Анкета

Кой интернет доставчик да избера?

spectrum net
5 (23.8%)
megalan
10 (47.6%)
mreja net
1 (4.8%)
NET1
2 (9.5%)
MAX Telekom
3 (14.3%)

Общ брой гласове: 12

Автор Тема: Кой интернет доставчик да избера?  (Прочетена 26869 пъти)

G_GROZ

• Гост
  • Trade Count: (0)
Re:Кой интернет доставчик да избера?
« Отговор #15 -: 30 Декември 2010, 10:11:28 »
Разбира се по оптичен кабел! Иначе не знаеш какво ще остане от компютера. Редовен клиент съм на Мегалан в Студентски град от три години. По една случайност много близък с един от бившите собственици и създатели на мрежата. Сега станаха милионери от продажбата, но "качествата" на новия собственик М-тел, се проявиха веднага. Добра връзка, когато я има. На всеки час, по едно две прекъсвания без значение ден и нощ. Бившите собственици имат обяснение и то е по-тънко минаване, където трябва за сметка на клиента. Така че от горещ привърженик на Мегалан, сега и аз се замислям за смяна. Но все още незнам. Може би Виваком, макар и малко по-бавно но стабилно. 

Mixy

• КЖМ - България
  • Trade Count: (3)
  • Hero Member
  • Публикации: 1540
  • Рейтинг: 386
    • SCARM - българският софтуер за дизайн на релсови планове и жп макети
« Отговор #16 -: 30 Декември 2010, 10:19:18 »
Цитат на: G_GROZ link=topic=2879.msg51442#msg51442 date=1293696688
Може би Виваком, макар и малко по-бавно но стабилно. 

Не се набутвай в блато от което няма измъкване. Сърбал съм им попарата и не бих повторил, но всеки сам си решава.

Best Ripper

• Trade Count: (17)
  • Hero Member
  • Публикации: 3377
  • Рейтинг: 551
  • Освободил се от форуми...
« Отговор #17 -: 30 Декември 2010, 10:47:37 »
БьеТьеКа - това дърво - за тебе е...  :pleasantry:

Реално няма доставчик на нет, на когото връзката да не прекъсва чат-пат.. .Колкото и да се напинят всички да рекламират, че имали 25 часа в денонощието поддръжка, 400 дни в годината безпроблемен нет и т.н. За съжаление голяма част от проблемите на нетаджиите /поне по София/ идват от ЧЕЗ... Аз съм на друг доставчик /освен изброените/ и въпреки че кабелите са отдавна под земята, въпреки че между всички квартални разпределители всичко отдавна е оптика - пак има бели. Последния път преди 2 седмици останах без нет за 4 часа - причината: нарушено токоподаване в кварталния разпределител от страна на ЧЕЗ! Да, имат UPS-и, имат и танкови акумулатори към тях, ама издържат към часа и половина.. .И ако не си дойде тока по жицата - край! И те изключват. Нерядко белите идват и от въздушните кабели на електроразпределението, които също висят по стълбовете и на тях им действат същите електромагнитни индукции от светкавиците, както и на висящите ЛАН-ове и кабелни телевизиии...  :pardon: А евтините захранвания /тия по 20-30 лв./ са толкова оглозгани заводски откъм оразмеряване и защити, евтини бързостареещи части /особено кондензатори/, че нерядко компютрите гърмят и от най-обикновени токови удари, в които електромрежата изобилства, особено в зимно време при голямо натоварване... Така че един съвет от мен - не жалете пари за хубаво захранване за компютъра! За да не ревете после, че ви е останала здрава само кутията...  :hi:

Adrian

• Trade Count: (238)
  • Hero Member
  • Публикации: 6731
  • Рейтинг: 1098
  • Купи и ще ти олекне! DR/DB/BDZ 4-5 ep. H0 София
    • Ер Малък
« Отговор #18 -: 30 Декември 2010, 10:52:20 »
Цитат на: G_GROZ link=topic=2879.msg51442#msg51442 date=1293696688
Разбира се по оптичен кабел! Иначе не знаеш какво ще остане от компютера. Редовен клиент съм на Мегалан в Студентски град от три години. По една случайност много близък с един от бившите собственици и създатели на мрежата. Сега станаха милионери от продажбата, но "качествата" на новия собственик М-тел, се проявиха веднага. Добра връзка, когато я има. На всеки час, по едно две прекъсвания без значение ден и нощ. Бившите собственици имат обяснение и то е по-тънко минаване, където трябва за сметка на клиента. Така че от горещ привърженик на Мегалан, сега и аз се замислям за смяна. Но все още незнам. Може би Виваком, макар и малко по-бавно но стабилно. 

казвам ви - забравете за Мегалан !

gts.best

• Trade Count: (56)
  • Hero Member
  • Публикации: 702
  • Рейтинг: 8
  • N(1:160)
« Отговор #19 -: 30 Декември 2010, 10:57:11 »
Цитат
....................не жалете пари за хубаво захранване за компютъра! За да не ревете после, че ви е останала здрава само кутията... 

Напълно подкрепям казаното от колегата........

А що се касае до интернет доставчика.......... винаги можеш да го смениш............така че не виждам какво толкова избирате........

CaLLlo

• Trade Count: (13)
  • Hero Member
  • Публикации: 2604
  • Рейтинг: 202
  • Dampf Ep.1&2 bis ÜK
« Отговор #20 -: 30 Декември 2010, 13:29:48 »
Има само 2 начина да гръмне компютър от мълния в зависимост откъде му влиза:

1. През интернет кабела - най-често и най-лесно, дори и да е оптичен интернетът, понеже от оптиката до вас обикновено има достатъчно дълъг кабел и това вече прави проблем.
Ако на тоя кабел има суич, той ще изгори и ще ви спаси в повечето случаи, но може и да няма.
Някои си мислят обаче, че като извадят интернет кабела, може вече да си работят спокойно без интернет и нищо да не им се случи, но уви, тогава обикновено се случва втория вариант:

2. През електрическата мрежа - познавам хора, които се простиха с компютрите си точно по тая система - с изключен интернет кабел. Това че е спрян компютърът в момента не ни спасява въобще, просто и мрежовият кабел за 220V~ трябва да бъде изваден.
Съвременната електрическа мрежа има защита от мълнии и те са задължителна съставната част на всяко ел. табло, но има варианти при напреженията над които тя сработва - обикновено 1000V, има и такива на 800, дори на 500, но цените стават доста по-високи колкото по-надолу се слиза и там е проблемът - може точно от ващо табло да са ''икономисали'' малко, та каква точно е защитата при вас и дали въобще я има и работи, едва ли знаете.

Има два вида попадения на мълния -  пряко и непряко. Непряко означвава не директно на ваш кабел, а някъде наблизо около него. Мълнията с големите си ток и напрежение, както и много стръмните си преден и заден фронт на импулса, индуктират мощен импулс във всеки метален предмет наоколо, най-много в кабелите - от порядъка на няколко киловолта. Т.ч. дори и при най-обикновения случай - пада мълния върху гръмоотвод на съседен блок или къща и всичко е наред - жертви няма, но ... 50% от всичката електроника в квартала с мушнати кабели е заминала. Тия 50% са гарантирани в радиус 50 метра. Но може да се случи и това:

Цитат на: Best Ripper link=topic=2879.msg51405#msg51405 date=1293610835
... Реално от светкавица може да изгори нещо в радиус от 2 км.! ...

без значение дали е пряко или непряко попадението.

Затова, почне ли силно да гърми, спрете и извадете всички кабели, дори USB кабелите и слушалките!

Конкретен пример: София около 20.6.2009 г. мой колега, запознат с правилата и евентуалните последици, след като започнало да гърми силно, изключил всичко, оставил само телевизора включен. За сигнал към него ползвал външен декодер за цифрова телевизия със стайна антенка сложена на прозореца отвътре. След тоя залп в неговия квартал, телевизорът изгаря сериозно:

http://photo-forum.net/bg/index.php?APP_ACTION=GALLERY_IMAGE&IMAGE_ID=1131650

http://photo-forum.net/bg/index.php?APP_ACTION=GALLERY_IMAGE&IMAGE_ID=1131642
http://photo-forum.net/bg/index.php?APP_ACTION=GALLERY_IMAGE&IMAGE_ID=1142664

Mixy

• КЖМ - България
  • Trade Count: (3)
  • Hero Member
  • Публикации: 1540
  • Рейтинг: 386
    • SCARM - българският софтуер за дизайн на релсови планове и жп макети
« Отговор #21 -: 30 Декември 2010, 14:00:34 »
При качествено проектирана и изградена ел. мрежа и заземяване, мълниите не би следвало да са проблем. Инак по разните бензиностанции, газостанции и складове с гориво и боеприпаси, гръмналите компютри по време на буря ще са най-малкия им проблем.  :haha: :haha: :haha:

Best Ripper

• Trade Count: (17)
  • Hero Member
  • Публикации: 3377
  • Рейтинг: 551
  • Освободил се от форуми...
« Отговор #22 -: 30 Декември 2010, 20:06:10 »
Микси, прав си - НЕ БИ следвало да са проблем.. Ама има една стара приказка.... Откъде минава токът... Където има най-малко съпротивление, нали? Правиш, струваш, смяташ, мислиш си, че си осигурил оптимално отчитане по най-безопасния път, ама токът вземе, че си намери друг, с още по-малко съпротивление и избива рибата... Както каза Сашо - огромният проблем е ИНДУКЦИЯТА! Която я има около всеки кабел, по който тече ток... А при мълнията кабелът се явява въздухът, който при дъжд става доста добър проводник - светкавицата генерира ток във всички метални предмети.. Защото всички метали са.. какво? Проводници на ток.. Кой по-добър, кой по-калпав, ама всички провеждат...

Саше, тия снимки са супер подбрани - всите гръмотевици бият в земята и то в един малък район! Як пържолник настава!  :pleasantry:

XRISTO

• Trade Count: (18)
  • Hero Member
  • Публикации: 2447
  • Рейтинг: 12
  • НО - III-IV епоха,DB и DR Ловеч
« Отговор #23 -: 30 Декември 2010, 22:07:25 »
Оптика.... - ами такОв Дзвер в наше село па нема!  ;D ;D ;D
Когато в София внедрят безжичен пренос на електроенергия (нали Тесла има такова тайнствено изобретение  ::)), тогава и в Ловеч ще пуснат оптика.  :)

mill

• Гост
« Отговор #24 -: 30 Декември 2010, 22:57:24 »
Цитат на: XRISTO link=topic=2879.msg51494#msg51494 date=1293739645
Оптика.... - ами такОв Дзвер в наше село па нема!  ;D ;D ;D
Когато в София внедрят безжичен пренос на електроенергия (нали Тесла има такова тайнствено изобретение  ::)), тогава и в Ловеч ще пуснат оптика.  :)
:lol: :lol: :lol: :lol:

Voodoo

• Гост
« Отговор #25 -: 31 Декември 2010, 15:22:51 »
За гр.Плевен на тоя етап най добрия ISP е Оптиспринт предлагат и оптична свързаност като оптичното влакно е
до дома. По този начин проблемите с токови удари през LAN мрежата са доста ограничени.

pach

• Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • Публикации: 12388
  • Рейтинг: 1341
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
« Отговор #26 -: 08 Февруари 2011, 10:10:56 »
Който и доставчик да избереш, всички сме тук!
Виж последният регистрирал се тук...
 :yes: :lol:

cahdar

• Гост
« Отговор #27 -: 06 Юни 2011, 15:51:17 »
Когато се спрях на доставчик гледах за това:
1 - да е оптичен кабел до блока ми /не на няколко пряки от мен/!
2 -  да е под земята /писна ми да го късат при репатриране с крана и после да чакам с часове, а понякога и по-дълго/
3 - да си свалям филми за няколко минути /не от днес за утре!/
4 - като се обадя да ми вдигат телефона и да са ЛЮБЕЗНИ! /че БГ манталитета ми писна отвсякъде!/
5 - да не ме зарибяват с идиотски търговски трикове - плащаш толкова МАЛКО, взимаш ВСИЧКО, а после ти излиза като ПРЕДИ, та и отгоре с нервите! :angry:

Та така, колеги потребители. За 3-4 години опитах няколко. Сега съм с НЕТ1 и за сега покриват в голямата част изискванията ми. Скоро ще ги пробвам и с ТВ, че чакам да ми изтече предишният договор с Близуууу, уууу, уууу!

niki

• Гост
« Отговор #28 -: 06 Юни 2011, 16:04:51 »
аз също съм на мегалан, за 5 години имаше само една аварияз а 2 часа/ не по тяхна вина- софийска вода, бяха лекинко копнали  встрани))))))))),та никакви оплакванияяя, скорост , поддръжка. Ако някой е в покритието на traffic- ДА  се хвърля смело. И само да допълня, на мегалан , шеговито им казват Магеланците :haha: :drinks:
« Последна редакция: 06 Юни 2011, 16:10:42 от niki »

widowmaker

• Гост
« Отговор #29 -: 06 Юни 2011, 17:34:12 »
За София и големите градове - Макс Телеком.
Можеш да си вземеш модем или usb устройство (като флашка).
10 кинта на месец за нови клиенти (12 месечен договор).
И аз бях на МАгЕлан, ама нещо не виждам смисъл да плащам 25 лева за кабел,
в който почти винаги се спъвам.