Абсолютно вярно е. Преди две години видях на живо такова чудо на хоби-панаира във Виена и имах възможност малко да си поиграя. Просто нямат нищо, ама нищо общо с масово познатите модели. "Месинговото" H0, което е съизмеримо като цени, от сорта на Лемако и Микро Метакит, си е направо боклук в сравнение с това, за което си говорим. Първо, движението е много по-близко до това в реалните железници, в сравнение с масовите мащаби, а като изреве "двигателят", свирката или спирачките и проглуши цялата зала......тоест звуците пък хептен нямат нищо общо с H0. За витрина въобще не стават - тежат по десетина кила - също лично имах възможност да се убедя - един парен локомотив дерайлира - не мога да разбера защо масово слагат стрелки с трамвайджийски радиуси - и трябваха двама човека, за да бъде наместен отново върху релсите - представителят ме помоли да му помогна при повдигането.
Лошото е, че освен че са скъпи, тези модели и трудно се намират - произвеждат се в доста малък брой и много малко магазини ги предлагат - повечето работят само с H0, N и ТТ. Вина за това имат всички - и моделистите, и производителите, и специализираната преса - целият ж.п. моделистки бизнес без изключение. Просто в Европа се фаворизира H0. За разлика от Америка, където едрите мащаби са къде-къде по масови, и съответно цените доста по-добри, дори направо смешни в сравнение с европейските. А ако и тук производството на едромащабни модели беше масово, за друго щеше да си приказваме. Жена ми, която абсолютно нищо не разбира от жп. моделизъм, като видя за какво става дума, ми каза, че по-добре да изчакам и да си купя такъв локомотив, вместо цяла колекция в H0. И мисля, че има резон в това.