Автор Тема: Да попитам по-опитните и знаещи!?!  (Прочетена 969615 пъти)

Vlado

• КЖМ - България
  • Trade Count: (2)
  • Hero Member
  • Публикации: 5625
  • Рейтинг: 660
  • Красотата е в детайла!
Re:Да попитам по-опитните и знаещи!?!
« Отговор #195 -: 08 Декември 2009, 16:00:20 »
Благодаря на изразилите мнение по въпроса, но всъщност се оказа, че имало съвсем простичко решение, споделено с мен от Васко, а именно - увива се тънък меден проводник (0,3мм) около свредлото и така се ползва спокойно с по-широка цанга. С това смятам проблемът ми за приключен! Още веднъж благодаря за оказаното съдействие! :)

pach

• Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • Публикации: 12380
  • Рейтинг: 1340
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
« Отговор #196 -: 08 Декември 2009, 16:10:50 »
Цитат на: Vlado link=topic=312.msg32338#msg32338 date=1260280820
Благодаря на изразилите мнение по въпроса, но всъщност се оказа, че имало съвсем простичко решение, споделено с мен от Васко, а именно - увива се тънък меден проводник (0,3мм) около свредлото и така се ползва спокойно с по-широка цанга. С това смятам проблемът ми за приключен! Още веднъж благодаря за оказаното съдействие! :)

Добре де , ако нямаш тънък меден проводник,
навиваш алуминиево домакинско фолио...
 :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Vlado

• КЖМ - България
  • Hero Member
  • Красотата е в детайла!
« Отговор #197 -: 08 Декември 2009, 16:40:17 »
Абсолютно! Ще пробвам и по двата начина. Благодаря! :)

br185

• Trade Count: (19)
  • Hero Member
  • Публикации: 534
  • Рейтинг: 4
  • HO 1:87/всички епохи без I/DB,OBB Велико Търново
« Отговор #198 -: 08 Декември 2009, 19:11:18 »
 И аз имах същия проблем само, че за малко по-голямо свредло-0.8мм. Докато не си направих цанга за него, надявах на опашката му изолацията на меден проводник с подходящ размер. Това обаче води неминуемо до леко биене особено при големите скорости с които се въртят патронниците на машинките (на моята е 8000-30000 об/мин).

Най- дясната цанга е правената от мен. Отворът е 1мм като захваща стабилно свредла до 0.7мм. Възможно е да се направи такава цанга и за по-малки свредла, но освен стругарската работа се изисква и намесата на нишкова ерозиина машина. Процепванията на цангата са по 0.25мм колкото е диаметърът на нишката на машината (има и по-дебели и по-тънки нишки). Предвид малкия диаметър на свердлото най-удачният вариант според мен е закупуването на специално свредло с тънка работна част и опашка с голям диаметър (мисля че са по 3мм). Работната част на такива свредла обаче е късичка и ако пробиваш по-дълбоки отвори може да не стане.
« Последна редакция: 08 Декември 2009, 19:15:19 от br185 »

XRISTO

• Trade Count: (18)
  • Hero Member
  • Публикации: 2447
  • Рейтинг: 12
  • НО - III-IV епоха,DB и DR Ловеч
« Отговор #199 -: 08 Декември 2009, 22:50:13 »
Винтоверта не лови ли дребосъци?От личен опит мога да кажа, че ако се окачи свредло под 2 мм. на стандартна дрелка, вероятността да се счупи е 50:50. По-добре е или с дремел (неудобен за захват) или с винтоверт, при него контрола е по-добър отколкото при стандартна дрелка.  :good:

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #200 -: 09 Декември 2009, 08:44:15 »
Принципно и на практика, за да увеличиш шансовете на малките свредла да оцеляват (75/25 %) при пробиване е хубаво да не се ползват инструменти "на ръка". Желателно е дрелката , дремела, минидрила дори да са закрепени на стойки които осигуряват вертикално движение по оста на пробиващия инструмент. А ако закрепиш детайла който ще пробиваш, неподвижно или поне на перпендикулярна повърхност спряма инструмента, вероятността да оцелее тънкото свредло нараства на 90%!!!
Така не се дава шанс на изкривяване по време на работа , от грешен поглед, натиск не по оста на инструмента и т.н. които са основните фактори за счупването на свредлата.
Ползвам от години стойка както за голямата електродрелка (която е и ударна) , така и за "дремела" (ако той е със удължително жило е още по-добре), а също дори за минидрила на 12V от конрад . В конрад стойката за него макар и с детски изглед (то и дрила си е такъв...) върши много добра работа.
Препоръчвам ви да се оборудвате с подходящите инструменти за работа , защото всичко останало си е не "майсторлък" а чиста мъка , разочарование ииии...не на последно място излишен разход на нерви и средства.
 ;D ;D ;D

lubomir

• Гост
  • Trade Count: (0)
« Отговор #201 -: 09 Декември 2009, 08:59:20 »
"Инструмента е 50% от майсторлъка!" ;D

Vlado

• КЖМ - България
  • Hero Member
  • Красотата е в детайла!
« Отговор #202 -: 09 Декември 2009, 09:10:55 »
Пламене, дай номер на стойката в "Конрад", защото много искам да се сдобия с такава за извършване на наистина прецизна работа.

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #203 -: 09 Декември 2009, 09:46:52 »
Ама аз изхвърлих опаковката още преди година  :blink:(тя май така и не е от каталога, щото си е китайска! :prankster:
Отиваш в магазина на Конрад, постоянно се продава , скоро пак някой си купувА, значи има. Разглобена е и опакована в блистер - всъщност тя май струваше 7,56 лв а минидрила бе 9,50 лв. Тя си е точно за него , изцяло от пластмаса , само тръбата на "колоната" е метална.
Ако не забравя довечера ще я снимам за по-ясно.

XRISTO

• Hero Member
« Отговор #204 -: 09 Декември 2009, 11:00:02 »
Пламене, качи снимките тук, защото този минидрил и мене ме заинтригува - на тази цена...
Цитат на: pach link=topic=312.msg32387#msg32387 date=1260344812
Отиваш в магазина на Конрад, постоянно се продава , скоро пак някой си купувА, значи има.
Много готин начин да сложиш ударение, винаги съм се чудел как да го направя.  :good:

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #205 -: 09 Декември 2009, 11:50:29 »
Ами то си има знак на клавиатурата ама аз не знам как да го задействам , да е над буквата (`) та използвах другият начин известен в мрежата... :blush2:
Щом има интерес - ще снимам "системата" , ама Христо, да знаеш (!) нея я ползвам само в краен случай - слаба е , спира се на ръка ,оборотите могат да се регулират само ако я включиш към FZ1 и то в правилната посока. Става за един два отвора, ама не "мА кефи" .
За по-големи "серии" използвам голямия дремел с жилото - той е за 39,00 лв в Конрад с пластмасов куфар , стойка и 50 "инструмента". :good:
За "силови" изпълнения пък прибягвам до ударната бормашина на Елтос със съответната стойка (но без удари) която е страшно шумна, но пък е перфектна за пробиване.
И въобще чакам "клубният сайт", щото там сме предвидили тема "Инструменти и работа с тях", ама като гледам как "бързо" ще стане , май ще трябва да наснимам някой неща обсъждани тук и да метна снимките... :this:
 ;D ;D ;D

XRISTO

• Hero Member
« Отговор #206 -: 09 Декември 2009, 19:27:32 »
Ами той този ' знак заема място на буква, а няма как да наслагваме две букви върху мястото на една(това става само на пишеща машина  ;D).А колкото до машинката, тя за пластмаса предполагам, че ще върши работа.

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #207 -: 11 Декември 2009, 11:33:30 »
Цитат на: Vlado link=topic=312.msg32381#msg32381 date=1260342655
Пламене, дай номер на стойката в "Конрад", защото много искам да се сдобия с такава за извършване на наистина прецизна работа.

Това е минидрила от Конрад , монтиран на стойката и захранен с неговият адаптер (тоест без регулиране на обороти).Към стойката се монтира след сваляне на предпазният пръстен в предната част на машинката който се завърта на 1/4 оборот и изтегля напред.Тоест сглобката е от байонетен тип (на две зъбчета).В обратният ред пък се сглобява към стойката - натискаш напред докато влезне и завърташ , за да се "заключат" зъбчетата.Към минидрилчето се комплектоват две свредла и три цанги.Патронника се стяга чрез натискане на застопоряващо копче в предната част на машинкат и завиване или отвиване на ръка.самата стойка се продава отделно в блистер , в разглобен вид, но се сглобява , бързо, лесно и удобно посредством две болтчета с имбусни глави, тоест трябва ви и шестограмно ключе за стягането им.Тръбата просто се нахлузва стегнато в пластмасовата стойка, на която има и четири отвора по ъглите, ако искате да си я притегнете с винтове за дърво към по-широка дъска (ама да не вземете кухненската  :pleasantry:) или за постоянно в свободен ъгъл на работното ви място, било то бюро или маса.

Цитат на: pach link=topic=312.msg32398#msg32398 date=1260352229
...
Щом има интерес - ще снимам "системата" , ама Христо, да знаеш (!) нея я ползвам само в краен случай - слаба е , спира се на ръка ,оборотите могат да се регулират само ако я включиш към FZ1 и то в правилната посока...

...
За по-големи "серии" използвам голямия дремел с жилото - той е за 39,00 лв в Конрад с пластмасов куфар , стойка и 50 "инструмента". :good:
...

Ето за този комплект става въпрос:

Дисковете са повече в комплекта , както от шкурката, така и отрезните (само карбонови) а мисля че и полиращите бяха повече, но аз не съм си купувал нови, а изхвърлям старите след износването им.Продават се и комплекти с дискове като цените варират според броя - за 20, 50, 100 , а на Илиенци имало и по 200 различни диска (шкурки, карбонови отрезни, шмиргелчета с цилиндрична и всяка друга форма) които не мивнават 20,00 лв.
 В комплекта няма диамантени дискове , но те пък се продават във всеки зъботехнически магазин , като в зависимост от параметрите и марката, струват 5 до 9 лв/бр.
Това е малкият комплект от Конрад който го купих за 39,99 лв , а по-големият е със два пъти повече инструменти към него но има и стойка в куфарчето.Той е на цена 59,99 лв.
Стойката се закрепва към масата и се разгъва на удобна височина (телескопична е) и служи както за окачване на "дремела" когато не работиш с него, така и за същото окачване, но вече във включено състояние и добавено жилото за удължаване на работната част.С това удължаване се работи страшно удобно и точно , щото е леко и дава възможност да "завреш" работният инструмент, бил той свредло, зъболекарско борче, минифреза, отрезен или полираш диск, на места където трудно би бръкнал ако са монтирани на самата машинка. Освен че нейната дебелина те ограничава , тя е по-тежка от жилото-удължител и уморява ръката при прецизна работа.Но пък със жилото , работата направо е удоволствие. Машинката също си е минидрил , но се захранва  от мрежата (~220V) , което и дава необходимата мощност за да е перфектна и да работи без затруднения или намаляване на оборотите, в следствие натоварването на работния инструмент. Има вграден електронен регулатор на оборотите от 3000 до 30 000. Високите обороти са малко по-шумни, но без тях работата със свредла под 2,00 мм е немислим. Особено ако нямаш точни и натренирани очи и ръце. Това се придобива с малко опити , повече работа и готово - спираш да чупиш лесно инструменти. Само едно не се свиква , при окачването на жилото с монтиран диск на него (карбонов) ако не внимаваш, и най-малкото чукване по-него го троши. :sarcastic: Грешката е често срещана, щото увлечен в работа и очи вперени в добитият резултат, окачваш инструмента преди да е спрял и без да поглеждаш.Съответно г-н Мърфи ( :spiteful:) не спи като теб , и "белята" е станала. Налага се смяна на счупеното с ново и въздишка на съжаление, че ти се налага да изхвърлиш инструмент , преди да си му взел "здравето" на ресурса.
Жилото се завива с предпазителя на резба , скрита под предпазна капачка на края на машинката. При подмена на цангите за различните размери, се ползва ключето за патронника + застопоряващото лостче което се пъха нв съответният отвор или на машинката или на жилото, за да можеш да застопориш вала с "контра" при завиване и отвиване.
Машинката е минидрил, но някой и казват "дремел" по името на фирмата първа произвела това удобство.(по аналогичен начин казваме и ксерокс :yes:)

Това е една малка част от миниинструментите за тези машинки, без който не би "преживял" всеки уважаващ себе си моделист (дори колекционерите преправят).Ако не си се "въоръжил" с нужните инструменти просто ти е "спукана" работата въпреки "въоръженото" търпение и разочарованието ти е "вързано в кърпа"!!! :haha:

Това са основните размери и комплекти (І-ви и ІІ-ри: или дори І-ви, ІІ-ри и ІІІ-ти при най-ситните) на метчици с размери на  нарязваната резба - 1,0мм; 1,6мм; 2,0мм; 2,5мм; 3,0мм и 4,0 мм.
По-големите размери са в друго чекмедже. :spiteful:

Това са част от борчетата с различна форма на работната част. Има цилиндрични, кълбовидни, трапецовидниправи и обърнати), конусни и полуобли. Опашките идеално се захващат в цангите на машинките, въпреки че в тях (цангите) няма заключващо щифтче за плоската част на борчетата.Купувал съм пак от зъботехническите магазини.Цените варират от 2-3 лв за пакет до 1,70лв/бр за по-специалните форми и материали.
Зад борчетата се вижда едно пластмасово колело от някогашният ми детски метален конструктор, в което чрез винта и отверката/гаечно ключе до него , затягам метчици и си става перфектен "върток" за внимателна работа на ръка при нарязване на резби.Подобно функция изпълнява и щифта от щепсел тип "шуко" , само че за стягане на свредла , при внимателно пробиване на отвори "на ръка".Приспособления наложили се от практиката на моделиста...

Тук съм заснел малка част от високоскоростните свредла с малки размери (от 0,5 мм до към 1,5 мм) , които са с дебелина на опашките - 3 мм.Ясно е , че те могат да се стягат както на по-широките цанги, така и на обикновенни патронници.Задължително работят над 15 000 оборота (оптималното е 30 000) , защото режещата им част е с по-особена форма и е крехка при по-ниски скорости.Професионални машинни свредла купени от магазин за металообработващи инструменти (един от тях е срещу Ц.гара).Цената им е "професионална" - 3,5лв и нагоре за бройка. ::) А да, до тях са обикновенни свредла за метал със съответните размери (по таблица) за пробиване на отворите за бъдещите резби - тоест това са нещо като "авангарда" на метчиците.Виждат се и част от малките флашки за "другите" резби - по шпилки, винтчета и щифтове пак с размери подходящи за нашият моделизъм - 1,6 мм; 2,0 мм; 2,5 мм; 3,0 мм; 4,0 мм и т.н.(не всички се на снимката - а все още не мога да си намеря за 1,0 мм!!!)

Тук се виждат някой от абразивните шмиргелчета с разлина форма , както и осите за сглобяване на отрезните, полиращи и пилещи дискове и цилиндри.Тези цилиндричните по-принцип са с по-едрички номера шкурки. Пластмасовият пръстен е предпазният от конрадското 12V-тово минидрилче - щото си държа повечето инструменти на едно място , особено след "обединението" на цангите от двете машинки. ;)

Това пък е купената допълнително телескопична стойка за 220V-товият "дремел" от конрад на цена 5,15 лв - така си спестих 15 лв от по-големият куфар с дрил (оня от 59,99лв) и пак си имам комплекта пърлен. Идеята бе освен да спестя пари, да не взимам голямият куфар с повече дискове , тъй като така или иначе те са "временно" на този свят , пък и постепенно се докупуват по-професионалните (диамантени) от зъботехническите магазини.
Тук отварям една скобко - в дясно на снимката се виждат пакетчета със "силикагел" събирани от различни електронни апарати, който разпилявам по витрини с модели, кутии с релси и чекмеджета с инструменти и материали, с цел предотвратяване на евентуална влага и последващо ръждясване. Правя го от горчив опит - изхвърлил съм два кашона със стари "п"-профил с релси заради такова нехайно отношение към мястото на съхранение.Добре, че не ми се е налагало да изхвърлям модели.Не си мислете ,че влага в домовете ни няма.Аз също така си мислех, докато не видях такъв гранулат от силикагел как си променя цвета в зависимост както от сезона, така и от часа на денонощието.А при съвременните херметични дограми, топлоизолации и т.н. това е повече от сигурно (щото например всеки гледа някакви цветя в саксии...).

...
За "силови" изпълнения пък прибягвам до ударната бормашина на Елтос със съответната стойка (но без удари) която е страшно шумна, но пък е перфектна за пробиване.
...

Такааа, ето го и "батко" - това е "тежката артилерия" или както е казал г-н Мърфи , същият оня дето само чака да ни се изсмее през рамото когато засерем нещата - а в случая счупим последното свредло от така нужният ни в този момент размер.
Та господина е казал така " Когато едно нещо не става, не насилвай нещата - вземи по тежък чук!".
Та и ние , за да не насилваме нещата понякога се налага да се възползваме от "тежката артилерия" - голяма бормашина (0-8500 оборота) , със съответната стойка която я превръща в една настолна бормашина подходяща за домашната работилница на моделиста.Машина е мнооого шумна - обикновенно слагам антифони на ушите при пробиване на прецизни неща с изплезен език и глава почти опряна на машината, за да мога да виждам всичмко много добре на работният и плот, но пък тази и шумност се прощава, при условие че не може да срещне каквато и да е съпротива от меатериал или инструмент.Тя просто е грубата сила , впрегната за силовите изпълнения в моделизма.

(
Както се вижда , тази стойка също може да бъде закрепена към работната маса (или бюро) а към нея може да бъде и затегнато оригиналното менгеме (стиска) което се продава отделнои е с размери съвпадащи с отворите на стойката. Тъй като мойто зачезна преди години някъде , съм принуден да се задоволявам с евтин китайски заместител , който е по малък (оранжевото нЯщо) и мака доста "лабав" и непретенциозен върши работото на по-големият си брат. А в страни от центъра на стойката с фабримчно голямият отвор (за "пропадане" на свредлото под пробивоният материал) аз съм си пробил (след прежалване на добрият външен вид) още два / три по малки отвора които ми служат за "пропадане" на тънките свредла при пробиване на миниатюрни детайли.Опората на плоската част на работният плот по този начин става перфектна за малки детайли с размери под 5 мм задържани със съответните тънки и финни ерлектротехнически (или "електронни") клещи.

Ами това е ...Ако се сетите нещо, няма нищо - питайте...
 :hi: ;D ;D ;D

XRISTO

• Hero Member
« Отговор #208 -: 11 Декември 2009, 12:08:50 »
Добре си се оборудвал.  :good:Това "инструмента прави майстора" не е абсолютно вярно,(виждал съм няколко пъти опровержения на тази максима) но си има частица истина.Без добър инструментариум не би се справил и най-умелият моделист.Машинката да не "кляка" заради мижавия адаптер?Или самото и моторче е слабо?  ::)

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #209 -: 11 Декември 2009, 12:11:15 »
Цитат на: XRISTO link=topic=312.msg32524#msg32524 date=1260526130
Добре си се оборудвал.  :good:Това "инструмента прави майстора" не е абсолютно вярно,(виждал съм няколко пъти опровержения на тази максима) но си има частица истина.Без добър инструментариум не би се справил и най-умелият моделист.Машинката да не "кляка" заради мижавия адаптер?Или самото и моторче е слабо?  ::)
И двете , ама по-виновно е двигателчето - то е като от модел!
И няма никакъв редуктор...