Автор Тема: Модели на товарни бг хладилни вагони  (Прочетена 65697 пъти)

Tramway

• Гост
  • Trade Count: (0)
Re:Модели на товарни бг хладилни вагони
« Отговор #60 -: 31 Август 2011, 16:25:47 »
Цитат на: bdz43r link=topic=312.msg64228#msg64228 date=1313833816
Има и в момента триъгълник, ама е почти неизползваем.
Какво значи почти? Може ли да обърнеш машина по него? Ако не може значи е неизползваем.

Tramway

• Гост
« Отговор #61 -: 01 Септември 2011, 11:13:44 »
Цитат на: liro4605 link=topic=312.msg64551#msg64551 date=1314793845
http://bgphoto.net/photos/37794/o634502320446875000.JPG
Този дали и той е бил хладилен?
Всъщност като разгледах по-подробно снимката и като извадих разни стари учебници по вагони установих, че туй вероятно е мно-о-ого стара конструкция хладилник. Удължения кош и двете малки люкчета горе в краищата му са като на чертежите в книгите. Може у нас да са са търкаляли такива вагони, но аз нямам спомени за тях. Ако питаш Лили Иванова, тя със сигурност ги помни още от доставката им.

Между другото на някои от нашите хладирници имаше знака на "Интерфриго":
http://www.railalbum.co.uk/railway-wagons/ferry/italy-interfrigo-van-1.htm
Спомням си, че жена ми питаше какво е Интерфриго, и аз й обясних, че туй е международен съюз на фригидните жени и веднага мога да й извадя членска карта.

pach

• Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • Публикации: 12388
  • Рейтинг: 1341
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
« Отговор #62 -: 01 Септември 2011, 13:00:17 »

За интерфриго и аз си ги спомням, даже имам два с немските означения на DR.
Но тогава бях малък и помня само надписа Интерфриго, но не и какви са били по администрация (то тогава и не знаех какво е това де...)
В тази връзка - наши, с означения на БДЖ, интерфриго имали ли сме (от типа който показах на снимката)?

Tramway

• Гост
« Отговор #63 -: 01 Септември 2011, 13:56:19 »
Ние членувахме (може и още да членуваме) в Интерфриго, и както писах, имаше вагони на БДЖ с надписи Интерфриго. От двуосните хладилници имахме два модела - италиански, почти като на снимките, и български, по-различни. И от двата типа имаше изрисувани с Интерфриго. Тъй че ако искаш можеш спокойно да обършеш немските маркировки на твоите и да ги шаблонираш по нашенски. Мисля че ще ти е по-лесно отколкото изцяло да боядисваш вагони и да печаташ всичко наново.

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #64 -: 01 Септември 2011, 14:02:19 »
Прав си, ама ако трябва да правя надписите  БДЖ,
то тогава ще е хубаво и поне номера на вагона (ако са пет различни - още по-добре)
и домуването да са на български и по българските означения.
За останалото като ревизионната дата и т.н. бих ги оставил,
щото нямам нужните сведения. То ако има сведения, бих ги направил изцяло български,
 а ако си бях купил петте бели, може би щях за се разтършувам за повече експлотационни подробностти и т.н. за тези вагони.
Иначе не виждам смисъл, да изтрия само DR и да напиша БДЖ - някак си не е същото.(може би защото ще знам че не е истинско)
Предпочитам ако ще си правя (както и правя) български подвижен състав, да знам малко повече за историята му на експлоатация и т.н. Подобно на изнамирането на сведенията за спалния вагон на БДЖ в ТТ.
 ;D

Tramway

• Гост
« Отговор #65 -: 01 Септември 2011, 15:12:29 »
Имам предвид не само да смениш DR-а с БДЖ, а всички шаблони. Мога да ти генерирам валидни номера, буквените означения предполагам ги знаеш. Домуването няма да сбъркаме ако го напишем "Хл. депо Подуяне", обеми, маси, спирачни маси вземаме от учебници, а датите на ревизиите си ги измисляме в периода 1960-80г.

Абе ти купи вагоните, а мигача остави на нас.

Бай дъ уй - ако някой са напъне да моделира серия 03, мога да му дам всички шаблони, аз съм ги правил и ги имам в корелски формат. Просто ги мащабира и готово. Имам ги и изрязани в картонен формат, ама няма да му свършат кой знай колко работа, освен ако не реши да си шаблонира колата или вратата на гаража.

liro4605

• Гост
« Отговор #66 -: 01 Септември 2011, 17:51:52 »
Цитат на: Tramway link=topic=312.msg64586#msg64586 date=1314864824
Цитат на: liro4605 link=topic=312.msg64551#msg64551 date=1314793845
http://bgphoto.net/photos/37794/o634502320446875000.JPG
Този дали и той е бил хладилен?
Всъщност като разгледах по-подробно снимката и като извадих разни стари учебници по вагони установих, че туй вероятно е мно-о-ого стара конструкция хладилник. Удължения кош и двете малки люкчета горе в краищата му са като на чертежите в книгите. Може у нас да са са търкаляли такива вагони, но аз нямам спомени за тях.

Вагона е сниман на Соколово.Вероятно и дано още си е там.

Tramway

• Гост
« Отговор #67 -: 01 Септември 2011, 18:10:17 »
Знам го тоз вагон, там си е още стои отдавна, доста преди да закрият гарата. Няма къде да иде без релси. Не е и много обезкостен. Сто пъти съм минавал покрай него ама не съм са замислял какъв е. Със сигурност след хладилния му стаж е бил даден на някое РВП и направен на склад. И като вече не им е трябвал зарязан където и да е.

liro4605

• Гост
« Отговор #68 -: 01 Септември 2011, 18:19:55 »
    Интересното за мен е, че е останал бял или поне което е останало от бялото.Съдейки по буферите му и спирачната система не е чак толкова стар(около 50те-60те ми се струва да е).Други давани на разни служби стари вагони все нещо са преправяни или мацани, а този се е запазил.

ogiegp

• Гост
« Отговор #69 -: 02 Септември 2011, 07:39:50 »
http://www.railalbum.co.uk/railway-wagons/ferry/italy-interfrigo-van-1.htm
До колкото схванах ,тези "ИнтерФриго" вагони се италиански,но и ние също сме ги правили в Бургас!!!
Интересувам се от хладилните вагони като цяло и сега ми стана доста интересно.
Не е  вярно,че не се ползват от 30 години,ползват се но не и на релси.Все още има доста такива на които са монтирани външни хладилни агрегати и се ползват като хладилни складове.Аз лично съм правил монтажа на такива агрегати.Интересното е че имаше варианти с облицовка от вътре с неръждавейка/доста трудно се работеше в тях/ и такива с друга облицовка.Това означава ли,че е още едно от тези така наречени подобрения от наша страна?!
Към момента не съм видял такива вагони в моделизма.Дали все пак не съм ги пропуснал аз или наистина няма.МК-4 вече имам/с подкрепата на приятели-блг liro/.Е вярно не е БДЖ,но мисля и такъв да набавя някой ден.

liro4605

• Гост
« Отговор #70 -: 02 Септември 2011, 09:15:56 »
http://www.railalbum.co.uk/railway-wagons/ferry/images-italy-interfrigo-1/03-83-808-9-899-9p-selby-27jly1989-film8977-21.jpg
Тук се вижда как на една от буксите посредством предавка е свързан генератор който захранва вентилаторите във вагона за уравновесяване на температурата създадена от ледените блокчета.

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #71 -: 02 Септември 2011, 09:47:58 »
Цитат на: liro4605 link=topic=312.msg64634#msg64634 date=1314944156
(Image removed from quote.)
Интересно...това го виждам на "предварителен преглед" но след постването снимката не излиза????
 :scratch_ones_head: :scratch_ones_head: :scratch_ones_head:
« Последна редакция: 02 Септември 2011, 09:50:42 от pach »

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #72 -: 02 Септември 2011, 10:27:03 »

Такааа , обаче този вагон:

Не е точно като тези:

а тези ги оставих в ибея, щото не знаех дали да ги купя...

Стените им са съвсем гладки най-малкото, а и междуосието им е по-малко...и други дребни наглед разлики... :scratch_ones_head:

Впрочем и за надписите в БДЖ, се бях усъмнил, щото ето какво съм снимал в двора на Клуба (бившия ми):

който вагон е монтиран станционарно както казва колегата, но също не е точно като тези които имам
(или белите дето исках да взема).
Та кой знае съвсем точно за моделите - какъв е истинският им прототип?

jopeto

• Trade Count: (16)
  • Hero Member
  • Публикации: 1355
  • Рейтинг: 211
« Отговор #73 -: 02 Септември 2011, 10:59:31 »
Пламене такива вагони от старото ТТ, не съм виждал в България  Ти търсиш май такъв: http://trainmania.rajce.idnes.cz/Drazdany_2011/#dresden_2011-128.jpg http://trainmania.rajce.idnes.cz/Drazdany_2011/#dresden_2011-116.jpg http://trainmania.rajce.idnes.cz/Drazdany_2011/#dresden_2011-132.jpg http://trainmania.rajce.idnes.cz/Drazdany_2011/#dresden_2011-118.jpg  Малко извън темата сега Вагона с нарисуваната чаша имаш ли го или си го продал ?

liro4605

• Гост
« Отговор #74 -: 02 Септември 2011, 11:03:47 »
Такъв като десния на снимката има на гара Филипово както и на Подуене Разпределителна Среден район.На ПдР даже май са два.