Зазич, от DHL-България продължават да доставят до адреса ти, независимо колко си платил за доставката на продавача.
Ако е по-ниската тарифа (9,5 евро) се доставя малко по-бързо. Ако е по-високата тарифа (застрахована пратка 17,5 евро)
от Германия понякоге превишават 7-те дни за доставка, но обикновенно стигат до София на 10-тия ден (тогава се пали и картинката 60%).
Ако те няма на адреса в деня на доставка, обикновенно ти лепят листче на пощенската кутия (или вратата на блока)
в смисъл "бяхме тук", след което на следващият ден ти се обаждат от централния офис при аерогарата и доуточняват
нов час и понякога нов адрес (по желание на клиента) за доставка. Аз редовно си пренасочвам пратките към служебния офис
и в рамката на два часа след телефонния разговор, обикновенно пратките са при мен. Впрочем това допълнително
обслужване е напълно безплатно, независимо от разстоянията и т.н. Но е в рамките на 5 (понякога 7) дни.
След това доплащаш малка символична сума за съхранение на склад и трябва сам да отидеш до централният им офис да си ги освободиш сам.
Единственото което не правят от DHL, е те да ти освобождават пратка от митницата ако продавача ти е написал стоката двусмислено,
или митницата прецени че е с двойно предназначение, но най-често защото обявената стойност на съдържанието
на пакета е подозрително ниска. Китайцита понякога правят така от глупост - техните стоки са достатъчно ниска стойност,
но те намаляват още заради техните си данъчни

.
Та от DHL не че не предлагат услугата, но ти обясняват точно какво предстои и обикновенно клиента се отказва
сам от тяхната помощ.
Тогава ти издават всички необходими документи като товарителниците, декларацийте и митническите номера на пратката,
всичко на място и за 5 мин. В противен случай (ако ползваш помощ на DHL) взимат едни допълнителни 30 лв и чакаш
2 седмици тогава минимум за да си я получиш. Но ако си вземеш горе изборените докуминте от DHL, много по-лесно е да си извадиш
сам разрешително за митнически агент, като това не е вид от тайните служби, а обикновенна процедура близка до
бюрокрацията и подобна на патентния данък например. Разрешителните за митнически агенти се вадят на място в митницата,
като процедурата е попълване на специален формуляр и след 1 ден имаш лиценза за такъв. Хубавото е, че това е абсолютно
безплатно и в такъв случай се отказваш от едномесечна опция, а вадиш лиценза безсрочен (имам такъв ако ти потрябва

).
Тогава с това разрешително, документите от DHL и попълнените митнически декларации на хартия и файл във флашка,
сам си освобождаваш пратката след заплащане разбира се на митническите такси определени също в рамките на деня.
Банковите гишета са срещу митническите - в една зала. След това се връщаш в DHL и те ти предават пратката срещу
митническият документ, че си платил и пратката вече може да бъде получена. Това е сравнително лесно и бързо,
та не знам защо от DHL се бавят толкова много...може би щото правят всичко в "групово освобождаване" - един път на две седмици...
Впрочем тази година немската централа на DHL, за пръв път обяви, че след 15 декември поради огромния трафик на пратки
около Коледа и Нова година вероятността за тяхното забавяне е напълно възможна. Уточняват, че ще направят
всичко възможно до 15 януари да успеят със всичко. За съжаление нищо не казват за международните пратки
през DHL-Германия, така че най-вероятно при нас пак ще си стигнат към началото на февруари, както често се случваше
последните години ако си купил нещо в последните дни на декември. Аз сега направо се моля да няма и нищо в бея (или липето и елрива),
което да ме предизвика, защото в този калабалък от пратки, вероятността да загубят точно твоята нараства доста.
Аз лично се надявам да се въздържа от покупки в следващите 30-тина дни.