясно ако нямаш базови знания или ...кой попълва Гугъл със знания щом на нас не ни трябват!???
 :sarcastic: :sarcastic: :sarcastic:
« Последна редакция: 31 Януари 2018, 16:31:47 от pach »

mitko0888

• Hero Member
    • Снимките ми ...
« Отговор #2459 -: 31 Януари 2018, 17:46:26 »
Шъ извинявате ама и двамата сте в грешка. Дали е прав или е полегнал на ТОЗИ уред му е все тая. Както и на всички, на които не им е написано изрично дали работят прави или легнали. От доста време стрелковите системи в света са балансирани, така че няма значение в какво положение са и на скалата не им пише нищо.
А ако е написано да работи хоризонтално е възможно да греши ако се изправи вертикално. Ако обаче е направен да работи вертикално, най-вероятно ще работи идеално и полегнал, както и в каквото и да е положение, особено ако скалата му е линейна за DC.

Специално уредчето от снимките на Грег не е никакъв уред, а става само за пробник дали някъде има напрежение  или не. Абсолютно същия съм купувал за 3 лв. от един пазар, може да се купи и за десетина евро от чужбина. Преди десетина години е правен от китайците с точни съпротивления (1%). След това минават на 10%. В гугъла ги има схемите от различни години. Все тая какъв е и от къде е купуван, защото на този улед самата изм. система си показва каквото тя си реши.

Цифровите си мерят достатъчно точно и са около 10 лв. и до колкото виждам (и до колкото и аз измерих на моя пиковски траф) този от снимката си показва точно това което трябва.
« Последна редакция: 31 Януари 2018, 17:48:03 от mitko0888 »