Автор Тема: Някой ползва ли JMRI?  (Прочетена 5977 пъти)

Mixy

• КЖМ - България
  • Trade Count: (3)
  • Hero Member
  • Публикации: 1539
  • Рейтинг: 385
    • SCARM - българският софтуер за дизайн на релсови планове и жп макети
Някой ползва ли JMRI?
« -: 13 Ноември 2010, 23:10:22 »
JMRI (jmri.org) е open souce система за компютърно контролиране на жп макети. Може да управлява абсолютно всичко с DCC и да автоматизира всякакви дейности (управление на локомотиви, сигнали, маршрути, програмиране на декодери и др.) чрез скриптова система. Може да импортва моделно трасе и да създава панели за управление на гарови участъци. Може и доста други неща, но аз не съм я пробвал, по простата причина, че все още съм на аналогово управление. Има ли някой дето да я ползва и да е по-добре запознат с възможностите й?

Best Ripper

• Trade Count: (17)
  • Hero Member
  • Публикации: 3377
  • Рейтинг: 551
  • Освободил се от форуми...
Re:Някой ползва ли JMRI?
« Отговор #1 -: 14 Ноември 2010, 09:30:17 »
Честно казано - едва ли някой у нас ще тръгне да се занимава с такава система за домашен макет, при положение че има готови цифрови централи и че трябва да разбира от програмиране, за да я нагоди... Според мен това е за големи макети като тия в Берлин и Хамбург, където има стотици и хиляди неща за управление... Иначе съм мяркал по разни снимки системи за управление през компютър /вижда се примерно на екрана Win XP/, най-вероятно да е тая система за управление, особено пък щом е и с отворен код...

pach

• Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • Публикации: 12375
  • Рейтинг: 1338
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
« Отговор #2 -: 15 Ноември 2010, 08:28:35 »
Тази система е много популярна сред поляци и ...руснаци. Бих казал, че руснаците я развиват яко.
Потърси в тяхните форуми (включително и приятелският ни, дето тук имаме линк към него).
Мисля че там, най-много по нея работи "Онегин" - той има регистрация и тук.
 ;D ;D ;D
Иначе доколкото съм видял, лесно се интегрира и под Уиндоус, и под Линукс.
Сравнително развита (но още доста има да се желае) и най-голямото и предимство е, че е напълно безплатна.
 ;D ;D ;D

Mixy

• КЖМ - България
  • Trade Count: (3)
  • Hero Member
  • Публикации: 1539
  • Рейтинг: 385
    • SCARM - българският софтуер за дизайн на релсови планове и жп макети
« Отговор #3 -: 15 Ноември 2010, 11:08:34 »
ОК, ще погледна руския форум за повече инфо.

:)

Dare_Devil

• Гост
  • Trade Count: (0)
« Отговор #4 -: 16 Ноември 2010, 21:35:53 »
Т.е. това нещо може да замени централата, така ли?

optron

• Sr. Member
  • Публикации: 347
  • Рейтинг: 5
« Отговор #5 -: 16 Ноември 2010, 21:57:18 »
Не, защото изисква централа, за да работи.
Централата се свързва към компютър и тази програма чрез нея дава команди на локомотивите и макета.

staff123

• Trade Count: (1)
  • Sr. Member
  • Публикации: 473
  • Рейтинг: 2
    • LinkedIn
« Отговор #6 -: 16 Ноември 2010, 21:59:41 »
Демек замества само Мултимишката един вид, така ли?

lubomir

• Гост
« Отговор #7 -: 17 Ноември 2010, 06:50:07 »
Едно лично мнение! Всяко цифрово управление, ангажиращо вниманието ни, и отделящо ни от прекрасно мятащите се щанги и виртуозно чупещите се по стрелките, завоите и тунелите влакове си е чиста загуба! :)
Няма нищо по-хубаво от това да си връткам пълшока. Всъщност единственото по-хубаво е управлението да ти е в ръката и да не си вързан дори с жица - т.е. безжично. Караш си гледкаш си и се кефиш без особенно да се втеляваш в тъпия компютърен дисплей, който и без това ми отнема достатъчно много време от денонощието.
Виж, ако целта е да се управляват поне 10 влака едновременно върху относително голям макет, тогава ДА! - това е софтуера. Но това никога няма да се случи поне при мене.

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #8 -: 17 Ноември 2010, 08:33:25 »
Цитат на: lubomir link=topic=2813.msg49394#msg49394 date=1289969407
Едно лично мнение! Всяко цифрово управление, ангажиращо вниманието ни, и отделящо ни от прекрасно мятащите се щанги и виртуозно чупещите се по стрелките, завоите и тунелите влакове си е чиста загуба! :)
Няма нищо по-хубаво от това да си връткам пълшока. Всъщност единственото по-хубаво е управлението да ти е в ръката и да не си вързан дори с жица - т.е. безжично. Караш си гледкаш си и се кефиш без особенно да се втеляваш в тъпия компютърен дисплей, който и без това ми отнема достатъчно много време от денонощието.
Виж, ако целта е да се управляват поне 10 влака едновременно върху относително голям макет, тогава ДА! - това е софтуера. Но това никога няма да се случи поне при мене.

Абсолютно съм съгласен...Вчера се опитах да обясня на един уважаван съфорумник защо искам да имам поне още една (втора) мишка. Той също каза, че за това си има компютри.
Отговора ми беше елементарен:
- Защото не искам да гледам на компютърният екран, и когато поглеждам към макета (при мен е бъдещ) да се надигам от стола и да го търся с поглед някъде зад монитора!!!

Дано да съм станал ясен... :scratch_ones_head: ;D

Best Ripper

• Trade Count: (17)
  • Hero Member
  • Публикации: 3377
  • Рейтинг: 551
  • Освободил се от форуми...
« Отговор #9 -: 17 Ноември 2010, 10:51:20 »
Офф.. Таман да стане ясно и на разни реалисти и специалисти защо във ВТУ-то на "единицата" няма да ги бъде тия "велики" БДЖ табла от време оно... Точно така, за да не гледаме макета през параван...  :drinks:

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #10 -: 17 Ноември 2010, 11:13:21 »
Цитат на: Best Ripper link=topic=2813.msg49411#msg49411 date=1289983880
Офф.. Таман да стане ясно и на разни реалисти и специалисти защо във ВТУ-то на "единицата" няма да ги бъде тия "велики" БДЖ табла от време оно... Точно така, за да не гледаме макета през параван...  :drinks:

Мдааа,  :scratch_ones_head: това е един ...неочакван аспект на този въпрос!
Макар да не става въпрос за сравнение (НО/ТТ/N спрямо І-цата) - макет с такава площ (на помещенията беше 2200 кв.м май) трудно ще го скриеш зад ...еднометров (приблизителна височина) пулт. Дори да са няколко пулта, все пак мащаба на моделите е 1/32.
Но пък щом не ви кефят великите БДЖ (впрочем те са съветски...) пултове, вие си решавате! :yes: ;D
Важното е какво си харесвате в хобито!!!
 :drinks: :drinks: :drinks:

bdz43r

• Trade Count: (5)
  • Hero Member
  • Публикации: 1025
  • Рейтинг: 272
    • bgrail.info
« Отговор #11 -: 17 Ноември 2010, 11:16:54 »
Великите пултове също имат своето място в железницата. Всеки си решава кои нейни аспекти иска да включи в своя макет.

TANO

• Trade Count: (10)
  • Hero Member
  • Публикации: 796
  • Рейтинг: 601
« Отговор #12 -: 17 Ноември 2010, 12:06:39 »
Цитат на: Best Ripper link=topic=2813.msg49411#msg49411 date=1289983880
Безумна глупост и ж.п. невежество. Съжалявам не можах да се стърпя. Повече няма да коментирам тук

TANO

• Trade Count: (10)
  • Hero Member
  • Публикации: 796
  • Рейтинг: 601
« Отговор #13 -: 17 Ноември 2010, 13:06:52 »
Бях се зарекъл да не коментирам повече, но искам да допълня нещо, което е извън темата на спора. У нас има точно 6 гари, които се управляват с компютър. При това чисто компютърни централизации има само в 2 гари ( от които едната всъщност вече не е гара), останалите 4 са релейни централизации ЕЦ - М управлявани с персонален компютър. Това са гарите Петрич, Кулата, Ген. Тодоров и Дамяница. Всички останали гари с маршрутно релейни и обикновени релейни централизации се управляват точно от такива пултове. Не съм ги броил точно, но може би към половината гари в Б/я са така. При това една от функциите на пулта ( както и на компютърния екран) е да показва на чиновниците моментното състояние на всички обекти в гарата без да се налага те да ходят навън да си ги гледат лично. Затова и недоумявам защо след като пулта скрива 1 метър от дадена гара (а тя самата е 5 – 6 метра) това ви пречи, при положение, че вие ще виждате на самия пулт положението на стрелките, сигналите, междугаровите блокировки и захранването на пътните участъци към трансформаторите. Г-н Трамвая преди малко написа в една друга тема, че не е зле един ж.п. моделист да поназнайва нещо и от реални железници. Бих го допълнил, че не е зле един ж.п. моделист като прави макет да се опита да вкара в него и някакви елементи от реалните железници. Но щом това за вас не е приоритет – пожелавам ви приятни занимания и щастливи моменти с тази база, която имате в ПЖИ.
 Само да допълня – тези пултове там са си български. Н-68, МН-70 и ЕЦ – М са български централизации. Руски са само в най големите гари съоръжени с руска блочна, но те са малко, както и тези от Подуене и Световрачене до Карлово съоръжени с блочна за малки гари.
Приятен ден!

liro4605

• Гост
« Отговор #14 -: 17 Ноември 2010, 13:46:14 »

Г-н Трамвая преди малко написа в една друга тема, че не е зле един ж.п. моделист да поназнайва нещо и от реални железници. Бих го допълнил, че не е зле един ж.п. моделист като прави макет да се опита да вкара в него и някакви елементи от реалните железници.
 :hi: :hi: :hi:

:good: Подкрепям те!